Otthon

Kerti elfoglaltságok

Bár a kerti teendõk számosak, olvasóink megszokhatták, hogy mi az élet élvezetére buzdítunk: most se vidd túlzásba a kerti munkát. Különben nem marad idõd a gyönyörködésre, pihenésre.




Legfontosabb a vízutánpótlás, főleg hosszú szárazság idején, mind a gyep, mind pedig a cserjék részére. Ha nem akarunk ezzel naponta hosszú időt eltölteni (van, aki szeret tömlővel öntözni), akár már a kész, szépen beállt kertünkbe is telepíthatünk automata öntözőrendszert. A kisebb túrások nyoma, amelyek



mentén a csöveket fektetik, pár nap alatt eltűnik.
E rendszerrel, nem csak időt takaríthatunk meg, hanem vizet is, nem is beszélve a csatornadíjról, mivel sok helyen akkor adnak csak engedményt, ha automata öntözés biztosítja a vízutánpótlást. Külön vízóra méri ugyanis a kilocsolt víz mennyiségét, ami után természetesen nem kell kifizetni a csatornadíjat.






Ahhoz, hogy szép, ápolt gyepünk legyen, gyakran kell nyírjuk (minimum hetente egyszer). Az angol gyep is azért olyan gyönyörű, mert sok nedvességet kap, és mert évszázadok óta rendszeresen nyírják.
Cserjéinkkel túl sok dolgunk nincs, kivált, ha beállt kertről van szó, a fiatal telepítést azonban gyommentesen kell tartani, nehogy elszívják a vizet.
A kertben jól mutatnak a formára (gömb, párna alak) nyírt bokrok, ami azonban rendszeres gondozást, utána nyírást jelent. A metszésről itt és most csak annyit (korábban már részletesen foglalkoztunk vele), hogy az elvirágzott szárrészeket nem kell feltétlenül levágni. Ha fiatalítani szeretnénk cserjéinket, a nyáron virágzó cserjék esetén kora tavasszal, míg a tavaszi virágzásúakat közvetlenül elvirágzás után metsszük meg.





Egy kert akkor mutat igazán, ha sok virág nyílik benne. Ezt nem csak az évelőfoltokkal érhetjük el, hanem ha egy-egy foltba egynyári virágokat is ültetünk, ezek ugyanis egész nyáron díszítenek, ellentétben az évelőkkel, amelyek csak rövidebb ideig nyílnak. Ezek sem igényelnek különösebb gondozást, mint öntözést, illetve az elvirágzott szárrészek eltávolítását, így mindig csak szép, egészséges virágokat látunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top