Otthon

Gyep- és kertöntözés

A friss, egészséges gyep és termékeny kert létrehozásának egyik titka az alapos, gondos locsolás. Az öntözés gyakorisága, módja és a szükséges vízmennyiség az éghajlat, talaj és a növény igényei szerint változik.

Talajnedvesség-mérés

Határozzuk meg a talaj aktuális nedvességtartalmát. Ássunk ki a pázsitból vagy a kertből egy 30 centiméter mély talajszeletet. Vizsgáljuk meg a minta nedvességtartalmát. Csak akkor locsoljunk, ha a föld felső 15 cm-nyi darabja száraz. Válasszuk meg a napszakot. Az öntözéshez az este és a kora reggel a legalkalmasabb, mert ilyenkor kevesebb víz távozik el a párolgással, mint a déli locsolásnál. A betegségekre hajlamos növényeket – például a rózsákat – reggel öntözzük, hogy elősegítsük a növény leveleinek gyors száradását. Mindig kerüljük a felülről permetezést.






Válasszunk öntözési módszert!

A felülről permetezés nagy területek esetén a leghatékonyabb, ám betegségek terjedését okozhatja a rózsákon, málnán, babon és más érzékeny növényeken. Száraz területeken, a bokrok és fák körül, valamint a kertekben alkalmazzunk csöpögtető öntözést a kedvező vízfelhasználás és a betegségek elkerülése érdekében.






Egyenletes átitatás


Mérjük az átnedvesedés mélységét. 30-60 perc elteltével ellenőrizzük újra, hogy a víz mennyire itatta át a talajt. Mozgassuk, vagy szabályozzuk a permetezőt úgy, hogy egyenletes lefedést érjünk el. Hagyjuk abba a locsolást, ha a talaj 15-30 cm mélyen nedves. Hasznos, ha feljegyezzük az alapos öntözéshez szükséges időtartamot.


Hervadás előtt öntözzünk!

Akkor locsoljuk meg a pázsitot vagy a kertet, mielőtt hervadni kezd. Az elszáradás gyöngíti a növényeket, emellett szegényesebb növekedést, kevesebb virág és gyümölcs létrejöttét eredményezi. A zöldséges és virágoskertben előfordulhatnak olyan magas növények, melyek akadályozhatják a víz útját, ilyenkor tegyük a permetezőt egy fűrészbakra, vagy használjunk állványra szerelt locsolót.






A tövét vagy a lombját?


Inkább kevesebbet, de akkor bőségesen locsoljunk, főleg a növények tövét, hogy minél hamarabb leérjen a gyökerekhez a nedvesség. Az örökzöldek meghálálják, ha a lombozatukat is lespricceled, a sűrű lombkorona sokáig tartja a nedvességet – ez különösen fontos a fiatal egyedek számára, amelyek hajlamosabbak a kiszáradásra. (Idősebb fák esetében nem olyan fontos a levélzet öntözése, mert a sűrű növénytakaró jobban tartja a nedvességet, nincs erős párologtatás, s így könnyebben elviselik a víz hiányát.)


Locsolás utáni teendők

A megöntözött területet fedjük be mulccsal, vagy ássuk be azt a talaj felszíne alá. Szabályozzuk a locsoló és a csöpögtetőrendszert. Úgy állítsuk fel a permetezőt, hogy a víz csak a gyepet, a kertet érje, ne a járdát, gyalogutat vagy az épületeket. Állítsuk be a víznyomást mindkét rendszernél, hogy a víz át tudja járni a talajt, anélkül, hogy tócsákat képezne vagy elfolyna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top