Otthon

A Mikulással érkezik

A levélkaktuszok, vagy más néven Phyllokaktuszok szerény körülmények között is jól fejlõdnek, ennek következtében a Karácsonyi és a Húsvéti kaktuszok mellett ezek is a kedvenc, és ezért gyakran elõforduló kaktuszok közé tartoznak.




A kisebb-nagyobb virágok az év folyamán többször is nyílnak, a legnagyobbak átmérője a 25 cm-t is elérheti. Rengeteg nagyvirágú hibridjével lehet találkozni, amelyek száma manapság már több ezer. A levélkaktuszok jó szobanövények, amelyek a meleg, téli nyugalmi időszakot követően szépen virágoznak. A levegős, szűrt fényű nyári helyen aztán igazán szép példányokká fejlődnek. Kedvelik a gyakori tápoldatozást. Az idős, elvirágzott szárak eltávolítása elősegíti az új hajtások kifejlődését.





A Karácsonyi kaktusz levelei valójában nem is levelek, hanem lapos, lecsüngő szártagok. A virágok tehát nem a leveleken, hanem a módosult száron jelennek meg. Gondozása nem a legegyszerűbb, de ha betartjuk, karácsonyra virágpompával lep meg bennünket.





Ha ajándékba kapunk egy virágos példányt, állítsuk világos, de nem túl meleg helyre. A legkedvezőbb hőmérséklet 15-18 C. Rendszeresen öntözzük mindaddig, amíg a virágok le nem hullanak. Akkor vigyük hűvösebb helyre (12-15 C), és hetenként csak egyszer öntözzük meg. Április elején jelennek meg az új hajtások, ilyenkor ha száraznak találjuk a földjét, jó alaposan öntözzük meg, és vigyük világosabb helyre, de arra ügyeljünk, hogy az égető napsugarak ne érjék. Július, augusztusban kitehetjük a szabadba, árnyékos fekvésbe.
Mérsékeljük kissé az öntözést, hogy a kifejlődött szárak be tudjanak érni, és sok virágrügy tudjon kialakulni rajtuk. Amikor megjelennek a bimbók, ismét el kell kezdeni a rendszeres öntözést, tápoldatot pedig 10 naponta adjunk kedvencünknek. Ha mindezt elvégeztük, november közepétől akár februárig is virágozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top