Otthon

Ötletek a gyerekszoba díszítésére

Legyünk sokoldalúak és fantáziadúsak a gyerekszoba berendezésekor, hogy gyermekünk örömmel tanuljon, játsszon, éljen kis birodalmában.




Ezért amikor berendezzük a gyerekszobát, egyfajta előre gondolkodás és tervezés szükséges. A tervezés első része annak átgondolása, hogy bármit is teszünk a szobába, annak jól kezelhetőnek, tisztán tarthatónak, moshatónak, tartósnak kell lennie, valamint könnyen változtathatónak, mivel a gyermek növekszik, és az ízlése is változik. A tinédzserek valószínűleg nem fogják kedvelni a fodros függönyöket vagy a pasztell ágytakarót.





Fontos megoldandó tényező a tárolás. A baba gyorsan kinövi a ruháit, felhalmozódnak az öltözékek, cipők, kiegészítők, így ezek tárolása idővel egyre nagyobb problémát jelent. Mennyi elérhető hely akad a szobában, ahová faliszekrényt tehetnénk? És mennyire van vajon szükség? Elég nagy-e a szoba, hogy elférjen benne a gyerek összes holmija? Lehet-e beépített bútorokat helyezni a szobába, s hol lenne ez a legpraktikusabb?





Az áruházak a tároló alkalmatosságok teljes készletét kínálják. Az állványok és polcok is végtelen lehetőségeket jelentenek. Ezért elengedhetetlenül szükséges az előzetes tervezés, mielőtt bármilyen tárolóeszközt beszerelnénk.





A fal bepolcozása számos tárolási lehetőséget rejt. Segítségével könnyedén megoldhatjuk a legkülönfélébb dolgok elhelyezését, például a gyerekkönyvek, játékok, később az iskolai könyvek, a mindenütt jelenlévő CD-k, a zeneszerszámok, a hangfalak, számítógép-kellékek, avagy bármilyen hobby-felszerelései, amibe gyermekünk éppen belevetette magát.





A gyerekszoba padlója mindenképpen olyan anyag legyen, amit könnyű tisztán tartani. Használhatunk csúszásmentes szőnyeget is, legjobb, ha mosógépben mosható. Ez jobb, mintha az egész szobában padlószőnyeg fektetnénk le, mert ha az foltos lesz, nehezen tudjuk visszavarázsolni eredeti szép állapotát. Ráadásul a szőnyegtisztítószerek a gyermekekre káros anyagokat tartalmazhatnak, különösen, ha a gyerek érzékeny vagy allergiás. A szőnyegek olyan parányi részecskéket köthetnek meg, amelyek a gyermekben allergiás reakciót válthatnak ki, vagy súlyosbítják a már meglévőt.





Az ablakoknál fontos, hogy a függönyök könnyen tisztíthatóak legyenek. A redőny jobb, mint a reluxa, egyrészt, mert könnyebb takarítani, másrészt nincs meg a lelógó kötél veszélye. Ez ugyanis nagy kockázatot jelent a kisgyerekek számára is. Sötétítőként mókás ábrákat alkalmazhatunk, ezeket cseréljük, ahogy a gyerek növekszik.






Ha a bútorokat világosra festjük, később könnyedén átváltoztathatjuk sötétebbé vagy ragyogóbbá. Így ugyanazt a szekrényt használhatjuk, ahogy nő a gyerek, de megújított formában. Kezdetnek gyönyörű a juharfából készült bútor, és valószínűleg később is fog tetszeni gyermekünknek, bár az ízlése változik az évek során.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top