Otthon

Patchwork (Quilt) kifejezések

A patchwork készítésének nekifogni nem egyszerû dolog. Be kell szerezned a megfelelõ hozzávalókat, és egy megfelelõ mintaleírást. Ha ez már mind együtt van, nem árt tudni azt sem, a leírás egyes kifejezései mit jelentenek.

Mi is az a quilt? Egyszerűen fogalmazva egy három részből álló szendvics. A felső réteg egy általában díszes, darabokból összeállított rész, ún. blokkokból áll. A blokk négyzet alakú egység, amit általában több anyagdarabból varrnak össze speciális minta szerint. A blokkokat kombinálva jön létre a quilt felső rétege. A quilt középső rétege puha, meleg anyagból, vatta, vatelin, stb. készül, az alsó réteg általában egy darabból készül, ez ad tartást az elkészült darabnak. Ezt a három réteget többféle módon lehet összedolgozni. Kézzel összeöltögetni, varrógéppel összevarrni vagy horgolással, csomózással összeilleszteni, ily módon kialakítva a mintát és összetartva az egyes részeket. Ágytakarók, falvédők készülhetnek ezzel a technikával.

Az egyes quilt kifejezések magyarázata

Árokban való öltés (Stich in the ditch): Két anyag szegélyében való öltés.

Átló (Bias): Az anyagdarabka átlója. A valódi átló 45 fokos szöget zár be az anyag mindkét oldalával. Az anyagnak az átló mentén a legnagyobb a szakítószilárdsága.

Bélés (Batting): A quilt középső rétege, ami tömötté és meleggé teszi.

Blokk (Block): Négyzet alakú egység, amit általában több anyagdarabból varrnak össze speciális minta szerint. A blokkokat kombinálva jön létre a quilt felső rétege.

Csíkillesztés (Strip-piecing): Hosszú anyagcsíkokból kialakított díszítő minta, ami úgy jön létre, hogy az anyagcsíkokat összeöltögetik, haránt irányban elvágják, majd a darabokat összeöltik a díszítő mintának megfelelően.

Elrendezés (Set): Az a mód, ahogy az egyes blokkokat elrendezik a quilten, vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan is el lehet rendezni az egyes blokkokat.

Épszél (Selvage): Szőtt/szövött anyag hosszanti befejezett végei.

Határvonal (Border): Anyagcsíkok, amik keretet alkotnak a quilt köré, lehet egyszerű vagy darabokból álló.

Hátlap (Backing): A quilt alsó rétegeként használt anyag

Kötés (Binding): Anyagcsík, amit arra használnak, hogy a quilt rétegeinek széleit körülfogja.

Kövér negyed (Fat quarter): (kb.) 0,45 m-nyi anyag, amit középen elvágtak, így egy 46 cm X 56 cm-es anyagot kapunk, ami megegyezik 1/4 yard (kb.0,23 m) anyaggal (1 yard=0,914 m)

Kövér nyolcad (Fat eighth): (kb.) 0,23 m-nyi anyag, amit középen elvágtak, így egy 23 cm X 56 cm-es anyagot kapunk, ami megegyezik 1/8 yard (kb.0,11 m) anyaggal(1 yard=0,914 m)

Láncöltés (Chainstiching): Több anyagdarab összevarrása anélkül, hogy megszakadna az öltés az egyes darabok között, más néven láncolás.

Medál (Medallion quilt) : központi motívum, általában többszörös keretben.

Minta quilt (Sampler quilt): Több, különböző blokkból kialakított quilt, ahelyett, hogy egy blokk ismétlődéséből jönne létre a minta.

Minta, séma (Template): műanyagból vagy kartonpapírból készült séma, amit arra használnak, hogy kijelölje a vágás vagy az öltések helyét, amit vagy körbevágnak vagy e mentén varrnak.

(Össze)kötött quilt (Tied quilt): Olyan quilt, amit szalag vagy fonál tart össze, nem öltések.

Piecing: anyagdarabkák összeöltögetése, amivel egy nagyobb egységhez jutunk.

Quilt: három rétegből álló ágytakaró vagy falvédő, a felső réteg darabokból összeállított rész, ún. blokkokból áll. A középső réteg puha, meleg anyagból, vatta, vatelin készül, az alsó réteg általában egy darabból készül, ez ad tartást az elkészült darabnak.

Quilting: A felső anyagon, a bélésen és a hátlapon való átöltés, mely kialakítja a mintát és összetartja az egyes részeket.

Rátét (Appliqué) : Anyagból kivágott alakzat, amit egy másik anyagra öltögetnek.

Sablon nélküli (Template-free): A darabokat nem sablon, hanem egy vonalzó segítségével vágják ki az anyagból.

Sarokpánt, sarkos illesztés (Miter):a sarkok összekapcsolása 45 fokos szögben.

Stílus (Style): A quiltre jellemző egyedi minta.

Szabadkézi quilt technika (Freehand quilting): Miközben varrógéppel varrunk, kezünkkel kísérjük, más néven quilt készítése szabad mozgással, mozdulatokkal.

Szál (Grain): A hossz- és keresztirányú szálak egy szövött anyagban, amik kialakítják az anyag szerkezetét. A hosszirányú szálak párhuzamosan futnak az anyag ép szélével. A keresztirányú szálak az ép szélre merőleges irányban futnak, ebben az irányban kicsit jobban nyúlik az anyag.

Szalagozás (Sashing): Egymáshoz varrt anyagcsíkok, amik a blokkokat választják el, másik nevük: rács (lattice).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top