Otthon

Ókori patchwork

Talán meglepõ, de a manapság is kedvelt patchwork-mintákat több száz, vagy akár több ezer évvel ezelõtt kitalálták már. Ilyen módon a patchwork - azaz a mozaik - is egyike azoknak a technikáknak, amelyek reneszánszukat élik.

Több ezer éves művészet

Ezeket a mintákat mesteremberek, kézművesek rajzolták (tető)cserepekre és csempékre. (Kisokos: a cserép szó a történelem előtti időkben egyaránt jelentett tetőcserepet és csempét is.)

A díszes görög és római villák, impozáns középületek falait és padlóit díszítették azok a minták, amelyeket korunkban előszeretettel alkalmaznak a hagyománytisztelő patchwork-készítők. Az ókori divat szerint a geometriai formákat meghatározott rendben illesztették egymáshoz, s a legegyszerűbb alakzatokat is képesek voltak úgy variálni, színezni, hogy az eredmény kifejezetten pompás, hivalkodó lett. Az ilyesfajta geometrikus minták olyan kedveltté váltak, hogy a patrícius osztály túlnyomó része ezzel díszítette rezidenciájának belső terét.

Ez a divat az ókortól napjainkig végigkísérte az emberiséget, s úgy tűnik, hogy népszerűsége egyre erősödik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top