Otthon

Csaló szövet és Égõ hasábok

A különbözõ Quiltek számtalan mintára, blokkra épülnek. Minden blokknak megvan a maga története, amirõl általában nevük is árulkodik. A régi mûvészet így számtalan legendát hordoz magában.

Az Alázatosság mintája (Humility Block)

Ezt a blokkot szándékosan elrontották, azaz pontatlanul illesztették össze, majd általában a quilt jobb alsó sarkába helyezték. Az ötlet mögött az az elképzelés állt, hogy csak tökéletes Isten tudott tökéleteset alkotni. A halandók azonban nem tökéletesek, nem alkothatnak tökéleteset, így tökéletes Quiltet sem.

Iszákosok útja (Drunkards Path)

Ez a Quilt-blokk a XIX. század utolsó felében vált népszerűvé Amerikában. A mértékletesség, józan életmód híveinek növekedésével az asszonyok ezen csoporthoz való tartozásukat ilyen stílusú Quiltek készítésével fejezték ki. Kék és fehér színekkel dolgoztak, mivel ezek voltak a mértékletességi mozgalom színei.

Égő fahasábok a kandallóban (Log Cabin)

Ez a minta is a XIX. század közepén vált lett népszerű Amerikában. A blokk anyagcsíkokból jön létre, melyeket egy négyzet alakú, hagyományosan piros színű anyagrész köré varrnak. A minta a kunyhóban található kandalló barátságos tüzét jelképezi. A sötét és világos anyagok gondos elrendezésével sokfajta mintát lehetett kialakítani. Kedvelt minta volt pl. a “Bírósági lépcsősor” is. A Log Cabin Quilteket gyakran össze kellett kötni, mert igen nehéz volt olyan sok varraton, szegélyen keresztül ölteni.

Csaló szövet (Cheater Cloth)

Ez az anyag patchwork mintájú szövet, de a valódi patchworkkel ellentétben a minta nem kis anyagdarabkák összevarrásával keletkezik, hanem festett vagy nyomott. Az 1850-es években kezdték ezeket az “álpatchwork” anyagokat árusítani. Később eredeti Quilt-minták is megjelentek köztük. Az 1930-as években a “Drezdai tábla” (Dresden Plate) volt igen népszerű. Ma is készítenek ilyen terítőket és ágytakarókat, a legtöbb Quilt boltban lehet kapni ezeket a “csalókat”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top