Otthon

A Quilt stílusok eredetérõl

A Quiltek stílusa sem egységes, hanem többféle változatot is találhatunk köztük. Ezek általában egy-egy csoporthoz vagy helyhez kötõdnek.

Linsey-woolsey

Az egyik legrégebben használt anyagféleség. Vászonból (néha pamutból vagy karton anyagból) és gyapjúból készült durva textilféleség. Nevét az angliai Sussex tartományban lévő Linsey nevű falucskáról kapta. Az amerikai gyarmaton a len volt az egyik legelterjedtebb haszonnövény, a belőle készült linsey-woolsey pedig igen erős és tartós anyag volt. Ágytakarók készültek belőle, majd mikor a Quilt kopottá vált, a hasznosítható részeket megmentették és más quiltek készítéséhez használták fel.

Amish Quilt

A Németországból és Svájcból Amerikába érkező telepesektől terjedt el az 1700-as években. Az amish a Mennonitákból kivált keresztény szekta. Hitüknek az egyszerű, cicomamentes életstílus felelt meg, ami nagyon egyszerű, szigorú, a Biblia szerinti életvezetést jelent. Csak szolid, komor, sötét színeket használtak.

Mintáik általában nagy geometrikus alakzatok, pl. medallion (központi motívum, általában többszörös keretben), valamint olyan gondosan kidolgozott minták, díszítések, mint pl. a tollas kézirattekercs.

Bolondos Quilt (Crazy Quilt)

Ez a fajta Quilt vászon, bársony, gyapjú vagy selyem anyagok véletlenszerű összevarrásával készült. Gyakran egy kis szalag vagy csipke és díszes hímzés is került a munkadarabra. Ez a fajta Quilt főleg a viktoriánus korszak idején volt nagyon népszerű.

Hawaii Quilt

A New Englandből érkező misszionáriusok által terjedtek el a quilt technikával készült darabok a Hawaii szigeteken. A legtöbb Hawaii Quiltre jellemző, hogy a nagy mintákat applikációs technikával varrják fel a semleges színű háttéranyagra. A minták kedvelt készítési módja, hogy összehajtogatott papírból vágják ki őket, a motívumok Hawaii természetes szépségét tükrözik. A XIX. századi hawaii-i Quiltes összejöveteleken az asszonyok egy nagyon alacsony kereten dolgoztak, mivel az itteniek szerettek a földön ülni munka közben. A vendéglátó háziasszony nem vett részt a Quilt elkészítésében, hiszen ő a nap végén megtartott kis bankett előkészületeivel volt elfoglalva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top