Otthon

A Keverõlapát

A Keverõlapát blokk egy a hagyományos Quiltformák közül. A sok aprólékos munka itt is meghozza gyümölcsét, ha idõt szánsz rá, igazán büszke lehetsz majd mûvedre.

Blokkméret: 19 cm

Szükséges eszközök:

vonalzó, ceruza, minta anyag (műanyag vagy kartonpapír), tű, cérna, olló, varrógép, vasaló

Anyagszükséglet:

  • 2,75 m fahéj színű rácsozó anyag a blokkok elválasztásához
  • 0,9 m muszlin a négyzetek elrendezéséhez
  • 3,7 m világos színű anyag a háttérhez

    sötét és közepesen sötét maradék anyag a blokkokhoz
  • 5 m anyag a hátlaphoz dupla méretű bélésanyag

    Elkészítés

    1. Avass be, majd vasalj ki minden anyagot. Vasalj le varrás után minden szélt.

    2. Mindig készíts egy mintablokkot, mielőtt az egész Quiltre való mintát kivágod.

    Szabás

    3. Minden egyes blokk számára vágj ki 4 db 5 cm oldalhosszúságú sötét és 5 db 5cm oldalhosszúságú világos négyzetet. Vágd ketté mindegyik világos és sötét négyzetet az átló mentén, majd újra, így mindegyik négyzetből 4 db világos és 4 sötét háromszöget kap.

    4. A szalagozáshoz vágj ki a muszlinból 81 db 8,89 cm oldalú négyzetet (C minta),és 144 db 8,89 cm x 20, 32 cm-es csíkot (D minta) a fahéj színű anyagból.

    Varrás

    5. A blokk diagramnak megfelelően állíts össze egy blokkmintát. 64 blokk kerüljön a quiltre.

    6. Varrj össze 8, blokkból és rácsozó anyagból álló sort, 8 db Keverőlapát blokkmintát és 9 szalagozó/rácsozó csíkot használva az ábrának megfelelően. Varrj össze 9 rácsozó csíkot és négyzetsort, ehhez 9 mintanégyzetet és 8 rácsozó csíkot kell felhasználnod minden egyes sorban (ld. ábra). Váltogasd a rácsozó csíkok és mintanégyzetek sorát a blokkok és rácsozó csíkok sorával, hogy összeálljon a Quilt legfelső rétege.

    7. Készítsd el a Quilt hátlapját és középső rétegét, 5 cm-rel nyúljon ki a réteg a felső réteg alól körben mindenhol. Fektesd egymásra, a felső réteget, a bélést és a hátlapot, majd varrd össze a három réteget.

    8.Vágd le a hátlap és a bélés túlnyúló részeit, úgy hogy ugyanakkorák legyenek, mint a felső réteg. Vágj ki egy 5 cm széles csíkot az átlós kerethez. Hajtsd félbe hosszában ketté. Tűzd az anyagcsík széleit a Quilt széleihez, varrd a Quilthez az anyagcsíkot, hogy az összefogja a Quilt három rétegét. Fordítsd az összehajtott véget a visszájára és bujtatott öltésekkel varrd le.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top