Otthon

Évelõágyak

Az évelõket ritkán ültetjük magányosan. Legtöbbször utak, épületek mellé vagy cserjefoltok elé érdemes elhelyeznünk õket. A következõkben ennek legfontosabb feltételeivel, legkedvezõbb módjaival szeretnélek megismertetni titeket.

Ültetésfajták

Az évelők ültetésének két alapvető formáját lehet megkülönböztetni:

  • a bordert és
  • a rabattot.

    Border

    Border a neve az olyan virágágynak, amely valamilyen háttér előtt helyezkedik el. Ez lehet akár épület, akár cserjefolt, mindenképpen meghatározza a beültetésre szánt növények magasságát, színét, napfényigényét egyaránt. Házfal tövébe tervezhetünk magasabbat, kifelé haladva egyre alacsonyabbak kövessék, míg a gyepszinthez érve egészen alacsony évelőt kell választani. Amennyiben sövény, vagy cserjecsoport adja a hátteret, az elé ültetett évelő magassága ne haladja meg annak 3/4-ed részét. Kellemes látványt nyújt az évelőcsoportba ültetett fenyő, vagy cserje is.

    Rabatt

    A rabatt annyiban különbözik a bordertól, hogy ez a fajta ültetés minden irányból jól látható, ezért a magasabb egyedeket kell középre ültetni, míg kifelé az alacsonyabbak következzenek. Ebben az esetben is van magassági korlát, amelyet be kell tartani ahhoz, hogy a látvány megnyugtató, kellemes legyen.

    A legmagasabb évelő, amely tehát középen található nem lehet nagyobb, mint a rabatt szélességének a fele. Egy 2,5 méteres évelőágyban a középső növény tehát legfeljebb 1,2 méter magasságú lehet.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top