Otthon

Bevezetés a térrendezés mûvészetébe

Azoknak, akik nem olvasták a feng shuiról szóló sorozatunk elõzõ cikkeit, álljon itt újra néhány alapfogalom - és az elengeehetetlen bágua-térkép alaprajza - a távol-keleti térrendezés megértéséhez.

A feng shui kínai szó, jelentése: szél és víz.

A keleti ember a természetet tartja legfőbb tanítómesterének. Hallgatja a szelet, kémleli az eget, figyeli a patakot, hogyan csobog. Úgy gondolja, ha megérti a természet erőinek harcát, könnyebben megvívja saját természetének csatáit is.

A feng shui arra törekszik, hogy az egymással ellentétes dolgok harmóniáját megteremtse: lakhelyünk legyen egyszerre sötét és világos, meleg és hideg, tágas, mégis menedéket nyújtó. Legyen olyan (és ez a feng shui egyik legfontosabb alapszabálya!) ahol a levegő – mint az élet leheletének szimbóluma – szabadon áramlik és eljut minden kis zugba.

A természet körforgása szerint – ahogy a Nap körbejár az égen, vagy ahogy az évszakok váltakoznak – a lakáson belül a fény és a levegő is körbehalad. A feng shui ezért az általunk lakott teret mértanilag egy körbe foglalja és – ahogy az órát percekre – a kört cikkekre osztja. Nyolc térrészt, úgynevezett báguát különböztet meg, és ez a nyolc térrész az élet dolgaiból is egy-egy szeletet képvisel. A báguák a következők (jelentésükre a következő fejezetekben részletesen kitérünk):

1. az emberi kapcsolatok lakhelye

2. a tanulás és önfejlesztés lakhelye

3. az energiák forrásának lakhelye

4. a gazdagság lakhelye

5. a hírnév és a karrier lakhelye

6. a szerelem és házasság lakhelye

7. a család és a gyerekek lakhelye

8. a barátok és segítőtársak lakhelye

Anélkül, hogy a fentiek filozófiai és történeti hátterébe komolyabban belemélyednénk, meg kell említenünk, hogy a leírtak a feng shui egyik alapvető ágának, az Iránytű Iskolának módszeréhez tartoznak. A módszer alkalmazásánál nagy szerepe van az égtájak elhelyezkedésének.

A feng shui tehát nemcsak filozófiai elveket és szimbólumokat, hanem kézzelfogható, mérhető dolgokat is felhasznál: a föld mágneses sugárzását vagy a fény keringését. A további cikkekben arról is olvashatsz, hogy a különböző színek és formák, a tárgyak, bútorok anyaga vagy egy szoba megvilágítása miként hat ránk, s ezáltal – hétköznapi és átvitt értelemben egyaránt – mindennapi életünkre és boldogulásunkra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top