Otthon

A felkelõ nap birodalma

Életünk legfõbb energiaforrása: a Nap. Nem véletlen, hogy bágua-térképünk következõ cikkelye – az energiák forrásának lakhelye – régen keletre nézett. Kövessük mi is ezt a szép metaforát: merítsünk erõt a felkelõ napból.

Ne szegje kedvünket, ha a valóság rögtön csalódást okoz: például kiderül, hogy a fent nevezett térrész egy északi, esetleg gangra néző, sőt ablaktalan helyiségre(!) esik, ahová a nap soha be nem teszi a sugarát. A feng shui éppen a szimbólumok erejére épít – ha nem kel fel magától, majd mi felkeltjük azt a napot!

Otthonunk „energiaforrása” természetesen arra való, hogy erőt merítsünk belőle. Minden, amit szeretünk, ami melegséggel tölt el, erősíti ezt a helyet. Családi fotók, kedvenc zenéink, könyveink, egy kedves tárgy vagy kép – kinek mi jelent a legtöbbet. És szinte mindegy, hogy milyen funkciójú helyiségbe vagyunk: olvasni a nappali egy hangulatos sarkában, gyermekeink fotójában gyönyörködni az ebédlőasztalnál, vagy zenét hallgatni egy illatosan gőzölgő kádban – mind mennyei élmény!

Persze nem mellékes a fizikai fény jelenléte sem ezen a helyen. Ha módunkban áll, engedjünk be minél több napsugarat (bár ne a déli, tikkasztó hőséget, mert annak más hatása van). Fessük a falakat tiszta, világos, minél nagyobb energiájú színre (pl. világoskékre), és ha nincs elég természetes fény, oldjuk meg mesterségesen a világítást. Használjunk víz-elemű anyagokat: üveget, kristályt, tükröket, hogy sok helyről verődjön vissza és árassza el a helyiséget a napsugár. Jó ötlet például egy üveges-tükrös, kellően megvilágított vitrin, amiben a szívünkhöz közel álló tárgyakat tartjuk. Sokszor elég, ha csak egy pillantást vetünk rájuk, máris jobban érezzük magunkat.

Nem csak a fény, az égbolt is különleges szerepet kap ezen a helyen. Kivételesen nagy szerencse, ha a cikkelybe eső helyiségünknek nagy ablakai, és azokból kitekintve gyönyörű panorámája van. Ha ez nem adatik meg, folyamodjunk cselhez: használjunk minél több égszínkéket a falakon, a drapériákon, a bútorokon, sőt, a bátrabbak még odáig is elmerészkedhetnek, hogy valódi eget festenek (bárányfelhőkkel, madarakkal) a plafonra! Természetesen egy derűs égboltot ábrázoló festmény vagy fotó is megteszi, illetve bármi, ami a végtelenséget, a szabadságot, a tavaszi szél illatát juttatja eszünkbe.

Talán mondanunk sem kell, hogy ami ezt a hatást tönkreteszi, veszélyezteti energiáink, azaz mindennapi erőnlétünk, egészségünk fenntartását. Gyakori probléma, hogy helytelenül használva „eltorlaszoljuk, elapasztjuk” ezt a helyet. Ne legyen soha sötét – legalább egy aprócska fényt hagyjunk égve mindig, ha különben nem süt be a nap. Szellőztessünk minél többet, járjon a levegő a szobában – az energia elapad, ha nem mozoghat! Vigyünk ki minden olyan tárgyat a helyiségből, ami kellemetlen érzéseket kelt, fáradságos tevékenységekhez kapcsolódik, zajos, idegesítő vagy rossz emlékeket ébreszt (különösen azt, ami betegségre vagy az elmúlásra utal!).

Első hallásra szinte nevetségesen hangzik, de nagyon komoly gond, ha a mellékhelyiség kerül erre a területre: képzeljük csak el, amint napjában többször, mint egy zsilipen, leeresztjük energiáinkat a lefolyón! A dolog azonban elkerülhetetlen, ezért meg kell tennünk minden ellenintézkedést: mindig hajtsuk le a WC fedelét, gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről és fényről. Szerencsére ez a szegény, inkriminált kis zug jóval kisebb helyet foglal el, mint az egész térrész, rendezzük hát be feltöltődésünk helyét a cikkely fennmaradó felében.

A legkézenfekvőbb, ha energiaforrásunk a hálószobában „fakad”. Ebben az esetben egyértelmű, hogy az alvásból meríthetünk erőt, és reggelente – mint egy feltöltött akkumulátor – frissen ébredünk. Legyünk azonban itt is alaposak: helyezzük el körültekintően az ágyat – semmiképpen ne legyen egy sötét, levegőtlen sarokban –, ügyeljünk a helyesen megválasztott színekre, tárgyakra.

Gyakran cseréljük az ágyneműt, az éjjeliszekrényen ne tartsunk gyógyszeres dobozokat, és semmiképpen ne vigyük be a telefont! Ne hagyjuk, hogy pihenésünket bármi megzavarja. Nagyon sokat tehetünk magunk és családunk egészségéért azzal, ha „kinyitjuk a csapot”, és elárasztjuk otthonunkat gyógyító, harmóniát teremtő energiákkal. És ha ez sikerült, s így erősek és tettre készek vagyunk, könnyebben kiaknázzuk következő térrészünk kincseit: a lehetőségek és a gazdagság lelőhelyét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top