2017. 08. 18. Ilona

Milyen legyen a balkonláda?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
A balkonláda elsõsorban a városi ember kedvelt „kiskertje", de a családi házban élõk is szívesen alkalmazzák. Lehet mûanyagból, fából, agyagból, esetleg bádogból - kiválasztásnál az esztétikán túl több egyéb szempontot is meg kell vizsgálnunk.
A rendelkezésre álló hely nagysága

A városi balkonládákat legtöbbször ablakpárkányokra, esetleg erkély, franciabalkon korlátjára helyezik, a helyszűke miatt műanyag ládákat szoktunk javasolni. Ezek azért jók, mert faluk vékony, így nem vesz el sok helyet a virágföldtől.


A növényfajta hőtűrése

Ha műanyag ládát választunk, gondoljunk arra, hogy a sötét szín elnyeli a napfényt, így túlságosan felmelegedhet a növény földje, emiatt akár ki is sülhet gyönyörűségünk. A fehér színű tartó alkalmatosság ezért ebből a szempontból előnyösebb.


A ház vagy lakás típusa, ahová elhelyeznénk a ládát

A családi házak teraszait díszítő virágládák anyaga lehet fa, ebben az esetben vegyük figyelembe, hogy ez az anyag nem örökéletű, ezért lehetőség szerint olyat válasszunk, ami favédőszerrel telített. A másik lehetőség ide a kerámia, amelyet többféle alakban, színben választhatunk.


A láda helyének fényviszonyai

Árnyékosabb helyre megfelelő a műanyag láda (az előbbiekben említett szempont szerint). Ha azonban naposabb a hely, jobb a természetes anyagú láda (fa vagy kerámia), amely jobban tartja a vizet, illetve kevésbé szívja magába a nap melegét. A legjobb megoldás a kettős védelem, vagyis kívül díszcserép, benne pedig az ültetőláda.


A ládába ültetendő növény fajtája

Míg a hosszúkás ládák kiválóan alkalmasak arra, hogy kihasználjuk a növények színben és a formában rejlő lehetőségeit, addig a nagyobb kerámiacserepek és fadézsák különleges szoliter növények beültetésére nagyon jók (pl.: törzses rózsafa, csavart koronájú boróka, citrom vagy narancsfa stb).
Olvass tovább

Hozzászólások