Otthon

Milyen legyen a balkonláda?

A balkonláda elsõsorban a városi ember kedvelt "kiskertje", de a családi házban élõk is szívesen alkalmazzák. Lehet mûanyagból, fából, agyagból, esetleg bádogból - kiválasztásnál az esztétikán túl több egyéb szempontot is meg kell vizsgálnunk.

A rendelkezésre álló hely nagysága

A városi balkonládákat legtöbbször ablakpárkányokra, esetleg erkély, franciabalkon korlátjára helyezik, a helyszűke miatt műanyag ládákat szoktunk javasolni. Ezek azért jók, mert faluk vékony, így nem vesz el sok helyet a virágföldtől.

A növényfajta hőtűrése

Ha műanyag ládát választunk, gondoljunk arra, hogy a sötét szín elnyeli a napfényt, így túlságosan felmelegedhet a növény földje, emiatt akár ki is sülhet gyönyörűségünk. A fehér színű tartó alkalmatosság ezért ebből a szempontból előnyösebb.

A ház vagy lakás típusa, ahová elhelyeznénk a ládát

A családi házak teraszait díszítő virágládák anyaga lehet fa, ebben az esetben vegyük figyelembe, hogy ez az anyag nem örökéletű, ezért lehetőség szerint olyat válasszunk, ami favédőszerrel telített. A másik lehetőség ide a kerámia, amelyet többféle alakban, színben választhatunk.

A láda helyének fényviszonyai

Árnyékosabb helyre megfelelő a műanyag láda (az előbbiekben említett szempont szerint). Ha azonban naposabb a hely, jobb a természetes anyagú láda (fa vagy kerámia), amely jobban tartja a vizet, illetve kevésbé szívja magába a nap melegét. A legjobb megoldás a kettős védelem, vagyis kívül díszcserép, benne pedig az ültetőláda.

A ládába ültetendő növény fajtája

Míg a hosszúkás ládák kiválóan alkalmasak arra, hogy kihasználjuk a növények színben és a formában rejlő lehetőségeit, addig a nagyobb kerámiacserepek és fadézsák különleges szoliter növények beültetésére nagyon jók (pl.: törzses rózsafa, csavart koronájú boróka, citrom vagy narancsfa stb).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top