Pázsitgondozás

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
2001. 04. 09. |

Kövess minket!

f Ajánlom
Nyírás

A fűnyírásnál a fűszál egyharmadánál többet ne távolítsunk el. Tartsuk meg a gyep megfelelő méretét. Ne vágjuk a füvet túl rövidre - ez tönkreteszi a pázsitot, különösen az árnyékos területeken. Ha túl magasra nőtt a fű, fokozatosan vágjuk vissza. Ne gyűjtsük össze a nyiradékot, kivéve ha a gyep túl magas, a nyesedék valószínűleg összecsomósodik és befedi a füvet; betegség támadta meg a gyepet (a nyiradék ugyanis terjeszti a kórt); évelő vagy egynyári gyomok ütötték fel fejüket, és már magot is hoztak.


Öntözés

Korán reggel öntözzünk, hogy a gyepnek legyen ideje napközben megszáradni. Ritkán locsoljunk, de akkor alaposan, egyenletesen.


Trágyázás

Trágyázzunk rendszeresen, de kerüljük a vízben oldható, magas nitrogéntartalmú szerek használatát, különösen a növekedési szakasz vége felé. A legtöbb ismertető a 4:1:2 (16-4-8) vagy 3:1:2 (12-4-8) tápanyagarányú trágya alkalmazását javasolja. Ha kétségeink vannak, az 1:1:1 arányú keverék tökéletesen megfelel általános használatra.


Kártevők

Gyom- és rovargondok esetén alkalmazzunk helyi kezelést, mielőtt az irányítás kicsúszna a kezünkből, így nem kell gyógyítanunk az egész pázsitot.
Ismerjük fel a gyomokat, melyek lehetnek egynyáriak: ezek ellen kialakulás előtt ható gyomirtóval kell védekezni, ill. a meglévők ellen kialakulás utániakkal, mielőtt a gyom elszórja magjait. Ide tartozhatnak az évelők: ezeket kialakulás utáni gyomirtókkal lehet féken tartani; sások: kevés termék létezik, mellyel ezeket ellenőrzésünk alatt tarthatjuk; évelő gyomfüvek, ezeknél helyi kezelést kell alkalmaznunk, s ezután újraültetni a füvet. Ha lehetséges, az irtószerek használata helyett inkább egyenként húzzuk ki a gyomokat.


Gyomellenőrzés

Vannak bizonyos keverékek, melyekben jó ellenőrizhetőek a jelenlévő gyomok. A gyomirtót trágyával együtt szórjuk szét, abban a reményben, hogy a magok kiszorítják a gyommagokat. E termékek jól alkalmazhatóak ott, ahol a gyomirtót az egész gyepre szétszórják. Azonban, ha egy adott területen nagyon súlyos a fertőzöttség, legjobb a helyi kezelés, akkor is, ha a gyep többi részén gyomirtó és tápanyag keveréket alkalmazunk. Csak hagyjunk kellő időt eltelni a gyomirtó-tápanyag keverék használata és a bajos hely kezelése között.


Hasznos tippek:

  • A tavaszi első nyírás előtt feltétlenül éleztesd meg a fűnyíró pengéjét.
  • Garden-party előtt legalább két nappal vágd le a gyepet, így szebb is lesz és jobban el is viseli a nagyobb megterhelést.
  • Ha gyomirtóval kevert műtrágyát veszel, úgy megspórolod a fáradságos gyomlálást.
  • Ha hetente levágod a gyepet, akkor a nyesedéket nem kell összegyűjtened.
  • Árnyékos helyen nem nő igazán szép gyep. Gyepesítés helyett árnyéki gyeppótló növényeket ültess inkább.
  • Olvass tovább

    Hozzászólások