Otthon

A fûvetésrõl

A régi tréfa szerint ahhoz, hogy olyan szép zöld gyepünk legyen, mint amilyen egy õsi angol udvarháznál található, nincs más dolgunk, csak öntözni és nyírni – kétszáz éven át. Több módszer és fajta közül is választhatunk a telepítésnél, fontos azonban, hogy jól felkészüljünk a vetésre.

Fűfajták

A leggyakoribb, hogy három-négy magtípus keverékéből zöldüll elő a gyep. Talán a legegyszerűbben úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy milyen művelést igényelnek. A kiskertekben, a hétvégi házakban masszívan erősödő zöld szőnyeg extenzív, vagyis egyszer elvetik, aztán többnyire a természetre bízzák a gondozását. A parkokat borító gyepet évente kétszer-háromszor ha nyírják. A nyaralótulajdonosok – egyéntől függően – vagy agyonbíbelődnek a kert büszkeségével, vagy teljes magányosságra kárhoztatják, esetleg egyszer-kétszer lenyírják. Ezzel ellentétben a golf- és futballpályák gyepét dédelgetik, akár naponta öntözik, vágják, szinte szálanként átmossák. Bár egyszerűnek, igénytelennek tűnik, elvégre nap mint nap lépkedünk rajta a kiskertünkben, a gyep gondozásának is megvan a maga tudománya. Ma Magyarországon a legkedveltebb a sport-, a golfgyep és a pázsit; sok fajta külföldről kerül be.

Érdekesség: Az Egyesült Államokban négy évig, egyetemi képzésen tanulják a golfpályák füvének ápolását.

Fűfajtaválasztás

Ahogy a különböző éghajlati viszonyokhoz is különféle fűtípusok ajánlhatók, úgy néha még a napos és árnyas helyekre is különböző fűfélék szükségesek. Szakértőnél érdeklődjünk, hogy milyen fűmagot vásároljunk, és ehhez vegyük figyelembe, hogy milyen gondozást tudunk biztosítani gyepünknek.

Vetésidő

A gyepet legcélszerűbb ősszel, szeptemberben vagy októberben vetni. A hideg idő beállta előtt még megerősödik, sőt, az enyhébb téli napok alkalmával tovább növeszti gyökerét. A különféle fajtáknak nem túl nagy a hőigényük, de a heves záporok nagy kárt tesznek az újonnan ültetett magvaknak. Bár végszükség esetén a fagyok elmúltával, március-április táján is vethetünk, mégis jobb a csendesebb őszi napokra számítani.

Feladatok vetés előtt

Akár a fűmag, akár a gyeptégla mellett döntünk az első lépés a talajelőkészítés:

– Az új gyep számára elő kell készíteni a földet, átforgatva a talaj felső 5-7 centiméterét (a munka megkönnyítéséhez gépet is kölcsönözhetünk).

– A fellazított, gyommentesített talajt el kell simítani, majd le kell hengerelni, úgy, hogy a lábnyom ne látszódjék benne. (Ha talajcserét kell végezni a gyep alatt legalább 20 cm friss termőföldet hozass!)

– Ezután jól locsoljuk be, és használjunk magas foszfortartalmú trágyát.

– Majd az előkészített talajra négyzetméterenként 4-5 dkg-nyi fűmagot szórjunk. A vetésnél alkalmazzunk magszórót, hogy biztosítsuk az egyenletességet.

-Finoman gereblyézzük be a magokat a talajba,vagy szöges hengerrel forgassuk bele, hogy megtapadjanak.

– Ezután nem maradt más hátra mint az ismételt hengerelés és az öntözés. A fűmagnak ezek után nem szabad kiszáradnia, ezért napjában többször kell locsolni, ügyelve arra, hogy ne mossuk ki a talajból.

– A 10-14 nap múlva kikelő első magvakból kb. 6-8 hét folyamatos ápolás – öntözés-nyírás-hengerlés – során lesz használható gyep.

– Mihelyt a fű eléri a kb. 5 centiméternyi magasságot, el lehet kezdeni nyírni. Addig is folyamatosan kell gyomtalanítani, mivel az ideális körülmények között a gyommagvak is gyorsan fejlődnek.

Gyors pázsitkészítés

Ha mihamarabb szeretnénk kész gyepet, vegyük fontolóra a gyeptégla telepítését:

– A gyepszőnyeget vagy -téglát megrendelhetjük egy közeli kertészetből.

– Közvetlenül a szállítás után rakjuk le füvünket, hogy megóvjuk a kiszáradástól.

– A széleket pontosan és szorosan illesszük egymáshoz, ne nyújtsuk meg őket, és ügyeljünk, hogy hézagok ne maradjanak.

– Fektetés után következhet a hengerlés és az öntözés, melyet az első két hétben rendszeresen el kell végezni.

– 6-8 nap után következhet az első nyírás,15-16 nap után pedig az első garden-party.

Kezelés

A “beállt” gyep gondozása mindkét esetben azonos módon történik: nyírás 7-14 naponta, folyamatos öntözés, hengerlés, évente legalább egyszer gyepszellőztetés és műtrágyázás.

A gyep karbantartásának alapvető fontosságú eszközei a víz, a fűnyíró és a gyomfogas. Az első kettő nem szorul különösebb magyarázatra, az utolsó alapvető fontosságú eszköz. (A haladás irányára merőlegesen elhelyezkedő tengelyre párhuzamosan éles, hegyes kések vannak erősítve. Ezek fellazítják a gyep talaját, meglevegőztetik a fűcsomók gyökerét, bekeverik a talajba a kiszórt szerves- és műtrágyát, kihúzzák a fűcsomók közül a gyomokat és a mohapárnákat.)További óvintézkedésként zavarjuk el a kutyát, ha kaparni kezd, ne süssünk szalonnát a pázsiton, és a kuka mosása után a szennyes lét se öntsük a vadul növő szálakra. Ha ezeket az előírásokat betartjuk, már csak egy hintaszéket kell szereznünk, egy pipát, és akkor békésen üldögélve hallgathatjuk, hogyan nő áldott pázsitunk. Ilyen egyszerű…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top