Otthon

Tavaszi álmok a kertben

A beköszönõ tavaszban az álomkép valóra váltható. Ha õsszel nem tettük meg, akkor most újra itt van az ideje a szabadgyökerû, illetve konténeres (cserépbe ültetett)fák és cserjék elültetésének.

Szabadgyökerű csemeték kiválasztása

– A szabadgyökerű növények kiválasztásakor, ültetésekor körültekintőbben kell eljárnunk,

mint a konténeresek esetében.

– Ha módunk van rá, akkor kertünkkel azonos termőhelyi adottságokkal rendelkező helyről vásároljuk a földlabda nélküli csemetéket, mert így biztosan jól fogják érezni magukat új környezetükben, és fejlődésük kiegyenlített lesz.

– A csemetét alaposan vizsgáljuk meg!

Fás kéregfelületét sebek ne tarkítsák, a gyökérzet megfelelő méretű legyen és a főgyökérzetet

itt-ott hajszálgyökerek borítsák.

– A szabadgyökerű növényeket ültetésig vermeljük el, vagy becsomagolva fagymentes helyen tároljuk!

Földlabda nélküli csemeték ültetése

– Földlabdával nem rendelkező husángokat és cserjéket csak ősszel vagy kora tavasszal telepíthetünk. Az utóbbi esetben lassúbb fejlődést várjunk az első vegetációs időszakban.

– A suhángok, cserjék ültetése gondos talaj-előkészítést igényel. A kiásott — fák esetén

90-100 cm, cserjéknél 40-60 cm mélységű — gödör alját ásóval lazítsuk fel, hogy a víz szivárgását elősegítsük. Ellenkező esetben a kialakuló pangó víztől a legtöbb növényke előbb-utóbb elpusztul.

Tápanyag-ellátás

– Az ültető gödör aljába dolgozzunk be nagyobb adag istállótrágyát, komposztot vagy más talajjavító anyagot.

– Az utóbbi időben elterjedő gombatrágyát csak kötött talajoknál használjuk, mert a tápanyagot csekély mértékben tartalmazó adalékanyag erősen szárítja a földet. Lúgos kémhatását pedig csak a mésztűrő növények bírják.

– A trágyát vékony réteg földdel takarjuk, majd helyezzük a csemetét beiszapolt gyökérzettel a gödörbe. A kiemelt földhöz keverjünk egy vödör komposztot. A tápanyaggal dúsított talajt visszalapátolhatjuk a gyökérzetre.

– A csemetét néha mozgassuk meg, hogy a föld a gyökerek közé is bekerüljön. A félig töltött gödör felszínét óvatosan tapossuk meg, majd fejezzük be a töltést!

– A növényt alaposan öntözzük, és mulcsréteggel takarjuk a földfelszínt, meggátolva ezzel a gyors kiszáradást és az elgyomosodást.

Szabadgyökerű növények ápolása

– A díszkert növényeinél minden évben végezzünk tápanyag-utánpótlást. Lehetőleg ősszel komposztot szórjunk ki a csemeték földtányérjába!

– Gyepfelületben álló növényeknél is késő ősszel vagy tél végén végezzük el a komposztszórást, hogy a talajba mosódhasson a tápanyag, mielőtt a zsendülő fű felhasználná azt.

– A kora tavaszi metszésre általános szabályok nincsenek, szakirodalomból tájékozódjunk a fajok és fajták igényeiről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top