Otthon

Legyen kerted! 1.

Ház, otthon és kert egymásbafonódó fogalmak. A kert, mint menedékhely, talán soha nem volt olyan fontos, mint manapság. Sorozatunkkal a valóban otthonos, szép és használható kert tervezésében szeretnénk segíteni.

Egy jó terv a szép kert alapja

Lakóházunk, nyaralónk építése előtt igen alaposan mérlegeljük, eltervezzük, hogy milyen legyen az épület, merre nézzenek az ablakok, hol legyen a terasz és így tovább. Ha előrelátóak vagyunk, az épület helyének megválasztásakor már arra is gondolunk, hogy a telekből használható szép kertünk is legyen. Ezért a házat, ha lehet, úgy helyezzük el, hogy összefüggő kertfelület maradjon – amellett, hogy az előírás szerinti oldal -, és előkertet is biztosítsuk. Ha ez megvan, akkor komoly mérlegelés, az igények és lehetőségek összevetése alapján készítsünk tervet, vagy készíttessünk.

Tervezhetünk magunk is:

Magunk is elkészíthetjük a kert sémáját, sőt a fő szempontokat nekünk kell megadni még akkor is, ha szakembert, kerttervezőt, kertépítészt bízunk meg. Eldöntjük tehát, hogy a területet miképpen osztjuk fel az alapvető használati célok szerint: legyen napos és árnyékos pihenőhely, célszerűen vezetett kerti út (csak a legszükségesebb mértékig) és minél nagyobb összefüggő gyepfelület. Ha van medence, lubickoló, ez feltétlenül napos helyre kerüljön. Meghatározandó a pergola, virágrács helye is.

Legfontosabbak a növényfajták:

Olyan fákat, cserjéket kell telepíteni, amelyek az adott éghajlati és talajviszonyok között szépen fejlődnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top