Otthon

Legyen kerted! 2.

Elkészítettük a kert praktikus tervét – elõzõ cikkünk alapján -, most már kezdõdhet a valódi munka!

Előmunkálatok

Telkünk, házunk lehet síkvidéken vagy hegyvidéki lejtős terepen. Síkon viszonylag könnyebb a feladat, nem túl költséges a tereprendezés, támfal és lépcső sem mindig fontos. De akármennyire sík is a telek, a terep rendezésére szükség van. Meg kell teremteni a kert „vázát”, ki kell alakítani a szinteket, biztosítani kell a csapadékvíz elvezetését és ami a legfontosabb, életteret kell teremteni a növényzetnek.

Földhelyezés

Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy önerőből kezdik a kertet rendezni, „majd csak összejön valahogy”, alapon. És sok esetben tanácstalanul állnak a törmelékkupacokkal borított telkük közepén.

Ezt elkerülendő, mielőtt építeni kezdjük házunkat, érdemes odafigyelni arra, hogy ha van a telken termőföld (és általában van), azt szedjük le és helyezzük a telek azon részére, ahol nem zavarja az építkezést. A termőföld nagy kincs, így a kertépítéshez nem kell majd a teljes mennyiséget drágán megvásárolni és szállíttatni.

Faóvás

Számtalanszor fogadja a szakembert lehangoló látvány, mert a földmunkák során használt munkagépek csonkolt, tört ágú, sérült törzsű, megtépett fákat hagytak maguk után. Mindez elkerülhető, ha a fák törzsét deszkázattal, nádpadlóval, úgynevezett „kalodával” vesszük körül. Védjük meg a meglévő fákat, vagy ha még kicsik, ültessük át a kertterv szerinti helyre.

Átültetés

Csak a 6-8 cm átmérőjű fák, fenyők átültetésére vállalkozzunk. Célszerű ezt akkor végezni, amikor amúgy is munkagép dolgozik a területen.

– Ássuk körül a fát úgy, hogy a földlabdába minél több gyökérzet kerüljön!

– Az alul lévő gyökereket próbáljuk minél mélyebben elvágni.

– Az átültetést nyugalmi időszakban késő ősszel, kora tavasszal jó végezni, a fák lombtalan állapotában.

A téli átültetés előnye, hogy a gép „kanala” az átfagyott földlabdát könnyebben ki tudja emelni, és az új helyén lévő gödörbe átvinni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top