Orbitális

Dolgozz hatékonyan – rágózz!

Lehet, hogy tettél hangzatos újévi fogadalmakat, lehet, hogy nem, mindenesetre az alábbiakban olvashatsz egy programról, ami segít elindítani az évet!
Dolgozz hatékonyan - rágózz!

Bármilyen oldott is egy munkahely légköre, a stressz általános velejárója a mindennapi feladatoknak. A megfeszített koncentráció és a felénk támasztott elvárások – ha nem is feltétlenül kellemetlen szorongást, de az átlagosnál feszültebb idegállapotot idéznek elő. Minden ember másként viseli el ezt a stresszt: van, akit előre hajt, és jobban oldja meg a problémákat nyomás alatt, de a legtöbb dolgozó teljesítményére és egészségére rombolóan hat a feszültség hosszú távon. A Tokiói Orvosi és Fogászati Egyetem kutatói – Sasaki-Otomaru doktor és kollégái – egy 2011-ben publikált munkájukban kimutatták, hogy a rendszeres napi rágógumi rágás látványosan oldja a feszültséget és idegességet. Felméréseik szerint a kontrollcsoporttal szemben a rágózók nyugodtabbak voltak, feladataikat kiegyensúlyozottabban, hatékonyabban és könnyebben végezték el. Nem csupán a stressz-szintjük lett alacsonyabb a megfigyelt embereknek, de egyúttal éberebbeknek és koncentráltabbaknak is bizonyultak. A tanulmány szerint a jobb hangulat és gyorsabb reakcióidő is a rágózás pozitív hatásának volt köszönhető.

Néha valóban csak a hangulatunkon múlik, hogy képesek vagyunk-e megbirkózni egy feladattal vagy sem. A rágózás a japán tudósok szerint kifejezetten felvillanyozza az embert, jobb kedvre deríti, és ez az állapot már önmagában is hozzájárul ahhoz, hogy a nehezebb problémákat, feszültséggel telítettebb helyzeteket is nagyobb siker oldjuk meg.

Dolgozz hatékonyan - rágózz!

Vannak munkahelyek, ahol egyenesen bátorítják a dolgozókat a rágózásra, igaz nem kizárólag a stresszoldó hatás miatt, hanem egészségügyi okokból is. A BBC munkabiztonságért felelős igazgatója szerint a brit közszolgálati médiatársaság alkalmazásában álló zenekarok muzsikusai az állandó zajhatás miatt fokozott stresszben végzik munkájukat, és a hangerő ártalmas a hallásukra is. A rézfúvósok például 92 decibel körüli hangerőt viselnek el, ami megközelítőleg azonos egy láncfűrész zajosságával. Ezért a menedzser rágógumi használatát javasolta a zenészeknek. Ez utóbbi akadályozza az álkapcsok túlzott összeszorítását, ami a belső fül betegségéhez, a fülzúgáshoz vezet. Arra a problémára még keresik a megoldást, hogy játék közben hogyan rágózzon egy fúvós, de a vonós és ütős szekció hangulatát és egészségét minden bizonnyal jótékonyan befolyásolja ez a rendelkezés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top