Orbitális

Így ápold helyesen a fogaidat!

A rossz fogak megkeserítik a nap minden óráját, további komoly betegségekhez vezethetnek, és mindezek felett nagyon költséges a gyógyításuk is. Érdemesebb "befektetni" és megfelelően ápolni őket. A helyes szájápolás nem nagy ördöngösség, és a rá áldozott napi 6-10 perc igen sok kellemetlenségtől megkímél minket. Próbáld ki az alábbi fogápolási technikát, és már egy hét után jelentős változásokat fogsz tapasztalni!
Így ápold helyesen a fogaidat!

A helyes száj- és fogápolásnak 6 lépése van. Ezeket a stációkat minden egyes alkalommal tartsuk be, amikor fogainkat gondozzuk. Ideális esetben naponta legalább kétszer kell erre időt fordítani – reggel és este –, de még jobb, ha a napi főétkezés, az ebéd után is beiktatjuk a napi programunkba a következő rövid, de annál fontosabb metódust.

1. lépés: Tisztíts fogselyemmel!

A fogselyemmel tisztítsd körbe a fogaid tövét ott, ahol kibújnak a fogágyból, az ételmaradékokat innen a fogkefe ugyanis csak részben távolítja el. A hátsó fogakat különösen alaposan tisztítsd meg.

2. lépés: Nyelvkaparás

Nyelvkaparóval távolítsd el a nyelvedről azt a legfelső réteget, amelyben olyan szívesen tanyáznak és szaporodnak a baktériumok. Ma már kaphatók olyan fejjel ellátott fogkefék, amelyek hátoldalát kifejezetten erre a célra recékkel látták el. Ne végezd túl durván a műveletet, ne sértsd fel a nyelved.

3. lépés: Nyelvmosás

Mosd le a kefét, majd nyelvkaparós hátsó részére tegyél egy pici fogkrémet és ezzel is végezd el az előbbi mozdulatokat a nyelv első-hátsó részein egyaránt. Ne öblíts ezután!

4. lépés: Fogmosás

Mosd ki a fogkefét, tegyél a sörtékre normál mennyiségű pasztát, és körkörös mozdulatokkal mosd körbe a fogaid. Gondosan mosd meg az ínynél a fogak tövét is – az ínnyel párhuzamos mozdulatokkal –, sőt az ajkaid belső felét és a szájüreg többi elérhető pontját is, beleértve a szájpadlást. Ne nyomd a keféd erősen, ne sértsd fel az érzékeny hámréteget a szádban. Ha kész vagy, ne öblíts vízzel!

Így ápold helyesen a fogaidat!

5. lépés: Öblítés

Vegyél szájöblítőt a szádba, és egy jó fél percig öblögess vele erőteljesen. Eközben mosd ki a fogkeféd lehetőleg szintén öblítővel.

6. lépés: Gargarizálj!

Egy újabb adag szájvízzel gargalizálj fél percet! Olyan mélyen öblítsd át a torkod, amennyire lehetséges. Nem baj, ha lenyelsz a folyadékból, nem árt, legfeljebb nem kellemes. A végén köpd ki a szájvizet, és ezzel készen is vagy. Az öblítés után 20 percig ne egyél!

Használd a rágógumit is!

A szájápolás rendszeres kiegészítője lehet a rágógumi, amely nemcsak a fogak tisztán tartását és a kellemes leheletet segíti elő, hanem a száj egészséges pH-értékének egyensúlyban tartását is. A rágózással ugyanis automatikus nyáltermelés indul be, amitől az étkezések, nassolás után szinte azonnal jelentkező savasodás – ami a szájüregben elinduló emésztési folyamat következménye – megállítható. A szájüregben sorakozó fogak az étkezések után fogmosás és rágózás nélkül általában 15-20 percig is „áznak” abban a savas közegben, ami egyrészt károsan hat a fogzománcra, megtámadva és lassanként lerombolva a fogak első számú védőpajzsát, másrészt kitűnő közeg a különféle baktériumok elszaporodásához. A baktériumok, beférkőzve az íny és a fogak sérüléseibe, fertőzéseket okozhatnak, ínygyulladást, fogszuvasodást idéznek elő.  A nyál viszont felhígítja a savas közeget, és így elejét veszi a kellemetlen folyamatok beindulásának, ehhez viszont valamilyen nyálképző tevékenységet – például rágózást – érdemes végeznünk. Naponta az étkezések után – ha nincs mód fogmosásra – mindenképpen javasolt 20 percnyi rágógumizás. Egyébként az étkezések között is jó hatással van a fogak és a száj egészségére, ha pár percre átadjuk magunkat a rágógumizás élvezetének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top