Orbitális

Így illatosítsd a szád

A rossz lehelet közvetlenül nem neked, hanem a környezetednek kellemetlen. Rád ez úgy hat ki, hogy nem szívesen elegyednek szóba veled, elkerülnek az emberek és a barátok is távolságtartóbbak. Ha szeretnéd ezt elkerülni, és azt akarod, hogy a szád mindig kellemes illatú legyen, az alábbi tanácsokat tartsd be.
Így illatosítsd a szád

1. Rendszeres szájápolás

Ennek csak az egyik eleme, hogy a fogkefédet gyakran és rendeltetésszerűen használod. Alaposan mosd meg a fogad minden oldalról, körkörös mozdulatokkal, de nem rányomva a kefét a fogra vagy az ínyre. A cél, hogy a fogak közé szorult ételmaradékot eltávolítsd, mert ezek bomlása a kellemetlen szájszag egyik fő forrása. Ha így tisztán tartod a fogaid, akkor azok a baktériumok sem tudnak elszaporodni, amik a szuvasodást okozzák. Ez a megelőzés fontos, mert a rossz fogak még tisztán is kellemetlen szagot árasztanak. Viszont a kefe sörtéi nem érnek el mindenhova, ezért fogmosás után használj fogselymet is. Ezen felül a nyelved is tisztogasd meg a lepedéktől a fogkefével vagy egy nyelvkaparóval, de egy kanál pereme is megteszi erre a célra. A nyelv felülete olyan, mint egy süppedős bársonyszőnyeg: igen könnyen beleragad az étel apró maradéka, ami a bomlása során bizony nem áraszt jó illatot.

2. Tartsd a szád nedvesen

A kiszáradt száj rossz szagú. Azért kellemetlenebb a leheleted reggelente, mert éjszaka kevesebb nyál termelődik, és a szád kiszárad. Márpedig a nyál fertőtlenítő és baktériumölő hatású. Ha kevés a nyál, a baktériumok néhány óra alatt is elszaporodnak még akkor is, ha előző este rendesen megmostad a fogaid. A nyáltermelés fokozására az egyik legjobb eszköz a rágógumi. Néhány perc rágással elegendő nyálad képződik, ráadásul a rágógumik ízesítésétől még kellemesebb lesz a leheleted. Érdemes magadnál tartani mindig pár darabot, és napjában többször is rágózni néhány percet.

Így illatosítsd a szád

3. Válaszd ki jól a rágógumid

Sokan szenvedélyesen rágóznak, ami jó a nyálképződésnek, így a fogaknak és a leheletnek is. Ám feltétlenül cukormentes rágót válasszunk, ha fogaink egészségét is meg akarjuk őrizni. Másrészt az ízesítés sem mellékes: a menta például frissít és élénkít, de emellett fertőtlenítő hatása is van.

4. Rendszeresen járj fogorvoshoz

A fogorvos azért van, hogy időről időre elmenj hozzá akkor is – és főleg akkor –, amikor látszólag nincs baj a fogaiddal. Ha már érezhetően nincs rendben valami a szádban, akkor rendszerint elkéstél. A rendszeres fogászati kontroll kiszűrheti a kezdődő fog- és ínybetegségeket, megelőzheti azok leromlását és az ezzel járó kellemetlen szájszagot is. Ha minden gondos tisztítás ellenére rossz a leheleted, akkor is orvossal konzultálj, mert ennek hátterében egyéb egészségügyi probléma lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top