Őrangyal cikkek

Természetes gyógymódok sportsérülésre

A kíméletes, fokozatosan növekvő mozgásmennyiség mellett ezeket a panaszokat gyógynövényekkel is enyhítheted.

A nagy lelkesedéssel elkezdett fogyókúra akkor igazán hatékony, ha a megfelelő diétához rendszeres mozgás is párosul. Azonban tekintettel kell lenned a szervezeted tűrőképességére is, és nem tanácsos belekezdeni azonnal egy kemény edzésprogramba. Még akkor is jelentkezhetnek izom- és ízületi fájdalmak, ha egyébként kíméletes, fokozatos terhelésű edzéstervet építesz fel, hiszen egyrészt a túlsúly megterheli a mozgásszerveidet, másrészt elszoktak már a fokozott igénybevételtől. Ha ilyen panaszok jelentkeznek, érdemes orvossal is megvizsgáltatnod magad, az enyhítésükre pedig számos segítséget igénybe vehetsz, köztük az alábbi, legtermészetesebb módon ható gyógynövénykúrákat is. Ezeket akár magad is elkészítheted!

Rozmaring

Természetes gyógymódok sportsérülésre

Otthon, cserépben is nevelhetsz rozmaringot, amely amellett, hogy igen kellemes fűszer, a sportsérüléseidre is hasznos lehet. Izom- és ízületi panaszokra az illóolaját kell használni, amit a fájdalmas testrészen kell a bőrbe dörzsölni, de saját magad otthon fürdőt is készíthetsz belőle. Ehhez 50 gramm friss rozmaringlevelet keverj össze 1 evőkanál olívaolajjal, és forrald fel 1 liter vízben. Hagyd negyedórán át állni, majd szűrd le, és öntsd a főzetet a fürdővízhez. Az izomhúzódások okozta fájdalmat és merevséget még jobban csillapítja, ha illóolajat is teszel a fürdőbe, de terhesség és szoptatás alatt az illóolaj alkalmazása nem javasolt! A rozmaring egyébként emellett teaként nagyszerű görcsoldó is, menstruációs fájdalmakra, vérkeringési panaszokra kifejezetten hatékony, de az illóolaj hajkondicionálóként is nagyszerűen bevált.

Fekete nadálytő

Természetes gyógymódok sportsérülésre

Nagyon régóta ismert és használt gyógynövénye a népi gyógyászatnak is, de készítenek belőle laboratóriumi körülmények között is modern gyógyszereket. Ismerik forrasztófű, kövesnadály, madárgyökér, madárlevél, sarkosfű, fekete gyopár néven is. Általában a gyökerét hasznosítják paszták, kenőcsök, pakolások formájában. A belőle készített pépes borogatás segíti a zúzódások, ficamok, rándulások, törések regenerálódását, de az izom-, ideg- és ínhüvelygyulladásoknál is hatékony, mert serkenti a vérellátást és növeli a sejtek regenerációs folyamatait. Ha borogatást készítünk, főzzünk 1 liter vízben 100 gramm nadálytövet 10 percig, majd szűrjük le, és helyezzük a sérült testrészre. Nyílt sebre tenni tilos!

Gyermekláncfű

Természetes gyógymódok sportsérülésre

Bárhol megtalálható ez a közismert növény, amely pitypang, kácsavirág, kikirics néven is ismerős lehet. Ősszel és tavasszal kell gyűjteni, ha gyógyító szert szeretnél belőle készíteni. Ebből a szempontból a levele, szára és a gyökere hasznos. Amellett, hogy étvágygerjesztő és emésztést serkentő hatása van, vizelethajtóként és vértisztítóként is jól bevált, borogatás formájában pedig kifejezetten hatásos ízületi és reumás panaszokra. 
Ha teaként használod, akkor forralj fel 3 dl vízben 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, és főzd 1 percen át. Negyedóra múlva szűrd le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével fogyassz belőle.
Borogatás készítése: 3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret fél liter vízben forralj fel, és főzd 5 percig. Ebből az anyagból készíts pépet, és kend rá egy kendőre. Helyezd a fájó, sajgó ízületre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top