Őrangyal cikkek

3 apró trükk a sportbalesetek megelőzésére

Aki rendszeresen sportol tudja, hogy bármennyire is vigyáz, egy rossz mozdulat, és meg is van a baj. Most adunk három tippet, amivel megelőzheted a sportsérüléseket!

Egy kellemes, sportos délután rosszul is végződhet, amennyiben nem készítjük fel kellően testünket a fokozott igénybevételre. Hogyan kerülhetjük el a sérüléseket, abban dr. Hidas Péter, ortopédsebész és sport szakorvos hasznos tanácsai nyújthatnak segítséget. “A sportolás közben bekövetkezett sérülések nagyrészt abból erednek, hogy állóképességünk és kondíciónk nem megfelelő, vagy a szükséges bemelegítést nem vesszük kellően komolyan. Ennek következtében azonban ficam, rándulás, sőt törés, illetve szalagszakadás is bekövetkezhet, amely sajnos fájdalmas véget vethet a kikapcsolódásnak” – mondta dr. Hidas Péter.

3 apró trükk a sportbalesetek megelőzésére

1. Rendszeres testmozgással az állóképességért

A rendszeres sport mindenkinek ajánlott, így célszerű, de ha munkánk vagy egyéb elfoglaltságaink nem teszik lehetővé a rendszeres testmozgást, abban az esetben fokozatosan kezdjük meg az edzést. Hetente csupán néhány nap is elegendő ahhoz, hogy a kívánt célt elérjük. Állóképességünket futással, gyors sétával, szobabiciklizéssel, úszással vagy ellipszistrénerrel edzhetjük. 

2. Bemelegítés és megfelelő védőöltözet

A bemelegítés legyen az első dolgunk, ilyenkor egész testünket átmozgatjuk. Testünkön felülről lefelé haladva melegítsük be a nyakunkat, vállunkat, karunkat, mellkasunkat, majd a törzsünket, végül pedig a csípőnket és az alsó végtagunkat. A balesetek elkerüléséhez ezenkívül nélkülözhetetlen a koncentráció és a megfelelő védőfelszerelés. 

3. Nyújtás és lazítás a húzódások és az izomláz ellen

Bemelegítés után lazítsunk és nyújtsunk, ez segít a kínzó izomláz elkerülésében. Nem árt, ha viszünk magunkkal izomlazító és gyulladáscsökkentő krémet, valamint rugalmas pólyát az esetleges kisebb rándulások és húzódások kezelésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top