Őrangyal cikkek

Mikor kell jeges és mikor meleg borogatás?

Zúzódásra, ficamra, ilyen-olyan fájdalmakra gyakran ajánljuk a borogatást, de sokan elbizonytalanodnak a fájó testrész felett, hogy a meleg vagy a hideg borogatás kell-e. Segítünk!

Az alapszabály általában az, hogy akut, tehát frissen keletkezett sérülésekre a hideg borogatás ajánlott, mert összehúzza az ereket, így enyhíti a fájdalmat és gátolja a zúzódások, duzzanatok kialakulását. A  krónikus állapotokra viszont azért a meleg a jobb, mert serkenti a véráramlást, elernyeszti a feszült izmokat.

Mikor kell jeges és mikor meleg borogatás?

Sportsérülések, ficamok, zúzódások, lázcsillapítás. A hideg borogatás legismertebb felhasználási területe a lázcsillapítás, de az akut fájdalomra, gyulladásra, duzzanatra is mindig hideg borogatást tegyünk, mert a jég a fájdalmat is csökkenti a sérült területen. A meleg azért nem megfelelő, mert fokozza a gyulladást, elhúzza a gyógyulás folyamatát. 

A hideg borogatás hőmérsékletének 18 és 23 fok között kell lennie. A hűvös vagy langyos borogatás 30 fokos is lehet. Annak érdekében, hogy a borogatás hatásos legyen, 15 percnél tovább ne hagyjuk az érintett testfelületen, illetve szükség esetén helyezzünk fel újabbat! 

Fejfájás. Enyhítheti a fejben lüktető fájdalmat a homlokra, halántékra, a szemekre tett hideg borogatás. Meleg borogatással a nyak hátsó felén tehetünk próbát, mert oldja az izmok görcsét, amely hozzájárulhat a fejfájás kialakulásához. Arra figyeljünk, hogy a borogatás mindig csak annyira legyen meleg, hogy az ne legyen kellemetlen a betegnek, és még véletlenül se okozzon égési sérüléseket a bőrön.

Ízületi gyulladás. A hat hétnél régebb óta fennálló ízületi problémákra, sérülésekre meleg borogatást ajánlanak az orvosok. A krónikus ízületi gyulladás is a melegtől enyhül.

A meleg borogatást 30 perctől akár több órán át is fel lehet helyezni. Meleg borogatásnál a kendőnket merítsük meleg vízbe, enyhén csavarjuk ki, hogy ne csöpögjön, és végül ellenőrizzük le, hogy nem túl meleg-e.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top