Öltözködjünk

Botrány: ruhákba varrt üzenetben kértek segítséget egy divatmárka kényszermunkásai

Valóban rabszolgamunkával készülnek a termékeik, vagy szándékosan le akarják járatni az olcsó holmikat árusító Primark márkát?

Az ír Karen Wisínska még 2011-ben vásárolt magának egy nadrágot a brit Primark egyik üzletében, ám azóta sem viselte azt. Pár nappal ezelőtt a nyaralására csomagolt, amikor a kezébe került a nadrág. Ekkor bukkant rá egy kínai nyelvű segélykérő üzenetre és egy börtönigazolványra a ruhadarabban, melyet feltételezhetően egy munkás rejtett el benne, aki a nadrágot varrta. “Naponta 15 órát dolgozunk és olyan ételt kapunk, amit a disznóknak vagy a kutyáknak se adnál. Úgy hajtanak minket, mint az ökröket vagy a lovakat szokás” – állt a levélben.

Botrány: ruhákba varrt üzenetben kérnek segítséget a brit márka agyondolgoztatott munkásai

A fiatal nő az Amnesty Internationalhez fordult. “Megdöbbentem, amikor megtaláltam az igazolványt és az üzenetet a nadrágban, és még inkább sokkolt, amikor megtudtam, hogy azt valószínűleg egy kínai börtönben, kényszermunkások készítették” – fogalmazott Wisínska.

“Nehéz megmondani, hogy valódi-e, de attól tartunk, ez csak a jéghegy csúcsa” – nyilatkozta a sajtóban Patrick Corrigan, az Amnesty International északír programvezetője.

Mások is találtak üzenetet

Nem Wisínska volt azonban az egyetlen, aki mostanában segélykérő üzenetet talált a Primarknál vásárolt holmijában. A Dél-Walesben élő Rebecca Gallagher az új nyári ruhája címkéi közt találta a “Fárasztó órákon át munkára kényszerítenek minket” mondatot tartalmazó, angol nyelvű üzenetet. Ugyanilyen betűtípussal írták azt a cetlit is, melyre egy másik vásárló bukkant egy Primark ruhájában, a “Megalázó, kizsákmányoló körülmények” szöveggel.

Botrány: ruhákba varrt üzenetben kérnek segítséget egy brit divatmárka kényszermunkásai

Elutasítják a vádakat

A Primark közleményben utasította el a vádakat, miszerint a ruháik rabszolgamunkával készülnének. Szóvivőjük úgy nyilatkozott, furcsának tartják, hogy a kínai nyelvű segélykérést tartalmazó nadrág csak most került elő, ugyanis azt a modellt utoljára 2009-ben árusították. A másik két üzenettel kapcsolatban pedig a címkék egyforma méretét és az azonos betűtípust tartják gyanúsnak, holott a két ruha nagyjából egy időben, ám két különböző, egymástól több ezer kilométerre lévő országban készült.

Leszögezték, hogy a vállalat az elmúlt 5 évben kilenc alkalommal vizsgálta a termékeik gyártási körülményeit, és megbizonyosodtak afelől, hogy azok nem börtönökben és/vagy kényszermunkával készülnek. Ettől függetlenül a most napvilágra került esetek nyomán vizsgálatot indítottak.

Nem tudhatunk biztosat

Hogy az üzenetek valóban a távoli országokban lévő gyárakban kerültek-e a ruhákba vagy sem, azt egyelőre nem lehet biztosan tudni. Tény ugyanakkor, hogy egészen a közelmúltig rengeteg kényszermunkatábor, illetve “átnevelőtábor” üzemelt Kínában, ahová általában piti bűnözőket zártak be, tárgyalás nélkül. Az emberi jogi szervezetek erősen bírálták ezeket, a nyomás hatására pedig Peking tavaly novemberben bejelentette, hogy bezárják a táborokat. Az Amnesty International nemrégiben ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy bár a hivatalos átnevelőtáborok tényleg bezártak, továbbra is rengeteg úgynevezett “fekete börtön” működik Kínában, például drogrehabilitációs intézménynek álcázva, ahol valójában átnevelés és kényszermunka folyhat.

A Xiang Nan börtön képviselőit, ahonnan a nadrágban talált üzenet állítólag származik, a nemzetközi média képviselőinek, így többek között a CNN-nek sem sikerült elérnie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top