Öltözködjünk

Milyen a jó sportmelltartó? Minden méretben teszteltünk!

Bár a hétköznapokban nem gondoljuk, hogy mindenkinek kötelező a melltartó viselése, sport közben, különösen erőteljes mozgás során elkerülhetetlen. És ha valamibe érdemes szerintünk befektetni, az a jó sportmelltartó, bár az tény, hogy meg is kérik az árát. Körülnéztünk a piacon és kipróbáltunk néhányat.

75A

Ebben a méretben tagadhatatlanul elég sokszor egy szorosabb trikó, főleg ha jógához vagy pilateshez használjuk. Erősebb aerob mozgásnál azonban, ugrálásnál, futásnál a legkisebb mell mozgása is zavaró lehet. Két sportmelltartót próbáltunk ki jó hosszan és sok futással, elég különbözőek, de mindkettőt nagyon szerettük.

Kalenji

Kalenji

Meglepő módon a piac egyik legolcsóbb megoldása egyben az egyik legjobbnak is bizonyult tesztünk során. A Decathlon saját márkája, a Kalenji sportmelltartója már 6 ezer forint körüli áron elérhető bármelyik áruházban és az egyik kedvencünk. Nem nagyon dögös, ez igaz, cserébe elképesztően kényelmes és nagyon könnyen le-fel vehető. Ismerünk olyat, aki minden nap használja, annyira szereti. Egyetlen hibája van: fekvőgyakorlatoknál eléggé nyom a hát közepén lévő csat.

Nike

Nike

A másik kis mellen tesztelt termék a Nike-tól érkezett, ennek megfelelően elképesztően csinos is. Bár csak belebújós típus, a 75A kihívásainak tökéletesen megfelelt, sőt elképzelhetőnek tartjuk, hogy egy számmal nagyobb mellnél is jól tartson, annyira feszes. Futottunk benne esőben, izzadtunk alaposan, szépen áteresztette a vizet, mindig kényelmes volt. Szabásából adódóan fekvőgyakorlatokhoz is tökéletes. A hátránya a fel- és levétel módja: mivel belebújós, a kevésbé hajlékony, nehezebben mozgó nőknek esetleg problémát jelenthet, különösen amikor nedves, olyankor rendesen tapad.

75B

A 75B-s méretűeknek nincs nehéz dolguk a melltartóvásárlásnál, és általában nem nehezíti meg a sportolást ez a méret. Fontos viszont, hogy nem csak a nagyság a meghatározó. Sok nőnek érzékeny a melle, például a menstruációs ciklus változásait követve, így kevésbé megterhelő mozgás esetén is jól jöhet egy profi sportmelltartó.

Adidas Supernova Racer

Adidas Supernova Racer

Az Adidas Supernova Racer modellje nagyon menő, abszolút edzőtermi szelfikhez tervezték. Belebújós fazon, így felvenni könnyebb, mint levenni, de legalább nem kell kapcsokkal vacakolni. Bár ránézésre egyszerű topnak tűnik, két különálló vékony szivacs van benne, amelyek kosárként funkcionálva tartják a melleket, és lekerekítik a formákat, így ideális lehet azoknak, akik nem szeretik, ha látszik a mellbimbójuk. Felvéve nagyon előnyös, nem feltűnő, de azért jelen lévő dekoltázzsal. Tapasztalataink szerint enyhe és közepes intenzitású sportoláshoz ideális, futáshoz a mi elvárásainkhoz képest nem tart elég szorosan, de ez persze személyes preferencia kérdése. Az anyag kényelmes és jó minőségű, a két mell közti rész és a hát pedig extra lélegző anyagból van, tehát nyugodtan bemehetünk benne egy keményebb aerobik- vagy hot jóga órára is. Az ára 13 ezer forint körül mozog.

Shock Absorber

Shock Absorber

A Shock Absorber márka Magyarországon nem annyira ismert, pedig érdemes utánanézni, hatalmas rajongótábora van világszerte. Régebben lehetett igen drágán kapni a Decathlonban, de sajnos megszüntették az árusítását, mi egy Háda használtruha-üzletben vásároltuk, néha ki lehet fogni nagyon szépeket. A kipróbált fazon nem elég, hogy csatos, még egy nagyon fura pántmegoldással is nehezíti a dolgunkat, így hátulról előre húzva kell rögzíteni a pántot a top tetejéhez – hát nem egy egyszerű feladat. De megéri a szenvedés, mert valamiféle titokzatos mérnöki munka eredményeképpen ez a melltartó úgy tartja a melleket, mint talán semmi más, érzékeny nőknek is ideális, semmilyen fájdalmat nem érez az ember sem futás, sem ugrálás közben. Kifejezetten intenzív mozgáshoz ajánljuk, jógához és pilateshez nem ideális, mert ott nincs szükség ilyen szoros topokra, olyankor kényelmesebb egy kevésbé tartó fazon.

75C

Az Adidas három méretben elérhető és végre nagyobb mellmérethez is készülő Energy Bra melltartója remek szabásával és dizájnjával sportistennőkülsőt eredményez. Annyira gyönyörűen mutat benne az ember, hogy már ezért érdemes felvenni. Hordani is kényelmes, simán normál póló és felső alá is, és gyönyörű dekoltázst csinál, ám a sok pánt miatt meglehetősen komplikált felvenni.

Adidas Energy Bra

Adidas Energy Bra, 75 C

75C-s tesztelőnk pánttudatlannak bizonyult, pedig ekkora mellekkel azért már láthatott egy-két dolgot. Ennél is nagyobb gondot jelent, hogy a teszt során arra jutott, nagyon aktív sporthoz, például futáshoz, amiben komoly gyakorlata van, sosem venné fel, mert szerinte semmit nem tart. (Akit érdekel ez a melltartó, ne hagyja abba itt az olvasást, mert következő tesztelőnk, eggyel nagyobb kosárméretben viszont imádta ugyanezt a fazont, és kifejezetten erős mozgáshoz ajánlja. Hát igen, ilyen szubjektív műfaj ez.) Legfeljebb jógához, pilateshez vagy egy célzott sportistennőként való tündökléshez, megfelelő környezetben.

Triumph

Triumph Triaction Trophy

A Triumph Triaction Trophy ellenben gyönyörűen tartott futás közben is, ráadásul nagyon kényelmes és még a fura pántokkal sem kell szórakozni. Cserébe egy picit fehérneműsebb a dizájnja, cseppet konzervatívabb, bár azért ezt is igen csinosnak tartottuk. (Következő tesztelőnk véleménye ismét ellentétes.)

80D

Bár a leírásokban azt állítják, hogy a Triumph Triaction Trophy erős edzéshez is ajánlott, 80D-s tesztelőnk szerint bizonyos kosárméret felett egy igazán erős edzésre nem alkalmas, egyszerűen az alsó gumi nem elég vastag ahhoz, hogy megtartsa a nagyobb melleket. Ennek ellenére az egyik legkényelmesebb sportmelltartó, amit valaha próbált, évek óta használja ezt a típust, az egyik kedvence, néha még napközben is hordja. Elképesztően kényelmes, formázott kosarakkal, de nincs benne szivacs sehol, és viselés közben nincs olyan érzése az embernek, mintha egy páncél lenne rajta. Sportok közül leginkább jógához, tánchoz vált be, a komolyabb ugrálásokhoz (pl. röplabda) kevésnek bizonyult, de elképzelhető, hogy kisebb kosármérettel tökéletes lehet bármihez.

Adidas Energy Bra

Adidas Energy Bra, D kosárméretben

Az Adidas Energy Bra melltartó kifejezetten nagy mellű nőknek készült, erős mozgáshoz, és a második tesztelőnk szerint már elég jól teljesítették is a feladatot a tervezők. Ő azt tapasztalta, hogy tökéletesen tartja a melleket, bármilyen intenzív mozgást elbír. Nem kényelmetlen, nem vág be, kellemes érzés a mellek alatt és a pántoknál is, pedig elég sokat ugrált benne 80D-s kipróbálónk. Nagyon bevált. Tulajdonképpen nem is melltartó, hanem egy nagyon jól kinéző top, nyáron simán hordható póló nélkül például strandröplabdához. Az egyetlen apróság, hogy a hátsó keresztpántok és kapcsok miatt picit nehéz felvenni egy hagyományos melltartóhoz képest, de ha az ember ráérez a technikájára, utána gyerekjáték.

80E

A nagy mellbőségű nők jelentős részével együtt 80E-s tesztelőnk is mindig őszinte híve volt a Triumph márkának, mivel sima, terhes és szoptatós melltartóban is verhetetlenül jól tartanak a termékeik és nagyon kényelmesek.

A Triumph Triaction Trophy melltartót nordic walking, ellipszis tréning, step aerobic során próbálta ki, és annyira megkedvelte a terméket, hogy sokszor rajta maradt egész napra. Tökéletesen tartja meg a terjedelmesebb melleket, rugalmas és nagyon kényelmes. A nagyméretű sportmelltartók esetében már egészen más igények merülnek fel, mint a kisebbeknél, de örömmel jelentjük, hogy a Triaction alulról és oldalról is tart, lehajolásnál, de még fejenállásnál sem esik ki belőle az ember melle előre. Ennél többet nehéz lenne kérni egy sportmelltartótól. Az ára 10 ezer forint körül mozog.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top