Öltözködjünk

Szivárványba borítva hoznák újra divatba a horogkeresztet

Minimum tabudöntögető ruhakollekcióval jelentkezett egy amerikai dizájnstúdió, mellyel a horogkereszt motívumot értelmeznék újra.

“A gyűlölet és a nácizmus nyert. A legrosszabbat hozta ki az emberekből. Hiszünk a végtelen megbocsátásban. Megbocsátunk mindenkinek. És reméljük, hogy bocsánatot nyerünk.
Vezessen a szeretet” – ezekkel a mondatokkal mutatta be horogkeresztes motívumokkal ellátott kollekcióját a KA Design.

A szvasztika, vagyis a horogkereszt mintegy ötezer éves gyökerekkel rendelkezik Indiában, ahol többek között a szeretet, a szerencse és a halhatatlanság szimbóluma. A nyugati kultúrában azonban a nácizmus jelképévé vált. A New York-i dizájnstúdió ezen akar változtatni. 

A horogkersztet az LMBTQ-mozgalom jelképével, a szivárvánnyal egyesítették és a biztonság kedvéért még a LOVE, PEACE, ZEN szavakat is beépítették a pólókra és pulóverekre kerülő dizájnba.

“Nagyon szeretjük ennek a szimbólumnak az alakját és az esztétikáját, és szeretnénk másokkal is megosztani ezt a szépséget, leválasztva arról a gyűlölettel teli  jelentésről, melyet társítanak hozzá. Ez a projekt csak az első lépése a mestertervnek” – közölte a KA Design, melynek tervezői művészként és szabad gondolkodóként definiálják magukat.

Hozzátették, hogy nem bánják azt sem, ha esetleg neonácik viselik majd a szivárványos-horogkeresztes kollekció darabjait. Szerintük ugyanis az üzenet így is világos: a béke, a szeretet és a szabadság győzelme a gyűlölet, a háború és előítéletek felett.

dazeddigital

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top