Öltözködjünk

Csak olyan ékszert készítünk, ami értéket képvisel – NISE’ design

Két fiatal ötvös, Győri Eszter és Varga Gyöngyi márkájukkal új utak és lehetőségek után kutat az ékszertervezésben. Az innovatív anyagok és technológiák mellett tradicionális metódusokat is használnak, ennek eredményeképpen kivételesen finom és különleges nyakláncok, fülbevalók és gyűrűk születnek. A júliusi WAMP-ra rengeteg ékszerrel és persze újdonságokkal is készülnek. Az egyik tervezővel, Varga Gyöngyivel beszélgettünk.

Ketten viszitek a márkát, mindketten ötvösök vagytok. Hogyan kezdtetek együtt dolgozni? 

Az ötvösiskolában találkoztunk, ott kezdtünk el együtt tanulni, és már akkor nagyon összehangolódtunk. Annak ellenére, hogy nagyon eltérő a személyiségünk, más a habitusunk és a stílusunk is, remekül tudunk idomulni egymáshoz, egymás keze alá dolgozni. Az elején mindent együtt csináltunk, de idővel szépen felosztódtak a feladatok attól függően, hogy melyikünk miben erősebb.  A tervezési folyamat elejét nagyobb részben én viszem, viszont a széttartó gondolatot Eszter segít letisztázni és egy-egy kollekciót strukturálni, így a végső terv és termék kettőnk munkája. Az öntést mindig közösen végezzük, az ezüstmunkák egészét Eszter csinálja, a famegmunkálás és a színezés pedig  az én feladatom. Minden felmerülő problémát megbeszélünk, majd közösen oldjuk meg, és szoktuk is mondani, hogy a miénk sokszor intenzívebb, mint egy párkapcsolat. 

Csak olyan ékszert készítünk, ami értéket képvisel – NISE' design

Miért választottátok a műgyantát, és milyen egyéb anyagokkal dolgoztok? 

Amikor a márkát alapítottuk, tulajdonképpen mindkettőnk látókörében benne volt ez az anyag. Én éppen egy lakásfelújítás közepén voltam, Eszter pedig egy belsőépítészettel foglalkozó cégnél dolgozott. A műgyanta egy szuper anyag: könnyen formálható, nem mérgező, alapjáraton transzparens, és tetszőlegesen színezhető. A gyanta mellett ezüsttel és egzotikus fafajtákkal dolgozunk . Az ékszereinkben a különféle anyagok egymáshoz való viszonyát dolgozzuk fel újra és újra, s mivel mindketten ötvösök vagyunk, fontos számunkra, hogy csak olyan minőségi matériákból készítsünk ékszereket, amelyek hozzáadnak annak értékéhez. 

Csak olyan ékszert készítünk, ami értéket képvisel – NISE' design

Eddig négy kollekciót készítettetek, mindegyiket markáns karakterrel.  Melyiket hogyan jellemeznéd? 

 

 

A Geom szériát az art deco és a szecesszió motívumvilága ihlette, és alapvetően a stílusra jellemző geometrikus formákból épül fel. Az ékszerek alapja két egzotikus fafajta, a wenge és a zebrano. Mindkettő sűrűn erezett, kis méretben is jól érvényesül a szépsége, és szinte bármilyen árnyalatú gyantával kombinálva jól mutat. Télen fehér vagy más visszafogott pasztell tónusokkal párosítjuk, nyáron inkább élénkebb színekkel. A River sorozatot a szárazföld és a víz találkozása, légi felvételekről jól ismert képe ihlette. A szabdalt partok látványát aprólékos munkával alakítjuk ki, a fa részeket kézzel lombfűrésszel vágjuk, s ezt társítjuk hangsúlyos, picit áttetsző türkiz gyantával. A Neolith ékszerek esetében a csiszolt kőszerszámok formáiból indultunk ki, és ezeknél is vibráló kék gyantát használtunk. Ezeknél a daraboknál az aszimmetriára, az esetlegességre törekszünk, a fülbevalók párjai például csak méretükben egyformák, a csiszolásuk azonban eltérő.  

Csak olyan ékszert készítünk, ami értéket képvisel – NISE' design

A legújabb darabok különleges technika eredményeként születnek. Mesélnél erről? 

A Cold kollekció legalább egy év kísérletezésének eredménye. Az alapja egy 3D nyomtatott forma, amiből rengeteg variáció készült, mire kialakult a végleges változat. Ezt táblában öntjük, s ebből alakítjuk ki a kész ékszereket. Azért is szeretjük ezt a sorozatot, mert nagyon könnyű, jól viselhető és roppant látványos is, hiszen minden szögből máshogyan csillan. Bár a felület az üvegre, az üvegszilánkra vagy éppen a jégkristályra emlékeztet, a színe fémesen csillogó szürke, amelyhez most egy zöldes és rózsaszínes változat is csatlakozott.  

Csak olyan ékszert készítünk, ami értéket képvisel – NISE' design

Az ékszereitek kidolgozása nagyon aprólékos, igényes kézi munka. Ki tudjátok elégíteni a vásárlókat?

Egyelőre még igen, de valóban nagyon sok munkafolyamat eredménye a kész ékszer, hiszen szinte minden kézzel készül. Ennek az az előnye, hogy egyedi megrendeléseket is ki tudunk elégíteni, bár olyan széles a kínálatunk, hogy rendszerint mindenki megtalálja a hozzá illő modellt, s inkább az a jellemző, hogy csupán más színt vagy minimális változtatásokat kérnek. Most indult el a webshopunk, ott kizárólag olyan darabok lesznek kaphatók, amelyeket reprodukálni tudunk.  

Csak olyan ékszert készítünk, ami értéket képvisel – NISE' design

Különös hangzású a nevetek. Van valami jelentése? 

Igen, a műgyanta szó angol nevének (resin) visszafelé olvasott változatából ered. Sok minden felmerült a névválasztás során, de abban már a kezdetektől biztosak voltunk, hogy olyan nevet szeretnénk, ami nagyon szorosan kötődik a márkához. Mivel az alapkoncepciónk a műgyantára épül, amikor ezt kitaláltuk, azonnal tudtuk, hogy megtaláltuk a tökéletes márkanevet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top