Öltözködjünk

Zsákvászonba burkolt lélektől a lézervágott tetoválásokig – kulturálisan szörföztek a végzős divattervezők

Június 14-én a budapesti Akvárium klubban tartotta végzős divatbemutatóját a nagy múltra visszatekintő Budapesti Divatiskola. A végzős osztály 9 tervezője a "kulturális szörfözés" témában mutathatta meg tehetségét a nagyközönség előtt.

Karsai Ági, az Arch of Titus (AOT) tervezőjének kollekciójában nagy szerepet kap a bőr, a military minta, valamint a természetes színek, mint például a barna árnyalatai és a bézs, az arany fémes csillogása pedig a kézzel festett részletekben jelenik meg.

A kollekció darabjait egy olyan nőnek álmodta meg, aki szereti, ha kívülről is olyan erőteljesnek néz ki, mint belül, aki öltözékére mint harci vértre tekint.

Kinyik Mayát a tervezés során az emberi energetika ihlette meg, amely mindenkinél egyéni és arra késztet, hogy új dolgokat teremtsünk. Ha tudatosabban fejlesztjük, akkor egyre több félelmünket oldhatjuk fel, egyre több álom valósulhat meg, mást adhatunk a világnak. Ezt az üzenetet kollekciójában csakrák megjelenítésével érzékelteti. 

Mindannyian vándorlunk, mindannyian tartunk valahová. Az úton sok mindent cipelünk magunkkal: boldogságot, traumákat, régi és új álmokat. Van, amit elhagyunk útközben, van, amit ha akarunk, sem tudunk. 

Komár Sabrina Burlap wrapped soul, azaz Zsákvászonba burkolt lélek kollekciójához különböző vándorló népek öltözete adta az alapinspirációt, melyet nőiességgel és vagánysággal ötvözött.

Savic Alexandra kollekciója az emberi bőrszínek összeolvasztásán alapszik. Az alapkoncepciót ritmusos afrikai szögletekkel vezette fel a ruháin, ezt kiegészítve leopárdmintával, illetve sötétkék és arany színekkel. Ezek összessége egy harmonikus eleganciát ad a szetteknek, melyeken érezni a törzsi atmoszférát. 

Nagy Dominika kollekciójában a vagyonosok és nincstelenek kontrasztját dolgozta fel, a két pólust pedig az anyaghasználat által mutatja be: öltözékeiben a fekete lakk, a nyers tégla- és hússzínek dominálnak.

Kerekes Noémi, a Minoris Design tervezője a modern nőknek tervez, akik szeretik az egyedi, stílusos darabokat, úgy hogy közben a gyökerekhez sem félnek visszanyúlni.

Kollekciójának formajegyei az afrikai motívumok, tetoválások, a Szahara éjszakai égboltja, valamint a lágy és a kemény harmonizációja.

Laczházi Valentina kollekcióját a dél etiópiai omo völgyi törzsek tradicionális testfestése ihlette: testüket vászonként felhasználva élő műalkotásokat teremtenek, ami egyszeri és megismételhetetlen. A tervező ezt az ősi és természetes önkifejezési formát ötvözte modern, városias elemekkel.

Lukács Ágit a polinéz, maori tetoválások inspirálták – a lézervágott műbőrből készült motívumokat ötvözte nőiesebb, lágyabb formákkal és tengert megidéző türkiz tüll anyaggal, illetve homokszínnel. Maori nyelven a maori szó “normálisat”, “természetest” jelent. “Én keresem a mai normális embert, aki tud és akar magával, az embertársaival és a természettel is harmóniában élni.” 

Makra Mártát, a Deep Mood tervezőjét egy tanulmány inspirálta: nem a kulturális láthatóval, hanem a láthatatlannal kezdett el foglalkozni – azzal, amit érzünk, tapasztalunk, megélünk, fókuszba helyezve az embereket körbeölelő nyomást és társadalmi elvárást.

A kollekciót ezért a fojtogató feszültség és a szabadság iránti vágy érzése ihlette. De a felismerés csak a kezdet, a kaland itt kezdődik!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top