Öltözködjünk

Nincs igénytelen anya, csak igénytelen nő

Vékony jégen táncolok érzem, de ennyi kritika azt hiszem, mindenkinek beleférhet a napjába. Még a kisgyerekes anyukákéba is, akikről most szó lesz.

Hozzáteszem, én is az vagyok, csaknem három éve élvezem eme kiváltságosok táborát, ez idő alatt pedig volt szerencsém már pár kilónyi homokot kiönteni a cipőmből a “játszin”, miközben azt is láthattam, mi, magyar anyák miként divatozunk a babakocsik árnyékában. Vagy miként nem.

Van öt perced?

Nos, a helyzet az, hogy az az általánosan berögzült kép, miszerint egy nő eltunyul és igénytelen lesz, miután gyereket szül, egész egyszerűen hülyeség. Kialvatlan lesz? Igen. Fáradt lesz? Igen. Nem fér bele egy darabig az “előtte” ruhákba? Igen. De úgy vettem észre, az első pár hét vagy hónap után (attól függ a drága gyermek mennyit hajlandó aludni…) mindenki újra magára talál, és épp annyira számítani fog neki, hogyan lép ki az utcára, mint mielőtt gyermeket vállalt volna. A gond sokkal inkább ott van, ha már előtte sem számított neki.

Az igénytelenséget nem a gólya hozza, akin eluralkodik a nemtörődömség, az bizony előtte sem volt sokkal jobb, csak épp akkor még nem volt gyereke.

Mielőtt utcára lépünk, az otthoni kinyúlt pólót átcserélni egy vállalható darabra, fél perc. A lebüfizett mackónadrágból farmerra váltani szintén. Még akkor is, ha fáradtak vagyunk, és a nagyobbik gyerek is ott nyüszít mellettünk valami apróság miatt. Ennyi ugyanis kell. Sőt, írhatnám azt is, elvárható, de ez a szó roppant provokatív, pedig éppen mi vagyunk az első számú haszonélvezői, ha vállalható formánkat látjuk a tükörbe nézve.

És igen, az sem bűn, ha divatosan akarunk kinézni. Miért is ne akarnánk? Miért gondolunk úgy az anyaságra, mint egy mindent felülíró hatalomra, ami ha bekövetkezik, mi már csak valami alárendelt személyek lehetünk saját életünkben, aki ha egy nap öt percet szán magára a tükör előtt, már végérvényesen megkapja a “szaranya” jelzőt? Végtére is mi vagyunk az első számú minták gyerekeink számára.

Öltözködés 1.1

Érdemes odafigyelni! Ha maradt 5-10 kg plusz pocitájékon, ne vegyünk fel cuppanós felsőt, mert előnytelen lehet. És az övvel szorosan rögzített csípőnadrág fölött se buggyanjon ki körbe az úszógumi, mert az gáz. Ha ilyen ruhákat szeretnél viselni, de az alkatod nem engedi, tegyél érte! Tudod, torna, mozgás és egészséges étrend. Kemény, de a “nem anyákon” is csak akkor áll jól, ha odafigyelnek a testükre. Ha ez nem fér bele, viselj más, előnyösebb ruhadarabokat.

Ne tűzzünk ki vállalhatatlan célokat és topmodellfotókat a hűtőre – legyen ennél több eszünk.

Ne tűzzünk ki vállalhatatlan célokat és topmodellfotókat a hűtőre, ha a várandósságtól örökölt kilók egy részétől akarunk megszabadulni. Legyünk tisztában saját adottságainkkal, és azokból hozzuk ki a legtöbbet. Önsanyargatás és méregdrága csodadiéták helyett váltsunk normális, egészséges étkezésre, és tuszkoljuk bele a napunkba a rendszeres testmozgást. A futás lehetősége gyakorlatilag ingyen van, csak ki kell menni az utcára. Elindítani YouTube-on egy edzős videót alvásidő alatt, szintén nem kerül pénzbe. Több zöldséget és kevesebb péksütit enni nem ördögtől való és a cukros löttyök helyett is lehet legalább édesítőszereset keresni, ha már a víznek semmi íze. A fő, hogy tegyünk érte, magunkért, az egészségünkért. Az eredmény pedig jönni fog látványban is. (Ha nem, akkor pedig érdemes orvoshoz fordulni.)

Amikor várandós voltam, megeskettem a barátnőmet, ha látni fogja rajtam az igénytelenség jeleit, azonnal és kíméletlenül szóljon. Végül nem szólt, és azt hiszem, nem könyörületességből. Nem parádéztam a négyhetes gyerekkel teljes gálában, de legalább nem az otthoni ruhában mentek ki, megfésülködtem, és – itt tessék megkapaszkodni – még egy alapozó+szempillaspirál “sminket” is sikerült feltennem. Nekem ez kellett, sokat segített benne, hogy ne egy kialvatlan roncsnak érezzem magam. Gondold át, neked mi kell ahhoz, hogy adott helyzetben akkor is leokézd a megjelenésed, ha a gyerek nem lenne veled?

Centik és trendek

Kétségtelen, egy kisgyerekes anyuka nem fog a hétköznapokon tűsarkakban kocogni a kismotorozó gyereke után, de miért is tenné? Nem a cipősarok magasságának függvénye, mennyire vagyunk jó nők. Divatos lapostalpú lábbelik egész tárházából válogathatunk: sneakerek, színes edzők, loaferek, mokaszinok, vastag talpú félcipők és persze a balerina. Nyárra pedig Dunát lehet rekeszteni a lapos talpú szandikkal és papucsokkal. Mindből találni csinos, nőies darabot, és mindben lehet futni, cipekedni, talpalni a gyerekkel.

Az aktuális divattrendek jó része amúgy is határozottan mamabarátnak számít. A sportos utcai megjelenés talán még sosem volt ennyire a topon, az athleisure trendet mintha csak nekünk találták volna ki – na jó, a haspólókat ne vegyük ide. A leggings–tunika kombó is igazi sikerdarab, nem beszélve a lenge, bő szabású nadrágokról, az overallokról, a hosszú szoknyákról vagy bármi másról, amiben kényelmesen mozoghatunk, ülhetünk, állhatunk kellemetlen villantások nélkül. Ja, és ha már itt tartunk: a mélyen dekoltált felsőket hagyjuk meg a kimenős napokra. Annyit kell hajolgatni egy kisgyerekhez, hogy egy kivágott póló gyorsan kényelmetlenné és zavarba ejtővé válhat.

A lehetőség tehát mindenki számára adott és elérhető. A kérdés csak az, ki mennyire akar csinos, igényes nő lenni, aki tiszteli és becsüli önmagát, és ezért igyekszik a legjobbat kihozni a lehetőségeiből, az adottságaiból, az életéből. Aki önálló, felnőtt ember – és anya.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top