Öltözködjünk

Így került egy nagymama szerény gardróbja a világ egyik leghíresebb múzeumába

Ha a nagymama tudná, hogy halála után az ő szerény ruhatárából lett a New York-i Metropolitan Múzeum legnagyobb szenzációja, valószínűleg nem hinne a fülének!

Ezentúl te is jobban odafigyelsz majd, milyen rendet tartasz a gardróbodban – egy nap akár még múzeumban is végezheti a ruhatárad! Sara Berman unokái mindig is ámulattal tekintettek nagyanyjuk tökéletes gonddal elrendezett, szerény, hófehér ruhatárára – akár egy műalkotásra –, ám azt nem gondolták volna, hogy egyszer valóban egy múzeumban látják viszont a nagyi holmijait!

Így került egy nagymama szerény gardróbja a világ egyik leghíresebb múzeumába

Márpedig Amelia Peck, a New York-i Metropolitan Museum of Art kurátora úgy vélte, az asszony gardróbja megérdemli, hogy közszemlére tegyék. Sara Berman a 20-as években született Fehéroroszországban, majd családjával együtt Tel Avivba költözött, onnan pedig New Yorkba. A zsidó származású hölgy szívéhez mindig is közel állt a divat – nem csoda, hiszen édesanyja még a legszegényebb időkben is kifogástalanul öltöztette: európai divatlapok alapján varrta a ruháit. Sara a fehér színhez is fiatalon elkezdett vonzódni, 60-as éveitől kezdve pedig kizárólag fehér darabokra korlátozta a ruhatárát.

Így került egy nagymama szerény gardróbja a világ egyik leghíresebb múzeumába

 

A néni ekkor, válása után csökkentette le a gardróbja méretét is: csak a legszükségesebb alapdarabokat tartotta meg. A hófehér blúzok, élére vasalt nadrágok, bőrcipők és az elmaradhatatlan Chanel parfüm katonás rendben álltak a gardróbjában, egészen 2004-es haláláig, sőt azt követően is – immár a MET falai között. A kurátor szerint Sara Berman gardróbja több szempontból is érdekes és izgalmas kiállítási anyag: egyaránt reflektál a minimalista életmódra, az óriási népszerűségnek örvendő Marie Kondo-technikára, miközben az időtlen stílus megtestesülése. A nagyi gardróbja a múzeum gyűjteményének 17. és 19. századi ruhái között kapott helyet és szeptember 5-ig tekinthető meg.

 The Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top