Öltözködjünk

A hónap designere a márciusi WAMP-on: a Binpile

Ha valaki, hát Verebélyi Tamás alaposan ismeri a bútorkészítés minden csínját-bínját és a különféle fafajták tulajdonságait, hiszen majd egy évtizedig restaurált régi mobiliákat, s több mint tíz éve tervez és kivitelez egyedi darabokat.

A jól bejáratott ügyfélkör és a folyamatosan érkező felkérések mellett azonban egy idő után úgy érezte, valami olyasmit szeretne létrehozni, amiben nem csupán az ő, de a leendő tulajdonos munkája is benne van, a forma végső kialakításában a felhasználó személyesen és aktívan is részt vesz. Így született meg a moduláris rendszerként és márkaként is működő Binpile, amelynek a neve egy étterembe készült egyedi tárolórendszer összeszerelése közben pattant ki Tamás fejéből, és amely a funkcionalitást és a rugalmas alakíthatóságot ötvözi a minőségi kézi megmunkálással. Bár a márka alig egy éve indult, installációikkal találkozhattunk már az Iparművészeti Múzeum bringás tematikájú kiállításán, a Design Hét Budapest egyik workshopján, sőt bútoraik egy budapesti közösségi iroda és egy iskola tereiben is megtalálhatók.

Miért érezted úgy, hogy eljött egy saját márka indításának pillanata?

Egy ideje már szerettem volna valami olyasmit létrehozni, ahol a tervezés nem ér véget az én asztalomon. A termék ötlete volt meg korábban, a márkaalapítás gondolata később érlelődött meg a fejünkben. Egy étterem számára készítettünk borosrekeszekből tárolórendszert, s ennek a végtelenül egyszerű, de jól variálható felépítése, fejleszthetősége adta az ötletet. A prototípus egy kerékpárra helyezhető kosár volt, amely közel másfél évig nap mint nap, télen nyáron állta a sarat a budapesti forgalomban. Annyira jól bírta a tesztüzemet, hogy úgy éreztük, lenne értelme a termék további fejlesztésének. A csapatban együtt dolgozunk, Szilágyi Attila Balázzsal, aki a termékfejlesztésből és menedzselésből egyaránt kiveszi a részét, a marketingben Bolgár Eszter és Lantos Csenge segített, Keller Csongor pedig az online marketingért felel.

Nem csupán egy terméket, de egy komplex rendszert dolgoztál ki, amelyből személyes igényekre szabott bútorok építhetők. Hogyan lett egy egyszerű kosárból szinte bármilyen bútorozási kérdésre megoldást kínáló szisztéma?

Egy olyan rendszer kidolgozása volt a cél, amelynek a felhasználásával bárki, legyen szó berendezkedés előtt álló magánemberről, belsőépítészről vagy éppen építészről, egyedi igények mentén állíthat össze bútorokat mégpedig könnyen és gyorsan. A kínálatunkban jelenleg hatféle tömörfa “dizájntégla” szerepel, amelyek önmagukban is használható termékek, de összeépítve gyakorlatilag bármilyen funkciójú darab elkészíthető belőlük. A méretrend hosszas fejlesztés, kísérletezés eredménye, hiszen figyelembe vettük a sztenderd bútorméreteket, s arra is ügyeltünk, hogy a különféle elemek egymással kompatibilisek legyenek. Van olyan elemünk, ami étkezőszék magasságú, de ha kettőt egymásra helyezel pont jó étkezőasztalnak, ha pedig egymás mellé sorolod őket, padként is használhatók. Az elv egyszerű, az egyes elemek pedig többféle módon kapcsolhatók egymáshoz, attól függően milyen terhelésnek van kitéve a bútor. Van, ami tépőzárral kapcsolható össze, de van picit indusztriális hatású bőröndzáras rögzítési megoldásunk is. Maga az összeépítés egyébként nem igényel szaktudást, bárki pillanatok alatt összeszerelheti az egyes elemeket, de ha az igényei változnak, szét is szedheti, és építhet belőle valami egészen mást. Egy padból később lehet asztal, a székből tároló. Ez egy nyílt rendszer, amelyet folyamatosan fejlesztünk.

Látványukban is különlegesek a Binpile termékek. Te milyen egyéb tulajdonságaikat emelnéd ki?

Háromszög, négyszög és hatszög keresztmetszetű elemeink vannak, amelyekből végtelenül változatos formák alakíthatók ki, s a rácsszerkezetnek köszönhetően az egyes modulok könnyűek, ugyanakkor jól terhelhetők. Több elem összeépítésével nagyon különleges grafikus jellegű struktúra alakítható ki. Hosszútávon gondolkodunk, ezért olyan időtálló stílust és minőséget kínálunk, hogy akár még az unokáink is szívesen használják őket.

Kizárólag újrahasznosított természetes fából dolgoztok. Mennyire fontos számotokra a környezettudatosság?

A fenntarthatóság nálunk alapelv, sőt örök használatra gyártunk. A felhasznált alapanyag főként épületbontásokból származik. A faanyag a 19. század második felében érkezett szálfatutajként úsztatva Magyarországra a Kárpátokból. Ezeken a tutajokon különféle faeszközöket és gyümölcsöt is szállítottak, sőt így utaztak az ácsok is, akik ebből az anyagból építették a budapesti házak tetőgerendázatát. Ezeket hasznosítjuk mi újra. Minden elem kizárólag kézzel és sok odafigyeléssel készül, hiszen sok az illesztés, amit pontosan kell csinálni és az apróbb felületek tisztítása és kézi csiszolása is körülményes. A fát sokszor nyersen hagyjuk, ha impregnálunk, azt olajjal és méhviasszal tesszük.

Találkoztunk már a Binpile-lal fesztiválokon is. Ilyen jellegű felkéréseket is vállaltok?

Igen, mert a rendszer nem csupán magán-, de közületi felhasználásra is tökéletesen alkalmas. A bútorok könnyen átalakíthatók és akár nagy méretű installációk is építhetők belőle. Objektként is értelmezhetők, és gyakorlatilag bármilyen feliratot kirakhatunk belőlük, így kreatív márkamegjelenést is lehetővé tesznek.

Milyen újdonsággal készültök a WAMP-ra?

Most készült egy új termékünk, amely a márciusi vásáron debütál. Ez egy többféle módon is használható lámpa, amelynél egy vékony ledcsíkot ültettünk a fába. Ez összekapcsolható a modulokkal, de önálló asztali vagy akár padlóra állított lámpaként is megállja a helyét.
Ezenkívül workshopot is tartunk majd a nap folyamán, ahol azokat a DIY csomagjainkat mutatjuk be, amelyből kisebb dizájntárgyak építhetők: ékszertartók, polcok és más apróságok.

Fotók: Nagy Tibor, Pénzes Bence, Váraljai Szandra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top