Öltözködjünk

8 topmodell, aki nemcsak szép, de okos is

Szépnek születni nagy mázli, de nem árt arra is gondolni, hogy a tudomány mai állása szerint senki sem marad örökké fiatal. Amikor pedig az első szarkalábak elkezdik tiporni, nem árt, ha van egy jól előkészített B terv a tarsolyban.

A menekülőút a sikeres,”25+”-os világba többféle is lehet. Sok gyönyörű, befutott modell döntött úgy, hogy diplomát szerez, folytatja a kifutók világáért félbehagyott tanulmányait. Mások neves iskolákba iratkoztak, hogy az időközben beindított vállalkozásaikhoz kapcsolódó tanulmányokat, tanfolyamokat végezzenek el.

1. Lily Cole

A világhírű angol modell a neves Cambridge-i King’s College hallgatója volt, ahol társadalom- és politikatudományi képzésre járt. Tanulmányait kétszer is halasztania kellett elfoglaltságai miatt, végül 2008-ban szakot váltott, és a művészettörténet képzést fejezte be három évvel később –  cum laude minősítéssel. Tekintve, hogy 16 éves kora óta modellkedett, ráadásul a siker szinte azonnal utolérte, és a divatházak elhalmozták felkéréseikkel, szép teljesítmény, hogy a diplomát is sikerült megszereznie 24 éves korára.

A modellvilág okoskái

A modellkedés mellett Lily belekóstolt a színjátszásba is, több filmben is szerepelt már és tervei között van, hogy a jövőben tovább építgeti színészi karrierjét. Emellett számos humanitárius és környezetvédelmi ügyet támogat, nemcsak pénzzel, de személyesen is felszólal a nemes ügyes érdekében.

Modellkedésből és színjátszásból megkeresett vagyonát több vállalkozásba is befektette. Az ő tulajdonában van az impossible.com közösségi oldal, amelynek tagjai kisebb munkákat, szolgáltatásokat ajánlhatnak fel egymásnak és vehetnek igénybe másoktól kölcsönös és ingyenes segítségnyújtás alapján. Emellett résztulajdonosa egy londoni könyvesboltnak, valamint 2009-ben North Circular néven saját divatmárkát is piacra dobott, amely környezetbarát módon előállított alapanyagokból, kézzel kötött ruhaneműket árul. A nemes ügy szolgálatában ráadásul a profit 5%-át egy környezetvédelemmel foglalkozó alapítványnak juttatja el. Az ifjú anyukának van hát tennivalója, 2015 szeptemberében született kislánya mellett egész biztosan nem unatkozik.

A modellvilág okoskái

2. Christy Turlington

A ’80-as, 90-es évek egyik leghíresebb topmodellje volt, karrierjét nagyon fiatalon, 14 évesen kezdte. A siker ellenére tanulmányait nem szakította félbe, és az érettségi után az NYU (New York-i Egyetem) Összehasonlító Vallástudomány és Keleti Filozófia alapszakán szerzett diplomát. Úgy gondolta, modellkarrierje csak pár évig tart majd, ami csak átmenetileg jelent remek munkalehetőséget számára, ezért fontosnak tartotta, hogy “igazi” képzettsége is legyen. Végül az élet és a divattervezők másképp akarták, és hosszú évekig a legkeresettebb modellek között tartották számon.

A modellvilág okoskái

Az elmúlt években a felkérések száma ugyan csökkent, 2014-ben is szerepelt a Times magazinnak a 100 legbefolyásosabb embert felsoroló listáján. 2010-ben Every Mother Counts néven non-profit szervezetet hozott létre, melynek célja, hogy a várandósság időszaka és a szülés mind lelkileg, mind az egészségügyi szempontok szerint is biztonságos legyen minden nő számára.

Üzleti vállalkozásait nézve több márkával is voltak már közös befektetései, ilyen például a Sundari ayurvédikus szépségápolási márka, vagy a Pumával közösen kialakított két ruhakollekció. Az újságói munkába is belekóstolt, több neves magazin is leközölte már cikkeit, köztük a Huffington Post, a Marie Claire vagy az angliai Evening Standard. Közreműködött televíziós műsorokban is, 2015-ben pedig az Apple Watch teszteléséhez is felkérték.

A kétgyermekes édesanya ráadásul az iskolapadba is visszatért, a Columbia Egyetemen folytat közegészségügyi tanulmányokat.

A modellvilág okoskái

3. Iman

A múlt év elején elhunyt David Bowie felesége a Nairobi Egyetemen tanult politikatudományokat, és nem mellesleg öt nyelven is beszél, amely tudása az egyetemi évek alatt is hasznosnak bizonyult, ugyanis különböző fordítói munkákat vállalt, hogy fedezni tudja tanulmányainak költségét. Már az egyetemre járt, mikor felfedezték szépségét, a felkéréseknek köszönhetően a ’70-es évek végén Amerikába költözött. A legnagyobb divattervezők múzsájává vált, Yves Saint Laurent úgy nyilatkozott róla, igazi “álomnő”.

A modellvilág okoskái

Csaknem két évtizedes modellkarrierjét követően 1994-ben saját kozmetikai márkát alapított, valamint sikeres ruhakollekciókat tervezett a Home Shopping Network televíziós vásárlási gigacég számára. Kis mellékesként több mozifilmben és tévéfilmben is szerepelt, sőt a ’90-es évek végén férjével még videojáték-figurákat is mintáztak róluk.

Karrierje, munkássága minden színes bőrű nő számára példaértékű már a kezdetek óta, hiszen különleges szépségének, testi adottságainak köszönhető sikerét nem váltotta aprópénzre, helyette számos sikeres vállalkozást indított és vezet a mai napig. Vagyonából persze számos karitatív célt támogat rendszeresen, valamint ő maga is több szervezet jótékonysági nagykövete.

A modellvilág okoskái

4. Cindy Crawford

Ő sem úgy indította életét, hogy arra számított, topmodell válik belőle. Sőt, a vegyészmérnöki szak, amelyre pályázott, talán nem is állhat ettől távolabb. A középiskolát kiemelkedő tanulmányi eredménnyel végezte el, így teljes ösztöndíjat kapott a Northwestern Universityre, végül azonban az első félévet követően otthagyta az egyetemet. Ekkor kapta meg ugyanis az Elle Model Management rangos Look of the Year díját, innentől pedig modellkarrierje szárnyalni kezdett.

A modellvilág okoskái

1995-ben a világ legjobban fizetett modellje volt, a gyorsan jött siker és pénz azonban nem vakította el. Cindy a megkeresett milliókból különböző üzleti vállalkozásokat indított, így mostanra üzletasszonyként is épp olyan sikeres, mint modellként. Kozmetikai és lakberendezési márkája egyaránt van, de akárcsak a többiek a listán, ő is számos nemes ügyet támogat. Első helyen szerepel ezek között a gyermekkori leukémia gyógyítása, ugyanis negyedik testvére, Jeff egészen pici korában, háromévesen halt bele a szörnyű betegségbe.

A több száz magazincímlap és divatmunkák mellett számos filmben és videoklipben is szerepelt, ilyen volt George Michael Freedome! ’90 klipje is, amiben a teljes ötfős szupermodellcsapat tagjaként láthatjuk.

Két gyermeke van, a 18 éves Presley és a 16 éves Kaia, aki szintén bontogatja már szárnyait a modellek világában. A múlt év egyik legfelkapottabb új arca ő volt, így várhatóan idén szép számmal érkeznek majd hírek már róla is a divat világából.

 5. Cameron Russell

A 30 éves amerikai lány 16 éves kora óta modellkedik, azonban sokáig csak részmunkaidős állásként csinálta, így a középiskola után a Columbia Egyetem Gazdaság- és Politikatudományok szakát is elvégezte. Érdeklődése a politika iránt már egész fiatalon megmutatkozott, 1998-ban alig 10 évesen még Bill Clintonnal is lehetősége volt találkozni, aki azt tanácsolta neki, tanuljon, amíg csak lehetősége van rá, ismerjen meg annyi különböző embert, amennyit csak tud, hogy megértse azok céljait és álmait.

A modellvilág okoskái

Ő tartotta az egyik legnépszerűbb TEDx előadást “A szépség nem minden. Higgy nekem, modell vagyok” címmel. Cameron még nagyon fiatal, és valóban úgy tűnik, nem csak a szépség osztásánál állt elöl a sorban, de értelemmel is megáldotta őt az ég, így elég valószínű, hogy pár év, évtized múlva ő is olyan üzleti sikereket tudhat magáénak, mint a szupermodell elődök.

6. Tyra Banks

15 évesen kezdett modellkedni, ő volt az első afroamerikai nő, akit a GQ és a Sports Illustrated magazinok címlapjukra tettek, a Victoria’s Secret angyalaként pedig majd 9 évig láthatta a nagyérdemű. 30 éves korára, a 2000-es évek elejére így egyike volt a legjobban fizetett modelleknek. Kipróbálta a színészetet is, igaz mozifilmjei egyik sem volt óriási kasszasiker, valamint tévésorozatokban is feltűnt, köztük a divatközpontú Gossip Girl-ben is.

A modellvilág okoskái

A modellkedés mellett az évek során sikeres üzletasszony is vált belőle: 2003-ban ő indította útjára az America’s Next Topmodell modell casting reality show-t, ez 2015-ös befejezéséig huszonkét szezont ért meg. Saját talk showt vezetett, ami szintén nem volt kérészéletű, öt évadon keresztül volt műsoron, valamint 2010-ben önéletrajzi ihletésű könyvet is megjelentetett, azzal a New York Times Best Seller listájára is felkerült egy évvel később.

Elvégezte a cégvezetők számára kialakított Owner/President Management programot a Harvardon, bár halkan jegyezzük meg, hangzatos neve ellenére egy csupán pár hetes képzésről van szó, ami valódi végzettséget nem ad hallgatóinak. Az azonban vitathatatlan, hogy üzleti érzék és értelem nélkül nem hullottak volna ölébe az üzleti sikerek, bármilyen szép is az arca.

A modellvilág okoskái

7. Joan Smalls

A Puerto Rico-i származású lány egyike a legjobban fizetett modelleknek, 2001-ben ő lett az Estée Lauder első latin-amerikai szépségnagykövete.

Tanulmányait hazájában végezte, a Puerto Rico-i Egyetemen pszichológia szakot BA diplomát szerzett, így ha a kifutók világából kiöregszik, akár pszichológusként is keresheti majd kenyerét.

A modellvilág okoskái

Modellkarrierjét az olyan “nagy öregek” is elismerik, mint Cindy Crawford, akinek ő az egyik kedvence a fiatalok közül. 29 éves korára minden valamit is számító divatmagazinban szerepelt, több esetén természetesen a címlapon is. A legnagyobb fotósok készítettek már róla felvételeket, mint Patrick Demarchelier vagy Annie Leibovitz és persze a legnagyobb divatházak kifutóin törzshelye van a divatheteken.

Szerepelt már több tévésorozatban és videoklipben is, még Beyoncé “Yoncé” számához készültben is őt láthatjuk.

A modellvilág okoskái

8. Laura Shields

A 33 éves angol szépség szó szerint fél életét modellkedéssel töltötte, majd úgy döntött, visszatér az iskolapadba, hogy megszerezze vegyészmérnöki mesterdiplomáját a Leeds-i Egyetemen. Laura 15 éves kora óta modellkedett, 2004-ben megnyerte a Miss UK International szépségversenyt, majd egy évvel később a Miss Europe versenyen 3. helyezést ért el.

A modellvilág okoskái

Tagságot azonban nem csak a divatvilágában szerzett, a magas IQ-val rendelkezőket tömörítő Mensa egyesületnek is aktív tagja. Számos magazinban szerepelt már, és persze ő is felkerült korábban a legszebb nők top 100-as listájára, nevezetesen a Stuff magazin által 2005-ben közzétettre.

A modellvilág okoskái

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top