Öltözködjünk

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot – Michelle Obama 20 legemlékezetesebb divatpillanata

Michelle Obama közelgő távozása a Fehér Házból legalább annyi kérdést vet fel a divatvilág vezetői számára, mint amennyit politikai-gazdasági körökben az amerikai elnök személyének változása hoz magával. Mindenesetre most felidézzük a First Lady legemlékezetesebb divatpillanatait.

Michelle Obama a kezdetektől szívesen működött együtt a divatipar meghatározó személyeiségeivel, öltözködését pedig tudatosan felhasználta arra, hogy különböző eszméket, általa támogatni kívánt nézeteket kommunikáljon. Előszeretettel választott fiatal és tehetséges tervezők kollekcióiból, hogy ezzel is segítse érvényesülésüket, sőt még arra is ügyelt, hogy származásuk miatt ne tegyen különbséget a jelöltek között. Szívesen viselte Jason Wu, a J.Crew, Riccardo Tisci vagy Prabal Gurung ruháit, a címlapfotók pedig rendre meg is hozták a sikereket a divatházak számára.

Az árkategóriákat nézve ügyelt rá, hogy ne csak luxusmárkákat viseljen. Szívesen keverte a fast fashion és a felső kategóriás márkákat egymással, hogy ezzel is képviselje azt a széles körben elismert és támogatott véleményt, miszerint a divatot, a divatosságot nem szabadna, hogy az anyagi lehetőségek határozzák meg. Az állami vacsorákra és más hivatalos fogadásokra pedig rendre olyan divatháztól választott estélyi ruhát, amelynek múltja a látogatást tévő külföldi méltóság hazájához kapcsolható. Az ehhez hasonló apró, de a tisztelet jeléül felfogható gesztusokat pedig imádta a média, ami pedig végső soron az elnöki pár pozitív megítélésének is jót tett. Nem véletlen, hogy Melania Trump személye és divathoz való viszonyulása annyi kérdést, kétséget vet fel már hetek óta szakmai berkekben.

Michelle Obama stílusát az elmúlt nyolc évben jól jellemezte az ékszerközpontúság. Az esetek döntő részében nem hiányozhatott outfitjéből egy-egy hangsúlyos gyöngysor, bross vagy méretes fülbevaló. Persze nem aggatott magára egyszerre mindent, jól egyensúlyozott a ruhák kifinomultsága, egyszerűsége és a kiegészítők látványossága között. Mindemellett ruhái jól tükrözték azt a nyitottságot és határozottságot, amely az elnöki párt jellemezték az elmúlt években.

Lássuk, melyek voltak a legemlékezetesebb divatpillanatok Michelle Obama elmúlt nyolc évéből:

1.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

Az első hivatalos “öklözés” még 2008-ból, miután kihirdették, hogy Barack Obama lesz a Demokraták elnökjelöltje. Michelle választása egy Maria Pinto lila, egyszerű szabású ruhára és egy hangsúlyos Alaïa fekete bőrövre esett. Jól kommunikálta a kampányüzenetet: remény, változás, sokszínű jövő.

2.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

Egységben az erő – A család erőlködésmentes, összehangolt öltözéket választott a nagy estre, amikor eldőlt, Obama lesz a 44. amerikai elnök. Michelle Obama az alkalomra Narciso Rodriguez ruhát és kardigánt választott magának.

3.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

A Beiktatási Ünnepségen viselt ruha zöldessárga színe szokatlan, de újszerűen friss választás volt, illeszkedve férje kampányüzenetéhez. A divattervezőt nézve pedig szintén pozitívumként jegyezték fel, hogy egy széles körben ismert név helyett a kubai születésű Isabel Toledót kérte fel ruhája elkészítésére.

4.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

2009-ben, a Barack Obama beiktatásához kapcsolódó The Neighborhood Ballon hófehér Jason Wu sifonruhát viselt. Az est különlegessége volt, hogy arra a frissen megválasztott elnök “minden amerikait” meghívott, és sztárok tömkelege vett részt az eseményen. Beyoncé, Mary J. Blige, Mariah Carey, Jamie Foxx is szemtanúi lehettek az elnöki pár első hivatalos nyitótáncának.

5.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

A hivatalos portré elkészítésére 2009 februárjában került sor, helyszíne a Fehér Ház Kék Szobája volt. Az alkalomra Michelle fekete Michael Kors ruhát, választott, kiegészítőként pedig kétsoros gyöngysor viselt. A fotónak, mondani sem kell, nagy visszhangja volt. A vállakat nem takaró ruhában ugyan már korábban is fotóztak le elnökfeleséget, méghozzá Nancy Reagant, kéztartását azonban sokan illetlennek, túlságosan parancsolónak minősítették. Pedig nagy szüksége van nők millióinak arra a határozottságra, erőre és függetlenségre, amelyet tartásával sugároz, amíg ilyen hímsoviniszta véleményeket osztanak széles körben.

6.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

Néha persze még ő is követett el hibát öltözékének összeállításakor. 2009-ben például egy washingtoni, a nehéz sorsúak élelmezését segítő adományozó rendezvényre sportos ruhájához sikerült egy Lanvin sneakert választania, ami a maga 540 dolláros árával ez alkalommal nem biztos, hogy a megfelelő üzenetet közvetítette a hallgatóság felé.

7.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

Nagy port kavart divatberkekben, amikor Isabel Toledo ruhájához egyszerű fekete kardigánt választott a II. Erzsébet angol királynőnél tett hivatalos látogatás alkalmával még 2009-ben. Oscar de la Renta akkoriban azt a megjegyzést tette, “Nem mész a Buckingham-palotába melegítő pulcsiban”, majd merő véletlenségtől Michelle egészen 2014-ig nem viselt egyetlen alkalommal sem de la Renta ruhát. Pedig a divattervező karrierje kezdete óta csodálatosan szép estélyi ruhákat tervezett. Michelle sokszor viselt kardigánt hivatalos alkalmakon is, ami az átlagos amerikai nők ruhatárának szent darabja. Ezzel is megtestesítve azt a stílusos eszményképet, ahogyan a dolgozó amerikai anyák öltözködni szeretnének.

8.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

2010-ben megmutatta, hogyan kell egy vörös ruhát úgy viselni, hogy a látvány vonzó, figyelemfelkeltő legyen, de az összhatás ne legyen túl szexi egy hivatalos alkalomhoz. A Prabal Gurung ruha tökéletes választásnak bizonyult, a hozzá választott feltűnő ékszerektől pedig még különlegesebb lett megjelenése. 

9.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

Angela Merkel német kancellár 2010-es látogatásakor elefántcsontszín, gyöngyökkel sűrűn díszített Naeem Khan estélyit viselt, amelyben annak egyszerű szabása ellenére is ragyogóan festett – bár valljuk be, Angela Merkel mellett ez nem volt nagy kihívás.

10.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

A fenti kép 2011-ben készült Katalin hercegné társaságában, Londonban a Buckingham-palotában az elnöki pár kétnapos angliai látogatása során. Az alkalomra Barbara Tfank ruhát és pink bolerót választott. A ruha kétségtelenül jól állt neki. és sokak számára szimpatikus volt, hogy ez esetben sem luxusmárkára esett a választása – a fénylő anyagú ruha azonban talán túlságosan is illett a palota kárpitos székeihez.

11.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

Hu Csin-tao, a Kínai Népköztársaság korábbi elnöke 2011-ben tett látogatást a Fehér Házban. Az alkalomra egy piros, selyem és organza Alexander McQueen ruhát választott a First Lady, amely az amerikai ázsiai közösség körében nem váltott ki nagy üdvrivalgást. Ők ugyanis elvárták volna, hogy választása ez esetben valamely ázsiai gyökerekkel rendelkező divattervezőre essen.

12.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

2012-ben, amikor a brit miniszterelnök David Cameron és felesége Samantha Cameron tett hivatalos látogatást a Fehér Házban, Marchesa estélyi ruhájához egy nem mindennapi, többsoros gyöngy nyakéket viselt. A kékes színekben játszó Tom Binns ékszercsoda olyan pompás volt, hogy modern koronázási ékszernek is elment volna.

13.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

2012-ben a második elnökválasztási kampány ideje alatt viselte az egyik rendezvényre a retro szabású ASOS ruhát, jó például szolgálva arra, hogy a divat nem egy szűk elit kiváltsága.

14.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

2013 januárjában férje második elnöki beiktatására viselte ezt a nagyon dögös és nagyon divatos Thom Browne kabátot, amelyhez Reed Krakoff csizmát választott, de még látványosabb volt  a J.Crew öv, ami ékszerkén fénylett öltözékén. Remek példája volt ez is annak, milyen ügyesen keverte a drága és olcsóbb árkategóriájú darabokat még az olyan jeles alkalmakkor is, mint az elnök eskütétele.

15.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

Újabb csodás estélyi ruha, ezúttal Marchesától. A selyem sifon ruhakölteményt 2013-ban viselte, vállakat szabadon hagyó szabása nemcsak előnyösen állt rajta, de jól mutatta, tudja, milyen stílusok vannak a divat fősodrában.

16.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

2014 februárban François Hollande francia elnök fogadására viselte a hosszú ujjú Carolina Herrera estélyit, példaként mutatva, hogy még hideg időben is lehet elegánsan megjelenni.

17.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

2014-ben Anna Wintourral, az Anna Wintour Costume Center megnyitóján, New Yorkban. Az alkalomra egy Naeem Khan mintás ruhát vett fel – az indiai-amerikai tervezőtől a First Lady szívesen és többször is választott magának öltözéket hivatalos eseményekre, mint ahogyan Kate Middleton is teszi.

18.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

2015-ben a Black Girls Rock! rendezvényen egy vállrész nélküli fehér Zac Posen ruhát és Jimmy Choo magassarkút viselt. A fiatalos, menő szabásvonalú ruha remek választás volt a millenniumi generáció tagjaiból álló közönség számára tartott beszédhez.

19.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke 2015-ös hivatalos látogatása alkalmával mindenki láthatta, a negatív kritikákra is figyel. Ez alkalommal ugyanis egy csodálatos sellőfazonú Vera Wang ruhát választott. A divattervező, mint tudjuk, kínai származású, szülei Sanghajban születtek. Ahogyan a Twitteren is nyilatkozott róla: “Óriási kiváltság, hogy kínai gyökerekkel rendelkező Amerikaiként magát az First Ladyt, Michelle Obamát öltöztethettem a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping  és felesége számára tartott állami vacsorára.”

20.

Aki a Fehér Házból diktálta a divatot - Michelle Obama

Az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi 2016-os látogatására nem akármilyen estélyi ruhát választott. Az Atelier Versace rózsaarany színű, fémesen csillogó ruhakölteménye káprázatos volt. Az olasz elnök feleségének ruhája sem volt semmi, de Michelle messze túlragyogott mindenkit ezen az alkalmon – ami egyike volt a Fehér Ház hivatalos estélyeinek, amin First Ladyként vett részt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top