Öltözködjünk

Miattuk fogsz zöldben járni 2017-ben

Néhány órája bejelentették, hogy a lombzöld lesz 2017-ben az év trendszíne. De vajon milyen alapon szabja meg ezt épp a Pantone intézet?!

Nos először is le kell szögezni: nem egy ablaktalan szobába zárják be a döntőbizottság tagjait, hogy azok a színskálájukat lapozgatva rábökjenek például a lombzöldre. Sőt épp ellenkezőleg. Nagy csapatnyi szakemberük egész évben járja a világot, figyelik az eseményeket, az embereket, jegyzetelnek, fotóznak mindent, ami inspiráló lehet, majd az egészet összegyúrva hozzák meg a döntést.

A Minyonok Intézete

Az 1963-ban alapított PANTONE LLC világszinten ismert és elismert szervezet, amely a legváltozatosabb ipari területeken működő gyártók és kereskedők számára a kommunikációs feladatoktól a tervezésig egyaránt használható standard színrendszert alakított ki. Kódszámokkal és fantázianevekkel ellátott gyűjteményükből a különböző ipari ágazatok számára külön színrendszereket állítottak össze. A kiadványokat, csomagolásokat kidolgozó grafikusok, a belsőépítészek, lakberendezők részére és a divattervezőknek egyaránt speciális színkatalógusok állnak rendelkezésükre. Ezen kívül minden évre, sőt azon belül a tavaszi/nyári és őszi/téli szezonokra is külön trendelőrejelző összeállításokat készítenek, amelyek segítségével könnyebben értékesíthető, népszerűbb termékek gyárthatóak – legalábbis ami a színüket illeti.

RAL

Európában van egy másik, széles körben használt színrendszer is, ez pedig a RAL, amit a német German RAL gGmbH dolgozott ki. Első változata 1927-ben jött létre, akkor még csak 40 különböző árnyalatot meghatározva. Az évek során többször is kibővítették a rendszert, az 1961-es 210 színt tartalmazó RAL 840-HR az, amelyet ma is széles körben használnak. Mivel a kollekció csak matt színeket tartalmazott, idővel újabb felülvizsgálatra lett szükség, aminek eredményeként a 80-as években megszületett a fényes árnyalatokat tartalmazó, 193 árnyalatot magába foglaló RAL 841-GL lista. Érdekessége, hogy ezeknek a színeknek a többségét használják közlekedési táblákon, és számos európai országban a kormányhivatalok, állami szolgáltatócégek színhasználata is ezen alapul. Mára már több más színrendszert is kidolgozott az intézet, a RAL F9-et például a német kormány a katonai ruházatoknál alkalmazza. A RAL Design paletta az építészek, dizájnerek számára született, de létezik még a környezetbarát festékgyártás számára kidolgozott rendszer is.

 

 

Az intézet eddigi fennállása során már számos nagy céggel dolgozott együtt. Nekik köszönhető például a Tiffany ezer közül is felismerhető kékje, az 1837 Blue, amely nevét a cég alapítási dátumáról kapta. Eredetileg az alapító, Charles Lewis Tiffany választotta ki a türkizkék színt Blue Book nevű éves kiadványához, amelyben a legkülönlegesebb, kézzel készített ékszerkollekcióit mutatta be. Az évtizedek során a szín a márka meghatározó arculati elemévé vált, így a cég vezetői szükségesnek tartották, hogy valóban “nevén is nevezzék a gyereket”. 2001-ben kezdődött közös munkájuk a Pantone-nal, amelynek eredményeként meghatározták, mely konkrét színkód feleltethető meg a Tiffany-kéknek. A különleges árnyalat természetesen csak a cég számára elérhető, annak pontos kódját egyetlen Pantone-színskála sem tartalmazza.

A Pantone-nal végzett közös munka eredménye Jason Wu divattervező vadiúj szürkéje is, amit idén ősszel debütált olcsóbb vonala, a GREY Jason Wu számára dolgoztak ki. Továbbá ez év elején jelentették be, hogy elsőként az intézet fennállása óta mesefigurákról is neveztek el színárnyalatot, mégpedig nem másról, mint a gyerekek aktuális kedvenceiről, a Minyonok sárga kis alakjairól. Hivatalosan is elérhető, mással össze nem téveszthető színárnyalatkódjuk a Minion Yellow 13-0851 TXC. 

Aranyat érő árnyalatok – A Pantone Intézet és az év színei
 

Az év színe és más árnyalatok 

De mégis milyen folyamat előzi meg a döntést az év színéről? Az intézet vezetői által adott korábbi nyilatkozatok alapján egy adott év színárnyalata az azt megelőző egy-két év trendkutatásain alapul. Folyamatosan gyűjtik az adatokat, amelyek egyik legfőbb – de messze nem az egyetlen – forrása a divatvilág. A divatbemutatók köztudottan jó fél évvel előrébb járnak, mint az üzletek aktuális kínálata, így az ottani kollekciókat kielemezve könnyen érzékelhetővé válik, ha egy vagy több szín használata kiemelkedik a többi közül. Ez már egy jó kiindulópont, amelyhez hozzáadódik az utcai öltözködési szokások vizsgálata. New York, Párizs és Milánó ebből a szempontból döntő jelentőségű helyszínnek számítanak, de a világ egyetlen más pontja sem elhanyagolható az intézet számára.

Ezen kívül az autóipari fejlesztéseket is árgus szemekkel követik, ugyanis az autótervezés és gyártás területén nagyon magas szinten állnak a színek kidolgozása, létrehozása terén, munkájuk mindenképp meghatározó a trendek szempontjából.

Természetesen a kortárs képzőművészet is meghatározó jelentőséggel bír. Figyelik, milyen jelentősebb kiállítások nyílnak, az ott bemutatott alkotásoknál milyen színeket, színkombinációkat használtak. Van-e esetleg olyan kiállítás, amelyet ráadásul a világ számos különböző pontján bemutatnak, így hatása globálisan is jelentőséggel bírhat. Az átlagemberek pedig úgy működnek, hogy ha egyre több helyről éri őket a vizuális inger, egyre többször bukkan fel egy szín környezetükben, idővel akarva-akaratlanul is érdeklődni fognak az adott színárnyalat iránt.

Az év színének jellemzően színskálájuk egy-egy meglévő árnyalatát választják, ritkán hoznak létre új színt ilyen okokból. Igaz, színkönyvtárukat két és fél éves ciklusonként felülvizsgálják, és szükség esetén bővítik azt.

Aranyat érő árnyalatok – A Pantone Intézet és az év színei
Aranyat érő árnyalatok – A Pantone Intézet és az év színei
Aranyat érő árnyalatok – A Pantone Intézet és az év színei

Az év színei: 2015–2010 – évek szerint csökkenő sorrendben

Az idei év különlegesnek számított döntésük szempontjából, hiszen most először nem egy, hanem két színt is kiválasztottak: a rózsakvarc és a derűs kék voltak a 2016-os év trenddiktáló árnyalatai.

A jövő évre vonatkozóan szeptemberben, a New York-i divathéten adtak ki előrejelzést: a tavaszi szezonhoz kapcsolódóan tíz színt mutattak be, amelyek a várakozások alapján meghatározóak lesznek 2017-ben. 

Aranyat érő árnyalatok – A Pantone Intézet és az év színei

Már itt is szerepelt a “Greenery”, vagyis a lombzöld, melyet 2017 hivatalos trendszínének választottak. A “Hazelnut” és a “Pale Dogwood” igazi neutrális árnyalatok, amelyeket öltözködésünkben is évet át hordhatunk, de a lakberendezés terén is kreatívan alkalmazhatunk. Az élénk pink szín a nők körében biztosan kedvelt lesz, hiszen ezt megelőzően is hosszú ideig az egyik legnépszerűbb rúzsárnyalatnak felelt meg. A “Primrose Yellow” a színtiszta vidámságot testesítheti meg, de a háromféle kék árnyalat sikere is megalapozott: a világos “Island Paradise” igazi vakációhangulatot áraszt, a “Niagara” farmerkékes színe a Pantone szerint is trenddiktáló lesz, a lapis kék intenzív ereje pedig átütő lehet bármilyen módon használva azt. Tizedikként ne feledkezzünk meg a korallos “Flame”-ről sem, amelyet igazi társasági színként jellemeztek. Olyannak, amelyben a vidámság és a teátrális hangulat friss, tüzes eleggyé keveredik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top