Öltözködjünk

6+1 dolog, amit nem tudtál a Black Friday-ről

A Black Friday immár itthon is a karácsony előtti akciózás tán legnagyobb ünnepe. November 25-én vagy akár már előtte rengeteg kereskedő kínál óriási kedvezményeket, ennek alkalmából szedtünk össze néhány érdekességet.

1.     A Black Friday jelentése “fekete péntek”, és a szokás, miszerint ilyenkor a legtöbb üzlet óriási akciókkal indítja meg a karácsony előtti kiemelt vásárlási időszakot, Amerikából származik. Bár nem hivatalos ünnepnap az Egyesült Államokban, mégis több államban a közalkalmazottak ilyenkor szabadnapot kapnak. És ha valakinek nem jár szabadnap? Nos, a statisztikák szerint gyanúsan sok amerikai betegszik le ilyenkor…

2.     A Black Friday a Hálaadást követő péntek. Korábban a Hálaadás november utolsó csütörtökére esett, ami akár az ötödik héten is lehetett. Csakhogy ez megrövidítette volna az ünnepek előtti vásárlási időszakot, ezért az amerikai kereskedők kilobbizták Franklin Rooseveltnél, hogy a Hálaadás kerüljön előrébb, így több időt hagyva a karácsony előtti vásárolgatásra. 1941-ben aztán pont került e nyugtalanító ügy végére: a Hálaadás minden évben november negyedik csütörtökjére esik.

6+1 dolog, amit nem tudtál a Black Friday-ről

3.      S ha már ott tartunk, hogy mikor is van a Black Friday, itthon is vakargathatjuk a fejünket. Idén elvileg november 25-ére esik az időpont, de a kereskedők meglehetősen szabadon értelmezik az Amerikából érkezett akciózós szokást, így mostanra november közepétől dübörög a Black Friday-láz.

4.     Miközben a legtöbbünknek az óriási akciók jutnak a Black Friday-ról az eszünkbe, vannak e napnak árnyoldalai. Amerikában, a jelenség őshazájában ezen a napon mindig nagy tülekedés van az üzletekben, és évről évre olvasni sérültekről. Nagyon vigyázzunk egymásra és másokra!

5.     Bár a Black Friday kész intézmény, a kifejezés még Amerikában sem terjedt el széles körben a 1990-es évek közepéig. A magyar piacra a fogalmat és ezzel az akciózást a nagy online boltok hozták be a 2010-es évek elejétől.

6.     És ha már ennyit beszéltünk a Black Friday-ról, nézzünk rá a név eredetére. Állítólag onnan ered a “fekete péntek” név, hogy ezen a napon a vásárolgató tömegek ellepték az utcát gyalogosan és autókkal, ami jó nagy fekete kavalkádot eredményezett. 

+1 Most hogy ennyi mindent tudsz a Black Friday-ról, felkészülten indulhatsz vásárolni. A mi tippünk az idén indult HelloBlackFriday.hu oldal, ahol sok-sok szuper Black Friday akció vár!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top