Öltözködjünk

Viszlát push-up! – kitört a melltartó-forradalom

Húszévnyi szivacsuralom után megtörni látszik a push-up melltartók hatalma. Az új trendet, ami a női sziluetteket is átformálhatja, úgy hívják: leisurée.

Konditeremből az utcára

A milleniumi generáció, vagyis az 1980–1995 között született nők körében az
athleisure, vagyis sportos utcai viselet óriási népszerűségnek örvend. Az edzőtermek világából átvett öltözködési stílus kétség kívül hatalmas előnyökkel bír egy mezei kiskosztümmel szemben. Laza, fiatalos, kényelmes. Nem szorít, nem nyom, és ha jó minőségű az anyaga, még formálhat is. A tökéletes szabadidős viselet.

Jourdan Dunn és Gigi Hadid
Jourdan Dunn és Gigi Hadid

A trend első számú képviselőinek az olyan felkapott modellek számítanak, mint Gigi Hadid, Jourdan Dunn vagy Kendall Jenner, de az énekesnők, színésznők színe-java is előszeretettel viseli a sportos cuccokat. Ezekhez a szerelésekhez pedig érthető módon nem dukál egy jól kitömött push-up csoda, ami messziről átvirít a ruházaton. És ezzel meg is érkeztünk az imádat új tárgyához, vagyis a kényelmes, de jó tartást biztosító, merevítő és kapcsok nélküli melltartók trendjéhez, a leisurée-hez.

Kendall Jenner és Gigi Hadid
Kendall Jenner és Gigi Hadid

Kényelmi szempontok

Az amerikai NPD Group piackutató intézet friss felmérése szerint a millenniumi generáció lányai
számára melltartóválasztás esetén a kényelem már nem csak egy tényező a sok közül, hanem
alapvető elvárássá nőtte ki magát. Ehhez képest az idősebb korosztály tagjai nagyobb arányban
hajlandóak egy kevésbé kényelmes típust viselni, ha az szép és előnyös számukra.

A névadót magát is a trend hozta létre, először ugyanis a tavasszal megjelent amerikai Lively márka nevezte el így alsóneműit. Alapítója Michelle Cordeiro Grant, aki évekig dolgozott a Victoria’s Secretnek, úgy tartja, az általuk készített melltartók és bugyik ötvözik a klasszikus fehérneműk eleganciáját és a sportos életmódhoz elengedhetetlen alsó ruházatok kényelmét. A Lively kollekcióit ugyan elég költséges és körülményes módon tudjuk csak Magyarországról megrendelni, de nem kell aggódni. A trendre már más márkák is rástartoltak, nincs olyan magára valamit is adó fehérneműgyártó, akinél ne lenne elérhető kollekció.

Megnézem
Összes kép (1)

Bralette

A sportos trend terjedésének köszönhetően a szexibb fazonú bralette melltartók iránt is megnőtt az érdeklődés. Ezek ugyan továbbra sem kölcsönöznek boudoir-hangulatot, a csipkével lelkesen operáló darabok jóval nőiesebbnek számítanak. A nyár nagy trendjéhez, a kivágott hátú vagy épp hasat villantó pólókhoz pedig sokkal inkább dukál egy szexin tekeredő pántokkal ellátott típus. Nem beszélve a szűk felsőkről és testhez simuló ruhákról, amelyek esetében a gyártók véleménye szerint szebb sziluettet kaphatunk, ha nem tűnik át az anyagon a melltartó anyaga.

Megnézem
Összes kép (1)

Feminizmus?

A True&Co. fehérnemű gyártó cég felmérése szerint manapság a nők többsége nem arra vágyik, hogy úgy nézzen ki, mint Roger nyúl felesége. Sokkal inkább helyezik előtérbe az olyan viseleteket, amelyek tökéletesen passzolnak életvitelükhöz. Munkához, szabadidőhöz, sporthoz.

Mindez pedig remekül összecseng a feminizmus elveivel, amelyek manapság az online közösségi terek legnépszerűbb témái közé tartoznak. Sajnos ugyanis még mindig el kell magyarázni, hogy a nőknek joguk van olyan életet élniük, amilyet szeretnének. Ahhoz pedig, hogy testben és lélekben a “helyünkön legyenek”, valóban elengedhetetlen a komfort és a kényelem. Így ha olyan termék jelenik meg, amely mindennek a gondolatvilágnak és érzelmeknek a leképeződése, a siker garantált.

Méretek és kétségek

Persze ez a trend is olyan, mint a többi: szedni fogja az áldozatokat. Azokat, akik szimplán divatból választják ezeket a melltartókat, nem törődve azzal, hogyan áll nekik. És akkor jönnek csak a divatbakik, ahogyan ezt a leggingsek esetén is láthatjuk nap, mint nap.

Bárki, aki már túl van az első melltartóvásárlásán, jól tudja, megfelelő fazonú és méretű kebeltartót találni nem is olyan egyszerű. Ha pici a cici, azért, ha nagy, hát akkor azért. A jelenlegi trend pedig éppen a méretskála két végén lévők számára nem kedvez. A kis melleket egy vékonyka anyagú melltartó bizony nem tudja úgy kiemelni, mint a push-up változatok, amelyek igényes típusai bizony messze nem arra hivatottak, hogy szimplán “kitömjék” viselőjüket. Nagy méretek esetén pedig kérdéses, hogy mind a sportos, mind az általában háromszög fazonnal operáló bralette fazonok hogyan tudják egyszerre megfelelően alátámasztani és megtartani a cickókat anélkül, hogy lenyomnák vagy összenyomnák őket.

Bralette és leisurée
Bralette és leisurée

Ha a fiatal felnőtt generáció számára a kényelem valóban alapvető szempont fehérnemű-választáskor, hosszú távon létjogosultságuk csak a jó minőségű és megfelelő szabású daraboknak van.

A leisurée-trend pedig úgy tűnik, alapvetően azoknak kedvez, akiknek elegendő közepes tartású melltartó, mind a méret, mind a mellek feszessége szempontjából. A nők átlagos mellmérete azonban a felmérések szerint jelentősen nőtt az elmúlt években. Amerikában már a 34DD (európai méretezésben 75F), Angliában pedig a 36DD (vagyis 80E) mondható átlagosnak, és nálunk is a C-D kosárméretek a leggyakoribbak, amelyhez bizony egy lenge csipkedarab kevésnek bizonyul melltartó gyanánt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top