Öltözködjünk

Kiakasztotta a feministákat a feminista ruhamárka

Nem csak azért, mert egy férfi a tulajdonosa.

A Feminist Apparel nevű amerikai márka feminista szlogenekkel, grafikákkal ellátott pólókat árul, maguk a feministák viszont a legkevésbé sincsenek elragadtatva tőle, olyannyira nem, hogy kampányt indítottak ellene a Twitteren.

Egyrészt azt kifogásolják, hogy a pólókon olvasható szövegek a legkevésbé sem eredetiek, szinte mindegyiket lehetett már máshol is olvasni, és akadnak köztük kimondottan közhelyes, agyonhasznált frázisok is, melyek inkább lejáratják és a komolytalanná teszik a feminizmust.

A másik, ami kiborította a feministákat, az az, hogy a márka tulajdonosa és vezetője egy fehér férfi, Alan Martofel, akinek az volt a terve, hogy színes bőrű feminista nőket vesz fel a céghez. Az érintettek szerint ez egyáltalán nem szimpatikus döntés, hiszen azzal, hogy akar a cégének egy “saját” afroamerikai feministát, latin feministát, muszlim feministát stb., azt sugallja, hogy ezeket a csoportokat maga mellé akarja állítani, miközben viszont tovább hangsúlyozza elszigetelt mivoltukat.

Kiakasztotta a feministákat a feminista ruhamárka

“A Feminist Apparellel az a fő gond, hogy belevetette magát a feminizmusba anélkül, hogy megértette volna, mi az – véli Melissa A. Fabello, feminista újságíró. – Alan feminizmusa még gyerekcipőben jár, és nem fejlődött ki eléggé ahhoz, hogy gyakorolhassa azt, amiről prédikál.”

Alan Martofel a kritikákra reagálva elárulta, hogy 18 hónappal ezelőttig valóban nem sokat tudott a feminizmusról, ám amikor megismerte az irányzatot, illetve az azzal kapcsolatos tévhiteket, rögtön a feministák szenvedélyes szövetségesévé akart válni, és létre akart hozni számukra valami olyasmit, ami több, mint ha például egy feminista szervezetnek adakozna, ezért alapította a ruhamárkát. “Szükségünk van a kritikára, ezért mindenkinek szeretnénk megköszönni a véleményét. A csapatunk mindet megtesz a  fejlődés érdekében” – mondta Alan.

Forrás: BuzzFeed

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top