Öltözködjünk

Szex és New York helyett Szomszédok – így öltözz konzervatív munkahelyre!

Hiába írunk 2016-ot, hiába vagyunk nyitottak és mobilisak, hiába "nőttünk fel" a Szex és New York részein, a munkahelyünkön sokszor inkább érezhetjük magunkat a Szomszédok valamelyik epizódjában. Ettől azonban még öltözködhetünk stílusosan.

Idén tavasszal hódítanak az átlapolós miniszoknyák, a bomber dzsekik és a hálóing stílusú ruhák – ezeket azonban trendek ide vagy oda, egy konzervatív munkahelyre nem vehetjük fel.

A legtöbb közintézmény és számos multicég is meglehetősen konzervatív szemléletű, ráadásul vezetői szinten túlteng a tesztoszteron, és úgy általában jellemző a férfi kollégák szexista hozzáállása. Ha 30 év alatti vagy, az csak hab a tortán, hiszen fiatal nőként még ifjú korod átkával is szembesülnöd kell, miszerint főnökeid többsége az apád lehetne, így hiába értesz a munkádhoz, hogy elismerjenek, jó, ha öregedsz 10-15 évet. Mindezek miatt érdemes a külsődet, öltözködésedet már az első naptól úgy alakítanod, hogy kollégáid és főnökeid komolyan vegyenek, és több legyél, mint a “kishölgy” az XY osztályról.

Megnézem
Összes kép (1)

Ha van betartandó dress code, egyszerűbb a helyzeted. Ha nincs, és bizonytalan vagy benne, milyen lenne a megfelelő ruhatár, összegyűjtöttem pár tippet, amiket érdemes megfontolnod. Már itt az elején leszögezném, egyik sem pénztárca kérdése. A sok fast fashion márkának és akcióknak köszönhetően egészen baráti áron is beszerezhetünk csinos, ugyanakkor egy  konzervatív munkahelyre is megfelelő darabokat; nem beszélve a second hand boltokról.

Tippek

1. A miniszoknyát felejtsd el! A szoknya térdig (4-5 centivel térd fölé) ér, nem feljebb. Ceruzaszoknya, A-vonalú szoknya, hagymaszoknya, klasszikus szabású szoknya – jöhet mind, csak ügyelj a hosszára. Kerülendő továbbá a túl nagy slicc, nem kell, hogy ülve a fél combodra rálássanak.

Szex és New York helyett Szomszédok – így öltözz konzervatív munkahelyre!

2. Kevésbé variálható, de tökéletes választás az egyrészes ruha. Igaz, többet kell beszerezned ha változatosan szeretnél öltözködni, de néhány megfelelő hosszúságú, normál dekoltázsú darab jó befektetés lehet.

Megnézem
Összes kép (1)

3. Nadrágválasztásnál helyezd előtérbe a szövetnadrágokat! Ha a farmer megengedett, jöhet az is, de kizárólag szakadás nélküli, enyhe koptatásút válassz, mindenféle strasszoktól mentes kivitelben. A skinny nadrágok nagyon divatosak, azonban nem minden munkahelyen veszik jó néven, ha ilyet viselsz. A sima szűkített, slim szárú nadrágok azonban jó alternatívát jelentenek. A klasszikus élére vasalt típus mellé az idei trendekből válassz coulotte fazonút vagy bokáig érő szárhosszú nadrágot.

Szex és New York helyett Szomszédok – így öltözz konzervatív munkahelyre!

4. A felsőket tekintve az ing mindig nyerő, de póló fazonút is választhatsz, fő, hogy a dekoltázs méretére ügyelj. Mellbedobással itt egy megbeszélésről sem távozol nyertesként. Ugyanilyen lényeges, milyen hosszú a felsőd ujja. Vékony pántos trikót a legvadabb nyári napra sem javaslok, helyette válassz olyat, ami a válladat még fedi, de a hónaljrész kivágott. Hosszú ujjú felsőknél pedig fontos, hogy ruhád ujja ne lógjon rá a kézfejedre. Pólófazonnál kerüld a feliratos pólókat! Semmi kúlság, semmi lazaság, kérem. Csíkok, pöttyök, virágminták, egyebek jöhetnek persze mértékkel, de semmi üzenet a világnak. A romantikus masnis blúzok például most nagyon divatosak, ráadásul kellőképp zártak a munkahelyi milliőhöz.

Megnézem
Összes kép (1)

5. A blézer jó barát, ráadásul sokkal sikkesebb, mint egy kardigán. Szerencsére mostanság szuper darabokat lehet találni elérhető áron, de abszolút irodaképes verzióban. Szoknyához, nadrághoz, ruhához egyaránt remek kiegészítők. Alapnak legyen belőle fekete, fehér, bézs – ezek jól variálhatóak, de jöhet hozzájuk pár divatos pasztellárnyalatú is vagy épp piros, királykék, az aktuális trendeknek megfelelően.

Megnézem
Összes kép (1)

6. Cipők esetén is maradj a klasszikus típusoknál, és ügyelj a sarok méretére, 7 centinél magasabb semmiképp ne legyen. Platform helyett válassz klasszikus magassarkút, a teljesen lapos talpú helyett inkább a 2-3 centis sarokmagasságút. Ősztől tavaszig nincs sok gond azzal, hogy elől zárt legyen a lábbeli, a nyár közeledtével azonban felvetődik a kérdés, mennyire lazulhat cipőviselési szokásunk? El kell, hogy keserítselek, kapásból azt tanácsolnám, az elől nyitott szandálokat hagyd meg az irodán kívüli órákra. Persze sok helyütt talán e téren engednek a legtöbbet 40 fok környékén, de általánosságban jobb, ha elől zárt szandált választasz. (A lábbelikhez kapcsolódóan: hiába mondják, hogy nylon harisnyát viselni ciki, bátran viseld irodai környezetben – és azon kívül is. Egy a fontos, jó minőségűt, színárnyalatút válassz, és kerüld a csillogóan fényes változatokat.)

Megnézem
Összes kép (1)

+1 Ékszerek terén is maradj visszafogott, nem kell minden ujjadra gyűrű, pláne nem statement típusú. Nyugodtan hordj a ruhádhoz passzoló ékszerszetteket, csak ne a legnagyobb méretből válassz, kellemetlen lesz, ha egy tárgyaláson minden mozdulatodat az ékszerek csörgése fogja kísérni. Ugyanígy karórából is viselj kisebb méretű ékszerórát. Ezen felül a frizurádra és sminkedre is ügyelj – mint minden munkahelyen.

Stílusos, mégis konzervatív

Ha további inspirációra lenne szükséged, javaslom, hogy nézz utána, milyen öltözékeket szokott Katalin hercegné hordani. Véleményem szerint ő a stílusos, mégis konzervatív öltözködés hercegnője, kis túlzással ruhatára maga a tökéletes megtestesülése a nőies, divatos ám villantásoktól mentes megjelenésnek. Ahhoz pedig, hogy elless néhány stílustippet, még nem kell hogy eladd a koronaékszereket.

Megnézem
Összes kép (1)

Ugyanígy érdemes megnézni, milyen ruhákat hord Amal Clooney, George Clooney felesége. Ő is mindig nagyon stílusos, elegáns mégis visszafogott az öltözködés terén.

Megnézem
Összes kép (1)

Látjátok, nem is kell, hogy unalmas legyen megjelenésünk attól, hogy egy picit körültekintőbben állítjuk össze ruhatárunkat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top