Öltözködjünk

A jövő anyaga: az ananászbőr

Ízlelgessük a szót: ananászbőr. Ez az anyag válthatja ki ugyanis a jövőben az állati bőröket.

A képeken szereplő táskákról és cipőkről, ha nem tudnánk, akkor egészen biztosan nem mondanánk meg, hogy miből készültek. Az anyaguk ugyanis az úgynevezett Piñatex, vagyis az ananászbőr.

A jövő anyaga: az ananászbőr

Carmen Hijosa spanyol tervező a Fülöp-szigeteken dolgozott, amikor keresni kezdett egy olyan anyagot, mely alternatívája lehet az állati bőröknek. Így talált rá a filippínó férfiak által viselt barong tagalog nevű hagyományos ruhadarabra, melynek az anyaga ananászlevelekből készül. Ezt az anyagot fejlesztette tovább, így született meg az ananászbőr.

A jövő anyaga: az ananászbőr

Az ananászlevelek tulajdonképpen az ananásztermesztés melléktermékei, vagyis hulladékok, amiket ily módon hasznosítani lehet.

A Piñatex gyártásához használt ananászleveleket filippínó farmerektől szerzik be, majd egy textilgyárba küldik, ahol mechanikus és kémiai módszerekkel összeolvasztják. A végeredmény egy jó minőségű, strapabíró anyag, mely küllemében nagyon hasonlít az állati bőrre. Négyféle színben gyártják: szénfeketében, krémszínben barnában és aranyban.

A jövő anyaga: az ananászbőr

Az innovációt a PETA Fashion Awardson díjazták, és a London’s Royal College of Arts művészeti alapítványa is díjjal jutalmazta.

Forrás: Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top