Öltözködjünk

18 környezettudatos dizájntermék magyar tervezőktől

A környezettudatosság még mindig, sőt egyre inkább trendi! A magyar divattervezők pedig ilyen szuper termékeket készítenek az irányzat jegyében.

Licorice

A Licorice (“medvecukor”) márkanév arra utal, hogy a társadalmi vállalkozás használt kerékpárgumi-belsőből készít ékszereket, divat-kiegészítőket. Hulladékból alkotnak hordható, divatos ökodesign tárgyakat, ezáltal csökkentve a környezetünkben felhalmozódó hulladékot.

Medence csoport

Sok nagy cég alakult már garázsban, a Medence Csoport egy elhagyott medencében frissen végzett designerek baráti csoportjának (Gross András, Magyar Gergely, Terebessy Tóbiás) szövetségéből született. A kezdetektől fogva céljuk a design eszközeivel egy életmodell kialakítása és megosztása a környezet, a művészet és a közösség harmonikus egységének megvalósítására törekedve.

Norsy

A papír széles körű felhasználása új lehetőségekkel gazdagodva bontakozik ki a
Norsy egyedi tervezésű kollekcióiban. A technikát Dániában sajátította el a tervező, manufaktúraszerűen, barátok segítségével alkotnak.

Ambient Laps – Cellunett Design

Az Ambient lamps – Cellunett Design az egyedi anyagtársításban rejlő tulajdonságokra alapoz a tárgy tervezés során. A könnyed, rugalmas, áttört felületű matéria egyaránt alkalmas térhatású panelek létrehozására, ugyanúgy mint a növényi szál finomságú ékszerek előállítására. A japán, tradicionális merített papír technológiáját ötvözi a fémháló strukúrájával, amely lehetővé teszi, hogy az alkotások organikus formát öltsenek. Az áttört, csipkeszerű felületek megtörik a fényt és játékos, grafikus színkavalkád lesz a lámpatestek aurája.

1Mind1

Bringázz stílusosan az 1Mind1 használt és hibás kerékpárgumi-külsőkből és -belsőkből készített ékszereivel és kiegészítőivel!

Botanika

A Botanika tervezője, Hajgató Sára a természetet szeretné közelebb hozni a városi életmódhoz. Ez a vágy vezérelte őt a környezettudatos termékek megalkotása során, így már a tervezéskor fontossá vált a természetközeli lassúság, a megújuló források használata, és a környezet alázatos tisztelete. A Botanika által használt alapanyagok helyi forrásból származnak, nem tartalmaznak az egészségre káros anyagokat, a festőnövények pedig Sára saját termesztései, melyeket otthon, illetve egy belvárosi közösségi kertben nevel. 
 

CIRRhopp

A Cirrhopprecycle újrahasznosítható pamutból készült puha, nem allergizáló kiegészítői, ékszereit kellemes viselni, és rendkívül változatosak, végtelen kombinációs lehetőségekkel.

 

KeshA

Kesserű Andrea, vagyis KeshA újrahasznosított plexi és szemüveglencsés divat-kiegészítőket készít Down-szindrómás fia rajzaival, írásképeivel, ezeket teszi föl az igényesen csiszolt és hajlított ékszerekre, táskákra, textilekre, picit közelebb hozva az amúgy kevéssé ismert világukat hozzánk, épekhez. Dani fia alkalmanként az egyes munkafolyamatokba is besegít,  nagy büszkeséggel tölti el, hogy ő is “művész”, mint Anya.

Kores

Kores Eszter kreativitása mindent újragondol és -formál, így találnak egymásra apró gyöngyök, felhők és mindenféle cifit-cafatok vidám kiegészítők formájában.

 

PAPER UP!


Koralevics Rita képzőművész-grafikus  újrahasznosított papírból készíti szépséges vázáit, tárolóit, kaspóit, lámpaburáit, dísztárgyait PAPER UP! A termékek mindegyike egyedi, kézzel előállított darab, a papír összetételének különbözőségének és a formázás mikéntjétől függően egy tárgytípuson belül sincs két ugyanolyan darab.

Pompomdesign


A Pompomdesign alapítója, Nánai Bori eleinte filcből és gyöngyből kezdett el egyedi ékszereket tervezni és alkotni,  azóta már sok más anyagot is felhasznál, és a horgolás egyre gyakoribb munkáiban, melyeket romantikus képekkel, kis kiegészítőkkel kelt életre.
 

Reborn

Reborn táskák fő alapanyaga a kocsikkal együtt megy a bontóba, senki nem foglalkozik az újrahasznosításával. Pedig az anyag szinte el sem használódik, a hátsókat soha, senki nem köti be, sokszor az elsőket sem, arról nem is beszélve, hogy a több méteres szalagnak csak töredékét húzzuk ki a dobból élete során. A Reborn alkotócsoport táskákat és egyéb használati tárgyakat készít a kifejezetten erős, értő kezekben új életre kelthető biztonsági övekből.

 

Rikov

18 környezettudatos dizájntermék magyar tervetőktől

Az egyedi ruhákat kínáló Rikov márka a felhasznált alapanyagokat speciális, a környezetet kevéssé terhelő eco print eljárással festi meg.

 

RMX Art Recycling

RMX Art Recycling tervezője Pallagi Tünde plexiglas ékszereket és saját grafikáival díszített kiegészítőket készít manufakturiális technológiával, limitált szériában. A kézzel készült és festett ékszereknél időnként emberi hajat is felhasznál, de szívesen dolgozik a környezetében keletkezett egyéb “hulladékokkal” is.

Shamo bags

A tervezőnő, Mohácsi Nusi 2012-ben álmodta meg a Shamo bagset. Egzotikus utazásai (például India, Nepál)  során gyűjtött anyagok és nyomóminták, valamint tradicionális hazai textilek adják a márka esszenciáját. A pompon mint amolyan gyermeki, bohém elem alakítja a márka védjegyét.

Touch me Not Clothing

Touch me Not Clothing egy Budapesten működő fiatal vállalkozás, ami azzal a céllal jött létre, hogy a környezetbarát és társadalmilag is felelős öltözködést népszerűsítse. A formatervező végzettségű tervezők fontosnak tartják, hogy minél több embernek lehetősége nyíljon olyan itthon tervezett és készített, magas minőségű, kiváló alapanyagú ruhadarabok vásárlására, amelyekkel hozzájárulhatnak környezetük védelméhez és fejlesztéséhez.

WOWA

Nagyon kevés férfidesign terméket lehet venni, az órán, a bőrpénztárcán és a napszemüvegen kívül nincs nagyon más lehetőség. A WOWA egy klasszikus kategóriába tartozik, kártyatartó-pénztárca, de mégis más – ez egy designos és hétköznap használható termék.

Love2Smile Organic Cosmetics

A Love2Smile Organic Cosmetics natúr szappanokat gondos kezek készítik kisipari, kézműves módszerekkel. A jól átgondolt és még többet tesztelt receptúrák egy célt szolgálnak – az egészséges, bőrtápláló és szintetikus, illetve állati alapanyag mentes fürdést.  Az alapanyagok kiválasztásánál az elsődleges és legfontosabb szempont a tökéletes minőség. A készítők csak olyan anyagokat használnak fel, amiket meg is ennének.

 

Március 20-án, az idei első WAMP vásáron a fenntartható design kerül fókuszba, ahol többek között az ökotudatos design és divat tervezői mutatkoznak be. A tavaszi gardrób- és lakásfrissítéshez környezettudatos és társadalmilag felelős márkák termékei közül válogathatsz: környezetbarát és etikus körülmények között készült kis szériás öltözék, újrahasznosított ékszerek és kiegészítők, lakberendezési tárgyak, természetes kozmetikumok, őstermelői finomságok várnak rád.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top