Öltözködjünk

A hazánkban forgalmazott táskák negyede hamisítvány

Újabb uniós felmérésben végzett az élen Magyarország, de erre az eredményre nem lehetünk büszkék.

Évente 1,6 milliárd euró kárt okozott 2007 és 2012 között a hamis kézitáskák és bőröndök forgalmazásából származó közvetlen és közvetett bevételkiesés az Európai Unióban (EU) – közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának (OHIM) jelentésére hivatkozva.

A hamis termékek forgalmazása miatt évente 12 ezer munkavállalóval kevesebbet foglalkoztatnak az ágazatban, mint lehetne. A jelentés szerint mindezekhez hozzájárul még a kormányzatok bevételkiesése (elmaradt jövedelem- és társasági adóbevétel, társadalombiztosítási hozzájárulás, áfa), amelyet a felmérés 516 millió euróra becsült.

Hamis táskákban élen járunk

Az unió legfertőzöttebb piaca Magyarország, ahol a kézitáskák és bőröndök forgalmának több mint egynegyede hamisítvány, Romániában, Szlovákiában, Litvániában és Lettországban is hasonlóan nagy arányt mértek. A magyar piacon az éves kereskedelmi veszteséget 52 millió euróra (16 milliárd forintra) becsülték.

A közlemény idézi Bendzsel Miklóst, a HENT elnökhelyettesét, aki az iparágban dolgozók munkahelyének megóvására a hamisítás elleni közös, európai uniós fellépést tartja a leghatékonyabb megoldásnak.

Az EU-ban a kézitáska- és bőröndgyártás több mint fele Olaszországra koncentrálódik, innen származik az export 40 százaléka és a munkahelyek több mint egyharmada is itt található. Így az EU-t érintő teljes veszteség egyharmada sújtotta az országot, amely elérte az 520 millió eurót. Franciaországban a hamisítás miatti éves bevételkiesés 99 millió euróra tehető, Németországban a szektor bevételkiesése elérte a 231 millió eurót, Nagy-Britanniában pedig a 149 millió eurót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top