Öltözködjünk

Az Onedin családtól Scarlett Johanssonig – így hasznosítják újra a filmes jelmezeket

Volt már olyan érzésed egy film vagy sorozat nézése közben, hogy egy-egy szereplő ruháját már láttad valahol? Nos, lehet hogy ez valóban így van.

Bár azt hihetnénk, hogy a filmiparban nem spórolnak az ilyesmin, és minden egyes produkcióhoz új jelmezeket készíttetnek vagy vásárolnak, valójában nagyon is sokszor előfordul, hogy egy-egy, akár kimondottan híres jelmez több filmben vagy sorozatban is feltűnik. Egyes darabok akár évtizedeken át vándorolnak produkcióról produkcióra, olykor a főszereplő, máskor egy statiszta viseli őket…

Újrahasznosított jelmezek

Az Elfújta a szél Scarlettjének pazar jelmezei közül többet is újrahasznosítottak későbbi filmekben is. Így például ezt a szürkéskék ruhát is, melyből a forgatásra két darab készült: egy a főszerepet játszó Vivien Leigh, egy pedig a dublőre számára. A két ruha közül valamelyiket a The Sombrero Kid és az In Old California című filmekben is használták.

Újrahasznosított jelmezek

Scarlett esküvői ruhája A Manderley-ház asszonya című film tesztforgatásain bukkant fel újra, magában a filmben aztán már egy másik ruhát viselt a főhősnő.

Újrahasznosított jelmezek

A Van, aki forrón szereti című 1959-es filmben Marilyn Monroe szexiskedett ebben a rafinált ruhában, két évvel később pedig Barbara Nichols tette nagyjából ugyanezt a The George Raft Storyban.

Újrahasznosított jelmezek

Ez a csíkos ruha a The Pallisers című 1974-ben készült angol minisorozat forgatására készült, majd 1977-ben Az Onedin család című legendás sorozat ötödik évadában Onedin kapitány testvére, Elizabeth viselte. 16 évvel később egy másik híres sorozatban, a Quinn doktornőben bukkant fel újra. 1994-ben, az Elfújta a szél folytatásában, a Scarlettben ismét előkapták, ám akkor nem viselte senki, csupán egy fotelre dobva hevert az egyik jelenetben. 2006-ban aztán a veterán jelmez még egyszer szerephez jutott: A tökéletes trükkben Scarlett Johansson öltötte magára.

Újrahasznosított jelmezek

 

Újrahasznosított jelmezek

1975-ben, az Anna című minisorozatban Philippa Gordon karaktere viselte ezt a ruhát, mely még ugyanabban az évben egy másik sorozatban, az Affairs of the Heartban is feltűnt, majd 1976-ban egy újabb sorozat, a The Duchess of Duke Street: A Lady of Virtue egyik szereplője viselte. Ezt követően évekre raktárba került, majd az 1985-ös Szoba kilátással című angol film forgatásán vették elő újra, ahol a főszerepet alakító Helena Bonham Carter kapta meg.

Újrahasznosított jelmezek

 

Újrahasznosított jelmezek

A Váratlan utazás Sarah Stanley-jének egyik jellegzetes jelmeze ez a matrózruha, melyet azonban nem a kanadai sorozat forgatására készítettek, hanem a Titkok kertje című 1987-es tévéfilmhez, a főszerepet alakító Gennie James számára. Három évre rá aztán Sarah Polley is belenőtt.

Újrahasznosított jelmezek

A Veszedelmes viszonyok című 1988-as történelmi dráma Madame de Tourveljének egyik jelmezét öt évvel és némi átalakítással később a merőben más műfajú Hókuszpókusz című családi vígjáték forgatására kapták elő újra.

Újrahasznosított jelmezek

A kék ruhát, melyet Nicole Kidman viselt a Túl az Óperencián című 1992-es film néhány jelenetében, a 2002-ben készült A Forsyte Saga című minisorozatban hasznosították újra.

Újrahasznosított jelmezek

A Büszkeség és balítélet 1995-ös feldolgozásában az Elizabeth Bennetet alakító Jennifer Ehle viselte először ezt a jelmezt, majd 2003-ban a Byron című tévéfilmben egy statisztára adták rá. Felbukkant még a Regency House Party című történelmi valóságshow egyik szereplőjén is. 2005-ben pedig a Büszkeség és balítélet újabb adaptációjában láthattuk viszont Georgiana Darcy karakterén.

Újrahasznosított jelmezek
 
Újrahasznosított jelmezek
A Titanicban, a hajó süllyedésekor viselte – egy darabig – Kate Winslet ezt a kabátot, melyből több egyformát is készítettek, hogy ha újra kell venni egy-egy vizes jelenetet, mindig legyen egy száraz darab, ami a színésznő rendelkezésére áll. Az egyik ilyen kabátot aztán aszimmetrikus gombolásúra szabták át és az Örök kaland című filmben láthattuk viszont.
 
Újrahasznosított jelmezek

A Szerelmes Shakespeare című Oscar-díjas filmben ez volt Gwyneth Paltrow egyik legszebb és legemlékezetesebb öltözéke. A ruha nem került azonban múzeumba. Olyannyira nem, hogy 2009-ben, a Tudorok sorozatban simán ráadták a Klevei Annát alakító Joss Stone-ra.

Újrahasznosított jelmezek

Az a jelmez, melyet a Hamupipőke 1998-as feldolgozásában, az Örökkön-örökkében Drew Barrymore viselt, idén került elő a Galavant című amerikai komédiasorozatban.

Újrahasznosított jelmezek

A Büszkeség és balítélet 2005-ös filmfeldolgozásához varrták ezt a ruhát Keira Knightley számára. A jelmez azonban olyan jól sikerült, hogy a 2007-ben ráadták az Értelem és érzelem minisorozat Marianne Dashwoodját alakító Charity Wakefieldre is.

Újrahasznosított jelmezek

A világoskék ruhát, melyet Kirsten Dunst viselt a 2006-os Marie Antoinette című film főszerepében, két évvel később egy statisztára adták rá A hercegnő című életrajzi drámában.

Forrás: Recycled Movie Costumes

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top