Öltözködjünk

8 hasznos újévi divatfogadalom

Az újév jó alkalom arra is, hogy változtass némileg a divathoz való hozzáállásodon. Hogyan? Ehhez adunk most ötleteket.

1. Vége a feketének!

Népszerű fogadalom, hogy most már aztán tényleg kevesebb sötét színt fogok vásárolni és viselni, az élénkebb vagy épp a pasztell árnyalatokra koncentrálok. Bármit, csak nem feketét. Ezzel kapcsolatban azt javasoljuk, hogy kezdjük a változást kisebb darabokkal, elsősorban kiegészítőkkel, mivel azok olcsóbbak, és könnyebb őket beépíteni a már meglévő ruhatárba. Később haladhatunk a pólók, ingek, pulóverek irányába, és ha már itt is rutinosan mozgunk, jöhetnek a szoknyák, nadrágok, zakók, kabátok is. Színekkel kapcsolatban az egyik javaslatunk a 2016-os év két slágere: a rózsakvarc és a derűs kék.

8 hasznos újévi divatfogadalom

2. Szoknyák, szoknyák, szoknyák

Tudjuk, milyen kényelmes a nadrág, télen különösen nehéz meggyőzni magunkat arról, hogy inkább szoknyát és harisnyát húzzunk. De számos esetben, például esős időben tényleg jobb választás egy magas denszámú, melegebb harisnya, kevésbé kényelmetlen ugyanis, amikor vizes, és sokkal hamarabb megszárad, mint bármelyik nadrág. Ha pedig vége a télnek, tényleg nekiláthatunk a pörgős-forgós, libbenős darabok viselésének, nyáron úgyis ez a legjobb megoldás.

3. Gyakorlati jóság

Szinte mindannyiunk szekrényében akad jó néhány olyan darab, amit ugyan kedvelünk, de valójában nem a mi stílusunk, vagy egyáltalán nem áll jól. Saját magunknak teszünk szívességet, ha szembenézünk az igazsággal, és megszabadulunk ezektől a gyakorlatban kevés értékkel bíró ruháktól, cipőktől. Nem könnyű feladat, de az segíthet, ha a jó állapotú darabokat eladjuk, és az árukból  vásárolunk magunknak valami szépet. Amit tényleg fel is veszünk majd.

8 hasznos újévi divatfogadalom

4. Viselhetőség

Az előző fogadalom fokozottan érvényes a cipőkre. A nők egy része szinte mindig magassarkúban jár, mégis megveszi magának az oxfordokat, edzőcipőket és balerinákat. A másik pont fordítva, a magassarkúkból táraz be pusztán elméleti rajongására alapozva. Ideális esetben az azonos lábméretűek akár cserélhetnének is egymással cipőket, hogy végre ne csak a szekrényben búslakodjanak szegények, hanem tényleg viseljék is őket.

6. Csak minőséget!

Akiknek sok ruhájuk van és hajlamosak a gyűjtögetésre, azok számára különösen jó fogadalmi ötlet lehet, csak egy bizonyos minőségi szint felett vásárolnak 2016-ban. Meg lehet határozni összeget, de akár márkát is. Mondjuk ígérem magamnak, hogy január 1. után nem veszek semmit 5 ezer (10, 15, 20 ezer, stb) forint alatti értékben. Vagy mostantól nem vásárolok a fast fashion boltokban semmit. Ez a fajta elgondolás egyébként nemcsak az egyre növekvő ruhatár problémáját oldhatja meg – mind környezetvédelmi, mind etikai szempontból megalapozott lehet. Persze használt ruhára nem vonatkozik!

8 hasznos újévi divatfogadalom

7. 24 órás várakozás

Szintén a túlvásárlóknak segíthet, ha elhatározzák, ezentúl vége az impulzusbeszerzéseknek és csakis akkor vesznek meg valamit, ha előtte legalább 24 órát vártak. Ha valamit egy egész napnyi gondolkodás után még mindig akar az ember, mégis csak nagyobb az esély, hogy valóban szüksége is van rá. Sajnos az erős akarat hátrány ezen a területen, remekül meg tudjuk ugyanis magyarázni magunknak, miért van értelme a beszerzésnek.

8. A kevesebb jobb

A két előző fogadalom egyik oldalhajtása az az elképzelés, hogy mindenféle elméleti (környezetvédelem, társadalmi felelősség, tudatosság) és gyakorlati (nem férnek el) okból a most következő évben kevesebbet fogok vásárolni. Sajnos, ha nem határoljuk körül pontosabban ezt a fogadalmat, könnyen elsikkadhat, ezért érdemes konkrétan meghatározni, hogy mi is jelent a kevesebb. Havi x darab, y értékben. Vagy szezononként is haladhatunk, attól függően, milyenek a vásárlási szokásaink. Csak aztán nehogy az történjen, ami velünk sajnos már előfordult: miután eldöntöttük, hogy kevesebb holmit veszünk magunknak, egyszer csak elkezdtünk szeretteinknek vásárolni. Ami kedves és szép szokás, csak épp a lényeget rontjuk el így.

8 hasznos újévi divatfogadalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top