Öltözködjünk

A kosztüm halott! – ezt hordd helyette

Miközben Magyarországon számos munkakörben még mindig szigorú elvárás a kosztüm a nők számára, Amerikában már lassan ciki lesz. És akkor mit viselnek helyette? Mutatjuk.

Egy felelős beosztásban dolgozó nő élete egyértelműen sokkal nehezebb, mint egy hasonló munkakörű férfié. Azt most hagyjuk, hogy nagy valószínűséggel a nőnek jóval több házimunkát kell végeznie, és a teljesítményét sem ugyanúgy ítélik meg a főnökei, de még az öltözködésben is egészen mások az elvárások. Egy férfi tényleg megoldhatja a mindennapos munkahelyi öltözködést akár egyetlen öltönnyel, két inggel és két nyakkendővel, míg egy nőt egész biztosan megszólnak, ha túl sokszor ugyanabban az öltözékben jelenik meg az irodában.

A kosztümök amellett, hogy jó minőségben nagyon drágák, azért egyfajta egyenruhaként tagadhatatlanul némi segítséget jelentenek ebben a helyzetben, ám kötöttségeikkel sokak számára végtelenül unalmassá teszik az öltözködést. A The Hollywood Reporter legutóbbi számában a filmipar női szereplőit és stylistokat kérdezett a jelenségről, és ez alapján úgy tűnik, Amerikában már vezető beosztásokban is egészen nyugodtan lehet jóval lazábban öltözködni. Vagyis a trend már elindult, és előbb-utóbb valószínűleg elér majd Magyarországra is.

Reggeltől estig

A szakemberek javaslatai szerint igyekezzünk olyan öltözékeket összeállítani, amelyek a reggeli munkakezdéstől egészen az esti koktélpartikig jól funkcionálnak. Dana Asher stylist szerint egy szép blúz szűk farmerrel vagy ceruzaszoknyával és jól szabott zakóval minden helyzetben működő megoldás. Illetve a megfelelő szabású ruhák napközben zakóval, este anélkül szintén kiválóan működnek.

A cikkben megkérdezettek jelentős része sok időt tölt a kreatív szakmabeliek között, ezért hajlamosak átvenni azok bohém stílusát. Saját kárukon kellett rájönniük, hogy a mókás, bájos, feltűnő holmik sajnos elvonják tárgyalópartnereik figyelmét a valódi mondanivalóról. A stylistok  egybehangzó véleménye alapján az egyszerűség, a minimalizmus lehengerlő hatású – akkor is, ha nem feltétlenül drága. Ám miközben a kosztüm viselése elmaradottnak számít, a jól szabott nadrágok, blúzok és zakók szerepe továbbra is alapvető – csak épp különböző színekben, árnyalatokban. Ami persze remek látvány, viszont nagyobb kihívást jelent, több erőfeszítést kíván. Már a vásárlásnál végig kell gondolni, hogyan illeszkedik az adott darab a ruhatárunkba, és érdemes előre összepróbálni a különböző színeket, hogy ne a reggeli rohanásban kelljen a tükör előtt idegeskedni.

A magas sarok sem kötelező

Miközben mindannyian tudjuk, milyen jól nézünk ki magas sarkú cipőben, az is tény, minél több centin egyensúlyozunk, annál kiszolgáltatottabbak vagyunk. Persze-persze, vannak, akik nagyon jól érzik magukat és ügyesen járnak 15 centis tűsarkakon is, de ettől még nyilvánvalóan sokkal biztonságosabb és egyszerűbb alacsonyabb cipőben végigcsinálni a napi rutint. Szerencsére ma már a legtöbb helyen elfogadott a balerinacipő, az oxford, és a menő sportcipők is betörtek a munka világába. Szerintünk szegény légiutas-kísérőket is megszabadíthatná végre valaki!

Így hordd!

És hogy hogyan néz ki gyakorlatban? Mit hordj akkor a jó öreg kosztüm helyett? Mutatunk rá három példát.

Nadrágkosztüm helyett

H&M
H&M

Nagy kedvencünk a szmokingzakó napközben, van benne valami egészen nagyvilági és nemtörődöm, miközben pedig kifogástalanul elegáns. Mintás nadrággal és egy minimalista blúzzal párosítva tökéletesen hozza a cikkben említett hollywoodi trendet. A bokacsizma arany sarka pedig a nyaklánc színét ismétli ügyesen.

Ha nem kötelező a fekete-fehér

Mango
(Mango)

Ha a munkahelyeden nem kötelező a fekete-fehér dress code, akkor teljesen felesleges minden nap fekete-fehérben járnod. Felejtsd el az iskolai ünnepélyekre való öltözékeket, elvégre felnőtt nő vagy! A munkahelyi bőrviseletnek az a lényege, hogy csakis egyetlen darab készülhet fedett bőrből. Ezért a sötétkék ceruzaszoknyához direkt egy púderrózsaszín, puha, kicsit romantikus blúzt választottunk, vízesés szabású zakóval. A kiegészítők minimalisták, a táska is szigorúan hasított bőr.

Ruha zakóval

Zara
(Zara)

A bézs kockás ruha önmagában is elegáns viselet, de egy bársonyzakóval valóban nőies és csinos. A zakó fel- illetve levételével pillanatok alatt változtathatod a szett hangulatát. Kicsit avantgarde csizmát választottunk hozzá, de például egy lapos oxford cipővel is menő lenne. A táska visszafogott, de laza darab, illik az együttes stílusába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top