Öltözködjünk

Esküvői divat, 2016: légy egyedi!

Elmentem az Őszi Esküvő Kiállításra, hogy feltérképezzem, miben vonulnak a menyasszonyok az oltár elé, és mi várható a 2016-os esküvői szezonban. Az álomszép ruhákat, cipőket, ékszereket és virágkölteményeket pásztázva azt kívántam, bárcsak most lenne az én esküvőm is.

Már nem “kötelező” a fehér ruhához fehér cipőt és fehér rózsacsokrot választani! A 2016-os év esküvői divatjának mottója: légy egyedi, és vállald a stílusod!

Nyugodtan vigyél színt a ruhádba, például egy azúrkék övet, amihez bátran húzz azonos árnyalatú cipőt. A menyasszonyi csokrod is tükrözheti az egyéniséged – lehet szerény, mezei virágból összeállított csokor, vagy tarka-barka, életvidámságot tükröző, netán csábító, dögös vörös. A gyűrű kiválasztásánál is azt diktálta a hagyomány, hogy a párnak egyforma karikagyűrűje legyen, de ettől is nyugodtan rugaszkodj el! Lehet úgy gyűrűt készíttetni, hogy a különbségek megmaradjanak, mégis kifejezzék az összetartozást.

Esküvőre készülsz? Mutatjuk, milyen gyönyörű dolgokat láttunk!

Menyasszonyi ruhák: csipke, csipke és még több csipke

A menyasszonyi ruhatrend feltérképezésében Sullay Judit, az Eklektika szalon tulajdonosa, valamint Halász Éva divattervező segített. Judit hívta fel a figyelmem arra, hogy a kínálatban már alig találni optikai fehéret, inkább a tört fehér, az ekrü, a barackos és a pezsgőszín dominál.

Nagy, “királylányos” abroncsokat sem alkalmaznak a tervezők, inkább letisztult, a test vonalát lágyan követő, laza esésű ruhákat láttam egy-egy rafinált masnival, csipkebetéttel, strasszal vagy virággal megbolondítva. 

A korábbi évek dekoltázshangsúlyos topjai helyett a zártabb nyakú modellek jöttek divatba, és a tekintet sok esetben a hát szexi kivágására terelődik. A rengeteg csipkén kívül a tüll is nagyon népszerű. A ruha szoknyarészének dúsítását is ezzel oldják meg – abroncs helyett. Éva elárulta, hogy az egyik modelljéhez 40 méter tüllt használt, mégis az anyag könnyedsége miatt kényelmes viselet.

“Az esküvői divat sokkal finomabb változtatásokat visel el, mint az utcai viselet. Itt 5-10 éves blokkokban lehet látványos változásokat felfedezni” – mesélte Halász Éva. A trend mindig irányt mutat, de szemellenzős trendkövetésből óriási bakik születhetnek. Mindenkinek a saját személyiségéhez (és büdzséjéhez) kell igazítania az esküvőjét. Az élénk színek használata is nagy divat, de ezekkel bánjunk óvatosan” – figyelmeztet a divattervező.

Éva szerint a színek jövőre is megjelennek a ruhákban, de nem agresszíven, hanem finoman, inkább púderes és pasztell árnyalatokkal.

Megnézem
Összes kép (1)

 Cipő: csak fehéret ne!

A kiállításon a cipőfelhozatal lepett meg legjobban. Fehéret alig találtam, a színesekről pedig első blikkre azt gondoltam, hogy azokat a koszorúslányoknak szánták, de Moticska Emese, a Heels cipőszalon vezetője elárulta, hogy most ezek a kedveltek, még a vőlegények körében is!

Ha mégis fehéret választ a menyasszony, azt általában ezüsttel vagy arannyal kombinálja. Aki csillogásra vágyik, az egy-egy cipőklipsszel egy pillanat alatt elegánssá varázsolhatja a tűsarkúját.

Varga Éva egyedi cipők tervezésével és készítésével foglalkozik, hozzá különleges kérésekkel szoktak a párok fordulni, mint amikor (Mr. & Mrs.) gravírozott lábbelit szeretne a menyasszony, vagy ha vintage esküvőhöz keresnek stílusban passzoló cipőket.  Éva is úgy látja, hogy a 2016-os év a színes cipőké lesz. Rendeltek tőle már narancssárga, királykék, és lila-zöld esküvői topánkákat is. Azt meséli, hogy a menyasszonyok gyakran a csokor színéhez választják ki a cipő színét.

Megnézem
Összes kép (1)

 Virágcsokor: merjünk színeket használni!

A Viola Violetta Florals exkluzív virágszalon standja előtt többször is megálltam. A sok pasztell és fehér szín után üdítően hatott rám egy vidám, piros csokor és az élénk retróhangulat. 

“A csokrot mindig a menyasszony kívánságához és az egyéniségéhez igazítjuk” – mondja a virágszalon tulajdonosa, majd kifejti, hogy a menyasszonnyal történő közös munka alapja az együttgondolkodás és a kölcsönös bizalom.

Természetesen a virágdekoráció esetében is fontos szempont a helyszín, illetve a menyasszony által elképzelt stílus.

“A legszebb csokrokat és dekorációt, melyek ár-érték arányban is kedvezőek, az évszaknak megfelelő, friss virágokból lehet elkészíteni” – vallja Viola Violetta. 

Az idei szezonban a legnépszerűbbek a kerek, tömör csokrok voltak. A virágkötő művész szerint a fiatalok szeretnek az online felületeken inspirálódni, így köszönhetően a Pinterest ismertségének a tapasztalatok alapján a menyasszonyok kedvelt virágfajtái az angol rózsa és a peónia.

Megnézem
Összes kép (1)

Gyűrű: olyat válasszunk, amit egy életen át szeretnénk nézni

Az Őszi Esküvő Kiállításon a legnagyobb érdeklődés a gyűrűk iránt mutatkozott. A Feil interaktív táblája előtt a következő beszélgetést csíptem el: 
“Már régóta keresünk gyűrűt, de még nem találtunk olyat, ami mindkettőnknek tetszene” – mondta a lány, majd kifejtette az elképzelését: “Csillogó, sok kövest szeretnék!”
 “Én valami egyszerűt képzeltem el, nem akarom túlcsicsázni” – válaszolta kis bűntudattal a fiú….

Megnézem
Összes kép (1)

“Szakmailag kihívás, hogy szinkronba hozzunk két különböző stílust, de nem lehetetlen – mondta Feil Attila, gyűrűszakértő. – Nálunk több mint 2000 modellből lehet választani, amelyeket az egyedi elképzelések alapján, kívánság szerint alakítunk. Mindenki azt kapja, amit szeretne: ha kell, más színű aranyat használunk, ha kell a felületkezelésen változtatunk.” 

Gyűrűknél is megfigyelhető a több szín használata, sőt az eddig méltánytalanul hanyagolt vörös arany is egyre gyakoribb. A szakértő megmutatta, milyen gyönyörű a rozé arany és a fehér szín, például a gyémánt kombinációja. Külföldi kiállításokon már elterjedt a színes köves karikagyűrű is, de itthon inkább csak a bevállalósak veszik. “Gyűrű választásánál ne a trendet kövessük, hanem olyat válasszunk, amit egy életen keresztül szeretnénk nézni” – tanácsolja Feil Attila.

Zsendovics Gegely standját annyian körbeállták, hogy nem fértem oda, így csak utólag fedeztem fel a prospektusa alapján, hogy milyen különleges technikával dolgozik, és anyaghasználatban is mennyire kreatív. A különböző aranyakon kívül damaszkuszi acélgyűrűt, titánium-, valamint platinagyűrűt is készít, melyekbe drágaköveken és féldrágaköveken kívül ébenfát, csontot és gyöngyöt is beépít, ha erre van igény. Gergelynél nincs “kollekció“, amiből választhat a vevő, így minden gyűrű egyedi. Szerinte karikagyűrűknél az a trend, hogy nincs trend!

Olvass még az esküvői divatról az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top