Öltözködjünk

10 elgondolkodtató idézet Cindy Crawford önéletrajzi könyvéből

Nemrégiben jelent meg Cindy Crawford önéletrajzi kötete. 10 elgondolkodtató idézet következik ebből, nem csak modelleknek.

1. A modellkedés több, mint egy üres arckifejezés

Avedon tanított meg arra, hogyan pózoljak egy címlapfotón. Ő tudatosította bennem, hogy milyen fontos, hogy modellként legyen valamilyen elképzelésem, amikor belenézek a kamerába. Azt mondta, legyen egy gondolatom, még akkor is, ha ez a gondolat csak annyi: vegyél meg, 3 dollár vagyok. (Ennyibe került akkoriban a Vogue.) Arra tanított, hogy minden kattintás között nézzek el a messzeségbe, majd térjek vissza egy új gondolattal. Ha egy lány arca elég csinos volt üres arckifejezéssel is, Avedon akkor sem akart üreset. Ha elkezdtél máshová figyelni, például a bevásárlólistádon gondolkoztál, azt is tudta.

2. Nem mindenkit nyűgöz le a Vogue címlapod

“Emlékszem, mennyire izgatott voltam, amikor az első Vogue címlapom az újságosokhot került. Amikor Chacagóba utaztam vissza, három példányt vásároltam belőle a reptéren, hogy megmutassam anyukámnak és izgatottan mentem a pénztárhoz, titkon abban reménykedtem, hogy felismer. Ő azonban fel sem pillantott miközben a vásárolt árut számolta össze, csak annyit mondott: Ugye tudod, drágám, hogy ugyanabból a magazinból vásároltál három egyformát?

3. A modelleknek nem szabad félniük nemet mondani

Tudom, hogy az a modell feladata, hogy megpróbálja megvalósítani a fotós elképzeléseit, de abban is hiszek, hogy a fotós dolga arról gondoskodni, hogy a modell biztonságban érezze magát. Amikor rájöttem, hogy ez nincs mindig így, megértettem, hogy meg kell védenem magam, és olykor erélyesebb hangot kell megütnöm azzal kapcsolatban, hogy az elfogadható számomra. Lassan, megtaláltam a módját annak, hogy tudjak nemet mondani.

10 életbölcsesség Cindy Crawfordtól

4. Előadóművész vagy, ezt ne felejtsd el!

Egyszer Helmut Newton fürdőruhában és magassarkúban vagyis Newton-uniformisban állított ki egy utcasarokra. Letette a kalapját a földre, és bárki készíthetett velem egy Polaroid-képet, 100 frankért. Nagyszerű üzlet volt, addig játszottuk ezt, míg össze nem jött annyi pénz, ami elég egy ebédre.

5. A grimasz is gyakorlat kérdése

A modellszakmában, ahogy a legtöbb más szakmában is, gyakorlással javíthatod a képességeidet.  Megtanulod, hogyan dolgozz az arcoddal, hogyan nézz ki a legelőnyösebben, és végül, hogy hogyan mosolyogj úgy, mintha természetes lenne. (Nekem ez vagy 10 évembe telt, azt hiszem, ezért nem mosolyogtam túl sokat a pályám kezdetén)

6. Sosem tudhatod mi fog bejönni

Amikor először láttam a kész (Freedom! ’90) videót, emlékszem, kissé csalódott voltam, mert úgy éreztem, hogy én vagyok benne a legkevésbé elbűvölő. Az összes többi nő lenyűgöző volt,  Naomi büszkén lépdelt egy szűk leopárdmintás ruhában, Tatjana nagyon vagány volt a cigarettával, én viszont egy fürdőkádba szorultam egy törölközővel a fejemen. Akkoriban nem láttam, amit mindenki más látott. Az emberek szerették, a videó hatalmas sikert aratott, megállás nélkül játszotta az MTV. 

7. A divatszakmában akarsz karriert csinálni? Temetkezz a könyvekbe!

Úgy készítettem fel magam a modellkedésre, ahogyan az iskolára is. Fiatal modellként nem is álmodtam volna arról, hogy Avedon vagy (Irving) Penn stúdióiban dolgozhassak, anélkül, hogy igazán megismertem volna  munkájukat, és a stílusukat. Figyeltem és megcsináltam a házi feladatot, így amikor a fotós vagy a stylist mondjuk a film noirra vagy Jean Shrimptonra hivatkozott, ugyanazt a nyelvet beszéltük, és tudtam, hogy mit akarnak tőlem.

8. Az utazás több mint a munkád velejárója, ez a saját iskolád

 Minden utamon egy kicsivel többet láttam. Tanultam a művészetről és az építészetről, az ételekről és a divatról. Flörtöltem egy olasszal, minden este egy párizsi szórakozóhelyen táncoltam, számtalan tengerparton úsztam félmeztelenül. Amikor elkezdtem utazni egy fiatal, kisvárosi lány voltam, aztán hirtelen már nem voltam az. Az utazás a befejező iskolád. És a legnagyobb tanulság számomra az volt, hogy bár olyan sok a különböző kultúra, végül is bennünk, emberekben több a közös, mint amiben különbözünk.

9. A te kezedben van a hatalom, hogy megváltoztasd a divatot

A divat örök körforgás, Marilyn Monroe-tól Twiggyig, a szupermodellektől a heroin chicig. A tervezők, fotósok és szerkesztők így merítenek ihletet. A fogyasztóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a hatalom (vagy inkább a pénztárca) az ő kezükben van. Ha nem tetszenek nekik a képek, amiket látnak, megtehetik, hogy nem vásárolják többé a magazint vagy a tervező ruháit. A divat mindenekelőtt üzlet, és a változás néha csak akkor történhet meg, ha az alsó rétegeket is eléri. Izgalmas látni, hogy az aktuális divatban egyre kiszélesedik a szépség fogalmának értelmezése. Számomra a legfontosabb üzenet, amit támogathatok, és amiben példát mutathatok, a sokszínűség és az egészség.

10 életbölcsesség Cindy Crawfordtól

10. Még a szupermodellek is keseregnek

Szeretném azt mondani annak a szorgalmas lánynak, aki a könyveibe temetkezett, hogy nem baj, ha él is egy kicsit. Biztosan tudom, hogy soha nem lennék az a lány, aki egy szórakozóhelyen fehérnemű nélkül az asztalon táncolt (ez a történet egy másik könyvre tartozik), de megengedhettem volna magamnak, hogy még többet tapasztaljak. Az élet elszalad, és megtanultam, hogy a döntések, melyek nem félelemből, hanem bizalomból születnek, azok visznek oda, ahová el akarok jutni.

Forrás: Vogue

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top