Öltözködjünk

Autista művészek munkái alapján készült ékszerkollekció

Autista fiatalok alkotásait árverezik el immár hetedik éve a Mosoly Otthon Alapítvány Estjén, a bevételből pedig az alapítvány 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott bentlakásos otthont támogat. Gryllus Dorka és Osvárt Andrea is örömmel állt az ügy mellé.

A Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) az országban 11 autista lakóotthont támogat, és 6 otthonban szervez rendszeres művészeti foglalkozásokat a bentlakó autizmussal élő fiatalok számára. Az országban ez az egyetlen olyan művészetterápiás program, amit kifejezetten az autizmussal élő fiatalok igényeinek felel meg.2010-es indulása óta a Mosoly Otthon Művészeti Programon számos tehetséges, autizmussal élő művészt fedeztek fel, tehetséggondozásuk képzőművészek és pedagógusok bevonásával zajlik.

Az alapítvány minden olyan fiatalnak felkínálja a rajzolás lehetőségét, aki kedvet érez az alkotáshoz, rajzkészségétől függetlenül. Mára 50 autizmussal élő fiatal rajzol rendszeresen. A Jaksity György által létrehozott MOHA már közel hétezer darabos rajzgyűjteménnyel rendelkezik, a legkiemelkedőbb munkák az alapítvány dizájnmárkájának, az Autistic Artnak a honlapján, a www.autisticart.hu oldalon láthatók. Ezekből az alkotásokból egyértelműen látszik a rajzoló saját, csakis önmagára jellemző világa, az, amitől a rajza megismételhetetlenné és értékessé válik. Az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen, ezért is fontos számunkra a művészetterápia.

Papírról a kifutóra

A művészeti foglalkozásokon születő alkotások varázsolják egyedivé az alapítvány márkájának magas minőségű, dizájn termékeit is. Az Autistic Art márka célja, hogy autizmussal élők is értékteremtőként csatlakozhassanak a társadalomhoz. 

Az alapítvány tizennyolc ékszertervezőt kért fel, hogy egy általuk választott autista művész alkotásai alapján készítsenek ékszereket. A tervezők lelkesen vállalták el a felkérést, ami egyben kihívást is jelentett számukra, mivel olyan ékszereket kellett készíteniük, amelyek idézik a kiválasztott autista művész munkáját, de egyúttal a saját stílusukat is leképezik. Az ötletgazdák, Kárpáti Róbert, a Filter Galéria tulajdonosa és Tarr Hajnalka, a Mosoly Otthon Művészeti Program vezetője szerint a munka legizgalmasabb része az volt, hogy az ékszertervezők mely autista rajzokban fedezik fel az ékszerré válás lehetőségét. A művészek jellemzően absztrakt munkákhoz nyúltak, jó érzékkel kiválasztva a legszebb geometrikus alkotásokat.

Megnézem
Összes kép (1)

Az elkészült ékszerekről fotósorozat készült, melyen Gryllus Dorka és Osvárt Andrea viselik a  kreációkat. Arra pedig, hogy a ruházat is stimmeljen, Lakatos Márk stylist felügyelt.

“Különlegesek ezek az ékszerek, és különlegesek természetesen azok az autista alkotások, amelyek ihlették ezeket. Ez már a második év, hogy a magam szerény eszközeivel segíthetek az alapítványnak, és büszke vagyok arra, hogy részese lehet ennek a történetnek” – mondta a fotózás után Gryllus Dorka. Osvárt Andrea pedig azt mondta: “Nagyon boldogan vállaltam el a felkérést, mert jó ügyet szolgálunk, hiszen autista fiatalok életkörülményein segít a Mosoly Otthon Alapítvány.”

“Az alapítvány tavalyi rendezvényén a divatshow megrendezésében is részt vettem, ezért örültem, hogy újra megkerestek. Kortárs ékszertervezők remek ékszerei, autista művészek fantasztikus munkái, ennél többet stylistként nem is kívánhatnék. A képek remélem, önmagukért beszélnek, és bízom abban, hogy az ékszerek aukcióján majd sok pénzt sikerül összegyűjteni, amivel az autista otthonokat támogatja az alapítvány” – mondta lelkesen Lakatos Márk.

A Gryllus Dorka, Osvárt Andrea és Lakatos Márk alkotta trió közreműködésével lefotózott ékszerekre a Mosoly Otthon Alapítvány szeptember 24-én tartandó aukcióján licitálhat majd a publikum. Az árverés bevételét pedig a Mosoly Otthon Alapítvány az autizmussal élők támogatására fordítja. A pénzre nagy szükség van, mivel az autisták helyzete Magyarországon meglehetősen mostoha: miközben az érintett családoknak nagyon komoly anyagi terhet jelent egy-egy autista ellátása, az állami támogatás mértéke messze elmarad a nyugat-európai szintekhez képest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top