Öltözködjünk

Ezt üzenem a trolloknak!

Bármit is teszel ki az internet nyilvánossága elé, szinte biztos, hogy akadnak olyanok, akik belekötnek. Az online közösségek azonban egyre gyakrabban fognak össze a trollok ellen. Különösen olyankor, ha a téma a testkép és önmagunk vállalása.

Súlytól és kinézettől függetlenül a legtöbben átéltük már. Van, akit megvisel, és az internet világától való végleges visszavonulásra késztet, míg mások látszólag könnyen kezelik. A közösségi média előretörésével új fogalom született: a cyberbullying. A kifejezés a virtuális térben történő verbális bántalmazást, zaklatást takarja. Aggasztóan sok hír szól öngyilkosságba menekülő tinédzserekről s sajnos már nemcsak a “távoli” Amerikában történnek ezek az esetek. Az iskola folyosóján vagy ebédlőjében lezajló piszkálódás arctalanabb formát öltött, hiszen névtelenül, szinte nyom nélkül küldhetők rágalmazó üzenetek, kommentek a közösségi oldalakon.

Jönnek a trollok

Noha a gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, minket, felnőtteket is érint, s még csak közszereplőnek sem kell lenni hozzá. Sokan felhatalmazva érzik magukat a trollkodásra, ami leginkább a szöveghez vagy témához nem szervesen kapcsolódó, figyelemfelkeltő és provokáló üzeneteket, kommenteket jelenti.

Az utóbbi időben jómagam már szinte meg sem lepődöm némelyik hozzászólón, mert azt látom, akár kiscicákról is posztolhatnék, akkor is lenne olyan, aki beleköt valamibe. Pláne ha önmagunk elfogadása a téma, azon aztán sokan találnak fogást, élvezettel csűrik-csavarják-kitekerik mondandómat, s győzedelmesen püfölik a klaviatúrát. A véleményhez természetesen mindenkinek joga van, egy konstruktív beszélgetés akár előrébb is viheti az embert, ám a szimplán utálkozó vagy megalázó megjegyzésekkel felesleges foglalkozni.

Az egyik legjobb példa Tess Holliday, a világ legnagyobb méretű leszerződött modellje, akit valósággal divat utálni. Közösségi oldalain látom, mennyi komment érkezik napi szinten a kinézetére vagy épp (vélt) egészségügyi állapotára, ám ő tömören-velősen és gyorsan rövidre zárja ezeket a vitákat.

A 29 éves Tess Holliday büszke feltűnően telt idomaira. Merész ruhákat hord, testét több hangsúlyos, színes tetkó is díszíti. A közösségi médiában rendkívül népszerű plus size modellt az Instagramon közel 945 ezeren, míg a Facebookon egymillióan követik. A Los Angelesben élő Tess a művészi szépségre vonatkozó elvárásokon szeretne változtatni. Az 52-es ruhaméretet (angol 26) viselő hölgy a világ első plus size topmodellje. A 163 centi magas nő súlya 116 kilogramm. Méretei nem mondhatók átlagosnak, ennek ellenére jól érzi magát a bőrében.

Nem féltek felszólalni

Az internetes vandalizmus ellen többen is szót emeltek az utóbbi időben. Számomra az egyik legmeghatóbb az a 11 éves amerikai youtube-vlogger volt, aki videójában felolvasta az összes mocskolódó kommentet, amik videóihoz érkeztek, s ezzel is szeretne példát mutatni társainak, hogy egy-egy megjegyzés nem keseríthet el minket. Szívbemarkoló volt olyan mondatokat hallani tőle, melyben a halálát kívánták illetve azt, hogy megérdemelné, hogy rákos legyen. Igen, sajnos itt tart a világ. De ez a fiúcska nem félt megszólalni és rengetegen támogatták.

Akárcsak azt a huszonéves londoni blogger, aki speciális sminkvideókat készít, hogy segítse az aknés bőrbetegségben szenvedőket. Egy egy megható videóban szólalt fel a bántalmazások ellen, amit több mint 14 millióan láttak már, és futótűzként terjed az interneten. A videó felsorolja azokat a bántó megjegyzéseket, amiket a fiatal lány kap, akár van rajta smink, akár nincs. Jól példázza ez a trollok viselkedését, akik csak az alkalmat keresik a verbális bántalmazásra. Nem félt kiállni magáért s társaiért, és videójának kulcsüzenete: gyönyörű vagy!

Van még remény

Pár hete az egyik legújabb közösségi média felületen is regisztráltam, a Magyarországon még kevésbé ismert Periscope alkalmazás letöltésével. Élő, videós bejelentkezésre alkalmas felület, ahol több millió felhasználó valóságshow-jának lehetünk szemtanúi. Gyönyörködtem már ausztrál napfelkeltében vagy épp tenyérbe helyezett kupakból iszogató kolibrikben és sok hasznos vagy épp szórakoztató közvetítést végignéztem. Természetesen ott is megjelentek a trollok, ám egy gombnyomással letilthatók, igaz, az elszántabbak egy gyors regisztráció után visszatérnek. Azonban összességében olyasmit tapasztaltam ott, ami nem jellemző a többi közösségi média felületre: összezárnak a pozitív emberek, és gyorsan kipenderítik a gyűlölködőt közösségükből.

Jómagam is naponta osztok meg önbizalomról, önmagunk elfogadásáról szóló videós tartalmakat s a #bopotribe néven megalapított mozgalmam egyre nagyobb méreteket ölt. A rövidítés a pozitív testképet támogatókra utal, akik egyre többen csatlakoznak felhívásomhoz szerte a világból. Van, aki anorexiából épült fel, s olyan is akad, aki hiányzó ujjperce okozta frusztrációjára talált megoldást a közvetítéseim során. Jó látni, hogy mégsem annyira keserű a közhangulat, ha picit kitekint az ember. A világ igenis megérett a pozitív változásra, és sokan vannak, akik támogatnak ebben.

Tehát van még remény, és előbb vagy utóbb a trollok is elhallgatnak, kellő figyelem hiányában mást nem is igazán tehetnek. Nekünk pedig érdemes tudatosítanunk, hogy egy idegen rólunk alkotott véleménye sokkal többet elárul az illetőről, mint mi magunkról. A gyerekekre viszont fokozottan figyeljünk, hiszen sokkal érzékenyebbek, és egy-egy fenyegetés sokkal nagyobb károkat, akár tragédiát is okozhat. Talán eljön az a nap is, mikor az iskolában az osztályfőnöki órán ezekről a témákról is beszélünk majd.

A szerzőről

A Milánóban élő Szkiba Zsuzsanna  magát csak pozitívtestkép-aktivistának és önbizalommentornak hívja. 3 éve naponta segít nők ezreinek, hogy – először a lelküket ápolva, majd divattanácsokkal ellátva őket – jobban érezzék magukat a bőrükben. Hitvallása, hogy egy nő szépségét, értékeit s helyét a világban nem a farmernadrágja mérete határozza meg, hiszen egy nő 42-es méret felett is élhet teljes, egészséges és önbizalommal teli életet. Beauty With Plus nevű weboldala és az ehhez tartozó Facebook-közösség tagjai súlytól s kortól függetlenül kíváncsiak tanácsaira, legyen szó a tükörben látható nő megszeretéséről vagy épp a nagyméretű fürdőruhák divatjának újdonságairól. Internetes naplója vidám, pozitív hangvételű, de olykor komoly témákat feszeget, s célja, hogy minden nő visszanyerje önbizalmát, a tükör pedig ne legyen többé ellenség.

Weboldal: www.beautywithplus.com

Facebook: https://www.facebook.com/cupcakeandpearls

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top