Öltözködjünk

A plus size és a sport nem zárják ki egymást

A sztereotípia szerint, akin van pluszkiló, az egészen biztosan hanyagolja a sportot. Esetleg ha mégis látunk futópadon izzadó duci lányokat, akkor pedig magától értetődő, hogy kétségbeesetten próbálnak lefogyni, hogy végre ők is "szépek" legyenek. Pedig a valóság ennél jóval árnyaltabb.

Jómagam is szeretek rácáfolni többek között arra az előítéletre is, hogy a plus size és a sport nem fér meg egymás mellett, hiszen miért lenne elképzelhetetlen, hogy nem csak a tökéletes testalkatú lányok kedvelik a testmozgást? Számtalan olyan dundi lányt ismerek, aki rendszeresen sportol, és kimondottan élvezi a futást vagy épp a kézilabdázást.

A plus size lányok is sportolnak ám!
Fotó: Marco Di Giovanni

Ne halogasd!

Nyilván vannak olyanok is, akik halogatják az első edzőtermi látogatást, hiszen sokunknak ismerős az érzés, mikor a makulátlan sminkben (!), izzadságmentesen tökéletes lányok megvetően végigmérik a “szerencsétlen kövér nőt”. De tudjátok mit? Kinek van ideje és energiája ezekkel a lányokkal foglalkozni? Amennyiben te is azért mész, mert szereted a tested, és szeretnéd jobb formába hozni, szeretnél fittebb lenni, akkor ez kellő indíttatás. Nem mások miatt mész le edzeni, hanem saját magadért. Éppen ezért a kivörösödött arc, a cseppekben (vagy épp patakokban) folyó izzadtság több mint normális velejárója egy-egy keményebb edzésnek. Mások rosszalló pillantása nem tarthat vissza!

A plus size lányok is sportolnak ám!
Fotó: Marco Di Giovanni

Kérd ki egy szakember véleményét!

Bizonyos többletsúlynál azonban érdemes kikérned egy szakavatott edző véleményét, hiszen nem minden mozgásforma megfelelő a plus size lányoknak. Próbálj olyan sportot találni, ami kevésbé terheli az ízületeidet – ehhez a nyári forróság és az úszás tökéletes lehetőséget nyújt! Ha pedig a szárazföldön maradnál, én a Power Plate szerelmese voltam, míg Budapesten éltem – bravúrosan megmozgat minden izomcsoportot, és sosem fájtak a térdeim, ellenben minden izmom sajgott edzés után.

A plus size lányok is sportolnak ám!
Fotó: Marco Di Giovanni

A legköltséghatékonyabb mozgás talán a futás, hiszen egy jó minőségű futócipőn és nagy adag kitartáson kívül más nem is kell hozzá, de ha ezt megerőltetőnek érzed, én személy szerint a gyors gyaloglást jobban kedvelem. Fittnek és egészségesnek lenni a legfontosabb, és erre mindenkinek törekednie kell, testalkattól függetlenül. Azonban az általánosítás itt is félrevezető lehet, hiszen ránézésre ugyan senki egészségügyi állapotát nem ítélheted meg. Még a plus size lányokét sem!

A plus size lányok is sportolnak ám!
Ruhák: Tchibo
Modell: Szkiba Zsuzska
Fotó: Marco Di Giovanni

Ideje levetkőzni az előítéleteket és nem azt feltételezni, hogy mi csak a kanapén tespedünk naphosszat. Duci nőtársaimnak pedig azt kívánom, találják meg azt a mozgásformát, amit örömmel végeznek, hiszen az utálkozás nem visz előrébb, egy idő után úgyis abbahagyod majd.

Pár jó tanács, mielőtt elkezded az edzést:

  1. Hidd el, az elkenődött, szétfolyt szemfesték sokkal rosszabb, mint a smink nélküli arcod! Amennyiben komolyan veszed a testedzést, izzadni fogsz, nem is keveset, így mielőtt nekilátsz, tanácsos letisztítani az arcod.
  2. Öltözködés: a kényelmi szempont a legfontosabb, hiszen nincs rosszabb annál, mint ha túl rövid vagy épp szűk a póló vagy a nadrág. Ne azzal töltsd az időd, hogy a ruházatod igazgatod, válassz kényelmes és lehetőleg kimondottan sportoláshoz tervezett, nedvszívó anyagból készült ruhadarabokat. Nyilván szeretünk igényesen és csinosan megjelenni, akár az esti futásnál is, és jó hír, hogy ránk, teltebb hölgyekre is gondolnak már a cégek, így nem csak az ezeréves melegítőd az opció. Akár egy pamutleggings (tehát nem a vékony, semmitmondó anyagból készített átlátszó “valami”!) is megfelel a cél,, amihez egy hosszított felsőt párosítva máris kezdheted az edzést! Amire még külön felhívnám a figyelmet, az a lábbeli! Anyukám kicsi korom óta ezt tartja a legfontosabb ruhadarabnak s mennyire igaza van! Ahogy az utcán is ildomos kerülni a silány minőségű lábbeliket, úgy az edzésedhez típusban illő cipőre se sajnálj beruházni!
  3. Attól, hogy nem látszik, még fontos! Miről is van szó? A megfelelő sportmelltartóról! Mérettől függetlenül a mozgás megterheli e testrészeidet, így figyelj oda, hogy az aktív sportoláshoz tervezett melltartóban indulj neki az esti kocogásnak. Ezzel nemcsak magadnak teszel jót, de a környezetedet sem teszed ki az “ikrek” szabadesésének.
  4. Élvezd a mozgást! Kísérletezz, hiszen talán a barátnőd a biciklizésre esküszik, de te 20 perc után sajgó fenékkel és dühösen inkább abbahagyod. Próbálj ki minél több edzést, hogy megtalálhasd az igazit, amit valóban örömmel végzel, s azért, mert szereted a tested, nem pedig (ön)gyűlöletből!
A szerzőről

A Milánóban élő Szkiba Zsuzsanna – vagyis mindenki Zsuzskája – magát csak pozitívtestkép-aktivistának és önbizalommentornak hívja. 3 éve naponta segít nők ezreinek, hogy – először a lelküket ápolva, majd divattanácsokkal ellátva őket – jobban érezzék magukat a bőrükben. Hitvallása, hogy egy nő szépségét, értékeit s helyét a világban nem a farmernadrágja mérete határozza meg, hiszen egy nő 42-es méret felett is élhet teljes, egészséges és önbizalommal teli életet. Beauty With Plus nevű weboldala és az ehhez tartozó Facebook-közösség tagjai súlytól s kortól függetlenül kíváncsiak tanácsaira, legyen szó a tükörben látható nő megszeretéséről, vagy épp a nagyméretű fürdőruhák divatjának újdonságairól. Internetes naplója vidám, pozitív hangvételű, de olykor komoly témákat feszeget, s célja, hogy minden nő visszanyerje önbizalmát, a tükör pedig ne legyen többé ellenség.

Weboldal: www.beautywithplus.com

Facebook: https://www.facebook.com/cupcakeandpearls

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top